БРАШНО ОТ РОЖКОВ - ПОЛЗИ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

23 Mar 2021

 

 

  Какво е рожков  - Рожков е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено най – вече в  Средиземноморския регион. Неговите плодове представляват бобови ядливи шушулки.

  Какво е брашно от рожков  то се получава oт смилане на сушените и печени шушулки на дървото. Полученият прах е пълноценен заместител на какаото, тъй като притежава естествена сладост и шоколадов вкус. В древността шушулките на рожков са били най-големият източник на захари, още преди захарната тръстика и цвекло да станат популярни.

 Брашното от рожков какво съдържа - Брашното от рожков съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му. Съдържа витамин B1, повече витамин A от аспержите, витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи (желязо, мед, никел, манган и хром).  Има много малко количество мазнини, което го прави отличен продукт за диетичен хранителен режим. Рожков има високо съдържание на фибри - две супени лъжици съдържат почти 5 гр, не съдържа кофеин и глутен. Богат е на инозитол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

 Брашно от рожков ползи и вреди - Ползите от консумирането на рожковото брашно са много. То помага за понижаване на холестерола, риска от сърдечни заболявания, облекчаване на стомашните проблеми, лечение на диария. Също така помага при превенция от рак (съдържа полифенол, което го прави идеален антиоксидант), от диабет (има много по-малко захар, по-малко мазнини и само 1/3 от калориите),  защитава костите (калцият в рожков е 3 пъти по-висок от този в млякото). За предпочитане е брашното от рожкови да се съхранява в стъклен буркан с капак, на тъмно и на сухо място. Както всеки друг продукт, ако се използва прекомерно и рожковът може да навреди на тялото. 

Здравословни рецепти с брашно от рожков

   Свойствата, които притежава брашното от рожков го правят идеален продукт за кулинарията. От него се приготвят много здравословни храни, както за малки така и за големи. Той е естествен сгъстител в приготвянето на супи, крем карамел, сосове, подправки, конфитюри и сладолед. Може да се добавя в рецептите за приготвяне на прясна паста или специален хляб. Брашното от рожкови се използва в някои рецепти за кнедли, ризото, юфка и др. Чудесен заместител на какаото, затова се използва  в направата на различни десерти и сладкиши. Ето и някои рецепти:

Мъфини с брашно от рожков и банан

Необходими продукти:мъфин-рожков

   Начин на приготвяне:  Пресяваме и смесваме сухите съставки заедно със содата и бакпулвера. Разбиваме яйцето заедно със захарта с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяме към сместа олиото, а след него и киселото мляко. При некрекъснато бъркане, малко по малко добавяме сухата смес с брашното от рожков към течната смес. Накрая  добавяме и намачканите или нарязани на ситно банани и разбъркваме добре с дървена лъжица. Във всяко гнездо на форма за печене на мъфини поставяме по една хартиена кошничка и пълним на половина. Печем  мъфините в  загрята на 170 градуса фурна,  25-30 минути, като проверяваме с клечка дали са изпечени.

Веган крем с aвокадо и брашно от рожков

крем с брашно от рожков

Необходими продукти:

  • 1 пакетче ванилия
  • 2 с.л. брашно от рожков
  • 1 бр. авокадо
  • 4 бр. фурми

   Всички продукти се поставят в блендер и се разбиват до получаване на крем. Разпределят се на порции и се поднасят с украса по желание - плод или листенце мента.

 

    Рецепта за бебета с брашно от рожков

krem bebe

 

 

Необходими продукти:

  • 1/2 авокадо
  • 1 малък банан
  • 1/2 ч.л. брашно от рожков

   Начин на приготвяне: Намачкваме плодовете и ги смесваме с брашното от рожков, може и пасирани (за по-малко бебе или по-красив вид) до гладък крем.

 

   Не се колебайте да опитате вкуса на този прекрасен продукт с много ползи за здравето ни. Разгледайте нашите предложения за Брашно от рожков и Петмез от рожков: уверете се сами във вкуса и удоволствието да консумирате нещо толкова леко и същевременно с това питаелно за Вашия организъм.

>>> Брашно от рожков <<<

>>> Петмез от рожков <<<

Ако тази статия Ви е харесала, моля, сложете един палец отдолу или оставете Вашето мнение; то е важно за нас! 

Благодарим Ви!

 

 

Коментари 2

Laura Willson

Laura Willson
Мария Пелтекова

Уникален продукт

2024-01-21 20:27:22
Laura Willson
Вилина Петрова

Аз използвам брашно от рожков и го харесвам много! То е леко, пухкаво и има ненатрапчив аромат. Сладкишите, които приготвям с него се получават без изключение. А да знам, че и калориите му не са толкова, колкото на суровото какао е голяма \\\"утеха\\\", когато си похапваме нещо сладко :)

2021-03-23 16:27:58

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top