БОРОВИНКИТЕ - вкусни, освежаващи и много полезни

31 Aug 2021

 

   Какво представляват боровинките - те раста на малък храст и са готови за бране през август-септември. В България виреят четири вида боровинки - червена, синя, черна и кавказка. Плодчетата на боровинките съдържат дъбилни вещества, витамин С, каротин, витамини от група В, калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, желязо, манган, много захари и органични киселини -  лимонена, ябълчна, оксалова и др. 

   Червената боровинка - тя растата на вечнозелен полухраст и е много богата на витамини, минерали, микроелемнти и антиоксиданти. Екстракта от червена боровинка се бори успешно с инфекциите на пикочните пътища. Медиците препоръчват консумацията на червена боровинка за предотвратяване на язва на стомаха, проблеми със сърцето, кръвоносните съдове и за защита на имунната система поради богатото им съдържание на витамин С. Листата на червените боровинките подсигуряват разнообразие от ползи за здравето, особено за здравето на сърцето. Те притежават противовъзпалително и диуретично свойство. Изследванията показват, че боровинките съдържат най-високите концентрации на флавоноиди, които подобрят циркулацията на кръвта и предотвратят възникването на сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на тези здравословни плодове може да стимулира "добрия" холестерол и неговите феноли, за намаляване на кръвното налягане и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, които могат да причинят инсулт.

   кавказка боровинкаКавказка боровинка (Странджанска боровинка) - тя се среща все по-рядко и само на определени места в Странджа планина. По-широко разпространена е в Кавказ покрай Черноморското крайбрежие на Турция. Подобно на другите видове боровинки и тази има много ползи за човешкото здраве със своя богат химичен състав. 

   Синя боровинка - тя е може би най-разпространеният вид боровинки в България. Расте на нисък храст около 40см. Вкусът на синята боровинка е най-фин измежду всички видове боровинки. Сокът е безцветен. Тя също притежава богатия витаминен и минерален състав  на своите родственици и ползите й за човешкото здраве са неоспорими. 

 черна боровинкаЧерни боровинки - действие и ползи - Черните боровинки виреят на високите места в планините. Те имат добър ефект за стимулиране функцията на яйчниците при недостатъчна и нередовна менструация. Боровинките съдържат и вещество подобно на инсулина, което спомага за понижаване нивото на кръвната захар. Също така, имат отличен ефект за подобряване на зрението, особено нощното зрение. Екстарктът от черни боровинки се препоръчва за профилактика при хора, чиято работа е свързана с напрежение и умора на очите като шофьори, пилоти и др.

   Как да различаваме сините и черните боровинки - тъй като си приличат, трудността е в това да намерим разликите между двата вида боровинки. Ето някои отличитлени белези, по които лесно да се ориентираме: по листата ще е трудно, защото не винаги в магазинната мрежа те са налични, но в гората можем да се ориентираме и по листата. Листата на черната боровинка са светлозелени със заострени върхове и назъбен ръб. Синята боровинка е със заоблени листа, тъп връх и ръбът не е назъбен. По плодчетата е по-лесно: плодовете на синията боровинка са сини от восъчния налеп, който ги покрива, а черните боровинки са значително по-тъмни на цвят. Също така, в долната част на плода синята боровинка е със звездовиден завършек, докато при черната боровинка той е кръгъл. 

 черна боровинка листПолзите от Листата на боровинките - те съдържат минерални соли, захари, органични киселини и витамини. От тях се приготвя чудесен чай, който действа стимулиращо на сърдечния мускул, противовъзпалително, пикочогонни, жлъчегонно, противоглистно и затягащо. Магнезия, който се съдържа в плода и листата на боровинките е чудесно средство против стрес, сърдечни заболявания камъни в бъбреците и жлъчката. Експериментално е установено понижаващо нивото на кръвната захар действие на неомиртилина, който се съдържа в листата на боровинките. Могат да се прилагат и външно като компреси или лапи при лечение на язви и изгаряния. 

 Отвара от черна боровинка лист - 2 с.л. сухи листа се сипват в 500мл вряща вода. Вари се 5 минути и кисне 2 часа. Прецежда се и се пие по 150мл три пъти на ден. 

   Запарка от Червена боровинка лист - 2 ч.л. сухи листа се сипват в 350мл кипяща вода и се запарват за 20 минути. Пие се по 100мл три пъти дневно. 

   Защо трябва да ядем боровинки - освен всички изброени ползи по-горе, боровинките притежават исключително голяма антиоксидантна способност. Ползите им за здравето на сърцето, бъбреците, пикочните пътища, жлъката, мозъка са неоспорими. Те са здравословни, много вкусни и питателни. Всъщност, те са толкова вкусни, че едва ли се налага да убеждаваме някой да ги консумира. 

>>> Черна боровинка лист 30гр <<<

>>> Червена боровинка лист 30гр <<<

>>> Екстракт от червена боровинка <<<

>>> Конфитюр от боровинки без захар <<<

>>> Сушени червени боровинки <<<

>>> Цикория /разтворима напитка/ с боровинка 100гр <<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top