ФИБРИТЕ - защо са толкова важни за нашето тяло?

16 Mar 2021

 

   Фибрите - какво е важно да знаем за тях? - Знаете ли, че човешкото тяло е така устроено, че почти всички токсини и мъртви клетки на организма да се отвеждат и събират в дебелото черво? То се препълва с отпадна материя, която е изключително наситена с отрови. Тук се появяват фибрите, чиято главна цел е изчистването на организма от токсичните вечества, които се събират в него. Те представляват влакнини или влакна, които се делят на два основни вида - разтворими и неразтворими.

   Разтворимите фибри имат желеобразна консистенция, която подобрява изхождането, като увеличава баласта в дебелото черво. Те събират холестерола в тънкото черво и го отвеждат вън от тялото. Храни богати на разтворими фибри са плодовете, фасула, граха, овесените трици и чията.  Пектина (съдържащ  се в ябълките) и гума гуар (в семената от чия, овесената каша, бобовите растения и мангото) забавят освобождаването на захарите от храните, и така предпазват организма от диабет.

   Неразтворимите Фибри имат способността да абсорбират няколко пъти повече токсини от собствения си обем. По този начин те наподобяват „гъба”, която попива цялата мръсотия, улавя токсините и ги изхвърлят навън от тялото. Храни богати на нерастворими фибри са предимно зелените растения, обелките на плодовете и зеленчуците, ядките, семената, боб, люспите на зърното.

Кои са храните богати на фибри?

   Зелените смутита, при които се комбинират плодове и зеленчуци са изкключително богати на фибри. В един литър зелено смути се съдържа приблизително 12-18гр фибри в зависимост от водното съдържание и вида на плодовете.

   Лененото семе е другата храна с висока  концентрация на  разтворими (14%) и неразтворими (12%) фибри. Само две супени лъжици ленено семе се равняват на 6 грама фибри. Препоръчително е то да присъства редовно в менюто на здравия човек. Обвивката на лененото семе е много твърда и затова се препоръчва то да бъде прясно счукано преди консумация. Освен всичко друго, лененото семе е и богат източник на Омега 3 мастни кислеини и лигнин (фитонутриент с противораково действие).

 

Всичко, което трябва да знаете за фибрите

   Фибрите пречистват тялото Ако не приемаме достатъчно фибри, в организма ни се натрупват токсини и той страда. Токсините идват от вдишването на прах, от непреработена храна, пестициди, но по-голямата част идват от мъртвите клетки на собственото ни тяло. Ако мъртвите клетки не бъдат изхвърлени, те се превръщат в опасна отрова, защото започват много бързо да гният. Без фибрите, тялото се затруднява с пречистването и кара кожата да поеме тази функция, тя става груба и грапава. Затова е много важно да се приемат достатъчно фибри, за да може тялото да изхвърли всички ненужни отпадни вещества, вместо да се затрупва с тях.  

   Фибри – кои са най-големите им ползи? - Има много доказателства за ползите и лечебните свойства на фибрите. Те помагат в укрепването на болното сърце, понижават холестерола, предотвратяват редица видове рак, понижават риска на онкологични заболявания, диабет и подобряват състоянието на настъпил такъв, стабилизират кръвната захар, усилват имунната система, подържат състоянието на червата, намаляват запека и помагат за изхождането, предпазват от жлъчни камъни, подпомагат полезните чревни бактерии, помагат при нормализиране на телесното тегло, спомагат за изхвърлянето на излишния естроген, предпазват от язва.

   Вредни ли са фибрите? Приема на фибри трябва да се увеличава постепенно, ако за един ден се премине от 10 на 50 гр фибри, това може да бъде опасно. Здравословните навици трябва да се въвеждат постепенно, за да има време организма да се приспособи.

Укрепете здравето си, подобрете метаболизма си и открийте лекотата на живота с редовен прием на фибри. 

Последвайте линковете за да разгледате нашите предложения за фибри:

 >>> Грахови фибри <<<

>>> Разтворими фибри хуск <<<

>>> Фибри Псилиум и инулин <<<

>>> БИО ленено семе начупено <<<

>>> Семена от Чия <<<

Използвани материали: "Енергични за цял живот" Виктория Бутенко, ИК "Хермес" 2015

Ако тази статия е била полезна и интереасна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top