БЯЛАТА ЗАХАР - СЛАДКИЯ НАРКОТИК

11 Jun 2021

  

   Какво е захарта - Захарта е бяло кристално вещество със сладък вкус. Използваната захар в домакинството се нарича захароза. Тя е въглехидрат, който включва в състава си въглерод, водород и кислород. Захарта спада към простите захари, които се наричат монозахариди: това са глюкоза, фруктоза и галактоза. Захарозата, която е дизахарид се разлага в тялото на фруктоза и глюкоза. Някои вещества с различен химичен строеж също имат сладък вкус, но не са захари. Повечето от тях се използват като нискокалорични заместители на захарите и се наричат изкуствени подсладители. Захари има в тъканите на почти всички растения, но най-концентрирано количество има  в захарната тръстика и захарното цвекло.

   Рафинираната захар - Рафиниране означава „пречистване", извършва се като от естествена храна с високо съдържание на захар се отстраняват всички други съставки, докато не остане само захарта. Процеса, при който се  получава рафинираната кристална захар (бялата захар) е следният: Тъй като в захарния сироп, извличан от цвекло или тръстика, има белтъци, както и други вещества, които затрудняват образуването на кристали, този сироп трябва да се изчисти от тези нежелани примеси. В захарния извлек се внася 2% гасена вар (процесът се нарича дефекация). След което, на фини мехурчета се вкарва през сместа въглероден диоксит. Процеса се нарича "сатурация". Образува се утайка от варовик, която увлича със себе си всички белтъци, както и голяма част от другите примеси. След филтриране, сока от утайката се сгъстява чрез изпарение на водата. Образуваният сироп т.нар. "тежък сок" има 65% захароза. Образуват се кристали, които се центрофугират и сушат. Това е най - евтиния и ефикасен процес за рафиниране на бялата кристална захар!

    Защо захарта пристрастява като наркотик? -  Захарта е продукт, присъстващ в много голяма част от продуктите, които консумираме. Ние с удоволствие хапваме сладки изкушения и се чувстваме тонизирани и пълни с енергия, но това е само привидно. За съжаление, бялата сладост не само, че не е полезна, но и може да ни навреди! Според учените бялата захар, дори е в пъти по-пристрастяваща от наркотик, което я прави много трудна за отказване. Това е така, защото бялата рафинирана захар е "бърз въглехидрат", който светкавично повишава нивото на кръвната захар в кръвта, което от своя страна задейства панкреаса, който бърза да отдели инсулин и поради това кръвната захар рязко се понижава. Това е и причината да усещаме умора, раздразнение, потиснатост малко, след като е преминал ефекта от "подслаждането". С увеличаване нивата на инсулин, мозъка все по-рядко разпознава лептина (хормона регулиращ апетита и метаболизма). Липсата на сигнал за ситост и стремежа за увеличаване на захарта, водят към пристрастяване и лоши последствия върху здравето ни. 

  Бялата захар „крадец’’ на минерали и витамини - За да преработи захарта, организма извлича много от жизненоважните си вещества, минерали и витамини. При рафинирането на захарозата, тези ценни вещества са извлечени и за нейното усвояване, организма започва да черпи от своите запаси от витамин Скалций, магнезий. Калция започва да се отнема от зъбите и костите и те се увреждат. Киселините в устната кухина разяждат зъбите, появяват се кариеси и венците се разболяват.  

  Консумацията на бялата рафинирана захар води до редица заболявания - гликемичния индекс на бялата рафинирана захар показва колко бързо се покачва нивото на кръвната захар, което води до развитие на диабет, инсулинова резистентност, дегеративни заболявания, като деменция, болест на Алцхаймер, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт.

   Захарта е враг на способността да мислим, да се концентрираме, да учим и запомняме. Учените са установили, че една от причините за чести мигренозни пристъпи е консумацията на бяла захар. Тя способства за намаляне на стомашния сок от стомашните жлези и забавя перисталтиката, което води до гниене на храната в стомаха. Знаете ли, че консумацията на бяла захар е предпоставка за образуване на акне и разрушаване на еластичността и блясъка на кожата? 

   Бялата захар и децата - Прекомерния й прием води до отслабване на имунитета, променя нормалната флора на червата и стомаха, която ни защитава от бактерии, вируси и гъбички. Децата, които приемат голямо количество захар страдат от диабет, затлъстяване, повишено кръвно налягане, а хиперактивността е все по-често срещан проблем сред тях. При много деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност са открити симптоми на недостиг на незаменими мастни киселини, като прекалена жажда, суха кожа, екзема и астма.

   С какво да заместим бялата захар? -  Алтернативи на бялата захар са стевия, ксилитол и еритритол. Това са натурални подсладители, които доставят на организма необходимата енергия без да го натоварват допълнително. 

   Стевията е билка със сладки листа, която се използва изсушена и стрита или под формата на екстракт. Тя е много по-сладка от захарта, но гликемичния й индекс е 0, което означава, че има незначителен ефект върху нивото на кръвната захар, което я прави много предпочитан заместител на захарта.

   Ксилитолът е натурален подсладител, който се извлича от кората на бреза. Сходен е по вкус и сладост със захарта, но също има много нисък гликемичния индекс. Ксилитолът не само не е вреден за зъбите и венците, но и се използва за предпазване от кариес.

   Еритритол - добива се от растенията, които съдържат нишесте, като царевица и тапиока. В естествен вид се среща в крушите, гроздето, динята. На вид е като бял прах на кристали. Еритритола притежава 70-80% от сладостта на захарта. Той не съдържа калории, затова не повишава нивата на инсулина и глюкозата в кръвта. Той е антиоксидант, понеже абсорбира свободните радикали и е напълно безвреден и нетоксичен за човешкия организъм. 

   Захарен детокс - Както вече споменахме, захарта е пристрастяваща, като наркотик и отказването от нея е много трудно, но не и невъзможно. Можем да променим това, като се опитаме да направим захарен детокс на организма в продължение три дни, за да се справим с инсулиновата реакция. Трябва да следваме само няколко прости правила:

  • Елиминираме захарта и всичките й заместители – позволени са само стевията, натуралния ксилитол и еритритола.
  • Консумираме по 1 кг зеленчуци на ден - Можем да ядем сурови или сготвени – на пара, задушени или печени във фурна. Избираме зеленчуци с нисък гликемичен индекс и бедни на скорбяла, т.е.  избягваме царевица, картофи и т.н.
  • Храним се на всеки 4 до 6 часа
  • Храним се с пълноценна храна консумирме зеленчуци с нисък гликемичен индекс, като зеле, кейл, рукола, спанак и др. зеленолистни.
  • Консумираме пробиотични храни и напитки по често – Различните ферментирали храни осигуряват множество полезни бактерии, които да обогатят чревната микрофлора по естествен начин. Те са: кисело зеле, кисело мляко, кимчи, кефир, кисели краставички, квас от цвекло, комбуча, мисо и др. видове ферментирали зеленчуци.
  • Пием по 8 чаши чиста вода дневно – или по-точно 30мл вода на килограм телесно тегло. Избягваме, кофеина (чай, кафе, кофеинови напитки) и пушенето. Можем да се консумираме заместители на кафето и на чая като: кафе от глухарче, рожков, цикория или др. безглутенови култури, билкови и плодови чайове.
  • СпортуванеВръзката със спорта е много важна и съчетаването с хранителен режим е най-добрият начин да  се стабилизира кръвната захар. Упражненията подобряват храносмилането,  кръвообращението, инсулиновата чувствителност, освобождават хормони на щастието, помагат да се освободи напрежението, подобрява се съня, подсилва се сърцето, повишава се тонуса на мускулите, предотвратява се остеопорозата. Бързото ходене в продължение на 30 минути също повишава енергията на тялото и подобрява функцията на черния дроб.
  • Релаксация и дълбоко дишане – Почивката и дишането са едни от най – бързите начини със спрявянето със стреса. Дълбокото дишане доставя на тялото повече кислород и следователно повече енергия.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top