ПРОБЛЕМЪТ ЦЕЛУЛИТ И КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?

12 Apr 2024

   Какво е целулит?Целулита е неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, която се характеризира с образуване на вдлъбнатини или неравности по повърхността на кожата, придавайки й вид на т.нар. "портокалова кожа". Този проблем е често срещан сред жените, но може да се прояви и при мъжете. 

   Видове целулит - Различните деформации по кожата се разделят на няколко вида и това зависи от структурата, консистенцията и локацията. Ето някои основни видове: 

  • Мек целулит - Приченява се от увеличаване обема на мастните клетки и течноста в тъканите. При допир този целулит е мек и може да се види, когато кожата се стисне. 
  • Втвърден целулит - има твърда структура с по-напреднал стадий, не се премахва лесно.
  • Оточен - това е най-рядката и упорита форма, която се появява в ранна възраст, именно през пубертета. Появата на целулит в тази ранна възраст е генетично предразположена.

целулит

    Къде се образува целулита?Целулитът най-често се появява по бедрата, седалището, корема и горната част на ръцете, поради разпределението на мастната тъкан в тези области. В  повечето случаи той не е опасен за нашето здраве, но естетически не изглежда добре. 

   Причини за появата на целулит - те могат да бъдат различни: хормонални промени, менопауза, генетични, нездравословен начин на хранене, намалена физическа активност и др. При жените структурата на кожата е по-податлива на целулит, тъй като колагеновите влакна, отговорни за еластичноста на кожата са раположени вертикално, което допринася за образуването на ями и издутини докато мастните клетки увеличават обема си. Хормоналните промени като повишаване на естроген или липса на колаген могат да допринесат за образуването на целулит. Наследсвените фактори също могат да влияят за образуването му.

   Как да премахнем целулита? - Пълното премахване на целулита може да се окаже много трудна задача. Здравословният начин на живот, правилното хранене, пиенето на повече вода, редовните упражнения възпрепятстват неговата поява. За премахването на целулита помагат също масажите и козметичните процедури с подходящи продукти.

   От съществено значение е активния начин на живот, защото образуването на целулита е свързано със състоянието на лимфната система (виж статията: ЛИМФА - нейното значение за здравето на организма"). Тя е част от имунната система и задачата й е да дренира, филтрита и отвежда от организма отпадъчните продукти. Лимфната течност се движи бавно като това движение се осигурява от диафрагмата. Нарушенията на лимфния дренаж в някои зони на тялото проличава от увеличаването на интерстициалната течност (междуклетъчна течност) и появата на отоци.

   Процедури при целулит Ако решите да изпробвате процедури в домашни условия ето някои предложения: 

  • Масаж с кафе и масла - Финната текстура на кафето действа, като естествена скраб, а маслото от кокос, жожоба и маслина худратира и овлажнява кожата. Този вид масаж подобрява циркулацията на кръвта и стимулира лимфния дренаж. Кафето се смесва с маслото и се масажират засегнатите зони с кръгови движения.
  • Четка за тяло - Друг метод за подобряване на циркулацията е сухия масаж с четка за тяло. Използва се четка с меки косъмчета за да се масажира кожата преди душ. 
  • Антицелулитен масаж с вендуза - той се смята за един от най-ефективните масажи против целулит. С помощта на вакум се изтегля кожата заедно с по-дълбок слой подкожната мазнина, което води до по-лесно разбиване на мастните депа. Благодарение на този масаж циркулацията на кръвта и лимфата се подобрява и неравностите се изглаждат. 

   ​Не забравяйте за: физическата активност, която тонизира мускулите и подпомага премахването на целулита и пиенето на много вода, която ще хидратира тялото, за да изхвърли токсините и ще подобри текстурата на кожата ви.

 Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

>>>ЛОСИОН ЗА СТЯГАНЕ И ОТСЛАБВАНЕ <<<

>>>МАСЛО ПРОТИВ ЦЕЛУЛИТ И СТРИИ<<<

>>>МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ<<<

>>> ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ С КАФЕ <<<

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top