МАСЛО ОТ МЕНТА - едно от най-многостранните етерични масла

24 Aug 2021

 

  Маслото от Мента е едно от най-многостранните етерични масла. Тя има способността да:

  • действа успокояващо на стомаха; предотвратява гадене, повръщане и стомашно-чревни болки
  • подобряващо храносмилането
  • въздейства под различни форми на организма - перорално, респираторно и топикално
  • лекува множество заболявания, в това число стрес, мигрена и кожни заболявания
  • бори се с често срещаните странични ефекти от терапиите за рак
  • развъжда се лесно, което я прави достъпна за всеки

  Как да го използваме и в какви случаи? 

Прогонване на комарите - доказано е че маслото от мента отблъсква комарите. Направете си следната рецепта: 5 капки масло от мента, 5 капки масло от лавандула и допълвате с базово масло по избор до 10мл (виж статията "Как да се предпазим от комарите").

Естествено енергизиране с масло от мента - Вдишването на мента е освежаващо и разбуждащо средство при умора, спад на енергията, продължително пътуване или какъвто и да е вид изтощителна работа. 

Облекчаване на ставните болки с масло от мента - съчетаването му с масло от лавандула е добро охлаждащо, болкоуспокояващо средство и противовъзпалително средство при болки в ставите.

Прочистване на синусите - дифузирането на няколко капки масло от мента действа отпушващо на запушените синуси и облекчава болките в гърлото. Също така то действа отхрачващо и помага при настинки, кашлица, бронхит, астма и др.

Успокояване на сърбеж - маслото от мента действа охлаждащо и успокояващо върху кожата. Отново съчетано с лавандула е отлично средство за облекчаване дори на сезонните алергии.

Понижава високата температура - бленд от маслата мента и портокал действа темепературопонижаващо. Смесете етеричните масла в съотношение 1:1 и ги разредете в база до разтвор 2-3%. Ннасяйте на гърба по продължението на гръбнака от врата до основата на кръста.

Облекчаване на мигрената - маслото от мента има способността да действа отпускащо на мускулното напрежение, което причинява и главоболието. Може да се смеси и с други подходящи масла за по-добър ефект: 

етерични маслаРецепта за бленд от етрични масла

за главоболие и мигрена: 

Използвани мартериали: "Лечебната сила на етеричните масла" 
Ерик Зелински, ИК "Вдъхновения"2019

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top