ЗАЩО БИЛКОВИЯТ ЧАЙ Е ТАКА ПОЛЕЗЕН ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН?

24 Nov 2023

   Зимата вече чука на вратата със своите студени ветрове, които ни карат да стоим на топло и  да потърсим уюта в нашите домове. Един от най-прекрасните начини да се насладим на сезона е чрез билков чай. Тази топла напитка не само ни сгрява, но и насища сетивата ни с богатите аромати на билки и плодове. Само една чаша от нея може да успокои и да релаксира тялото ни.

   ЗАЩО Е ПОЛЕЗЕН ЧАЯТ ПРЕЗ ЗИМАТА? - Ползите от зимния чай са многобройни:

  • Подобрява имунната система - Много билки, използвани в чай, имат антивирусни и стимулиращи свойства, които могат да подпомогнат имунната система. Това е важно през зимата, когато рисковете от простуди и грип са по-големи.
  • Подпомага дихателната система - Някои билки като евкалипт, босилек и мащерка помогнат при дихателни проблеми, отпушват на носа и разширяват на бронхите.
  • Има лечебни свойстава - Различните билки основно се използват поради лечебните им свойства. Например, ехинацея се използва традиционно за облекчаване на симптомите на простуда и подпомагане имунната система, а лайката може да помогне при нервни състояния.
  • Има оксидантна защита - Много билки съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма. Това може да помогне за поддържане на здравето на клетките и тъканите, особено когато организмът ви е изложен на стрес от студ и вируси.
  • Създаване на уют и комфортТоплите напитки помагат да се сгреем по време на студените месеци. Билковият чай създава усещане за уют и топлина, особено когато температурите навън са ниски.

   билки и подправкиКАКВИ БИЛКИ ДА ДОБАВИМ В ЗИМНИЯ ЧАЙ? - За зимния чай се използват различни билки и подправки. В зависимост от вкуса и предпочитанието на човека.Той може да бъде зелен, черен или "букет" от: шипка, мента, мащерка, лайка, ехинаея, борови връхчета, мурсалски чай, хибискус, кардамон, малина и др. Възможно е да бъде комбиниран със сушени плодове и подправки, като корички от лимон и портикал, сушена ябълка, джинджифил, анасон, карамфил и др.

   БИЛКОВ ЧАЙ "ЗИМНА ПРИКАЗКА" - е изцяло натурален билков чай, без ароматизатори, подобрители и консерванти. Създадохме го по своя собствена рецепта, в която добавихме за вас, най-ценните и нужни билки за зимния период. 

   билков чай зимна приказкаВ състава му сме подбрали шипкаехинацея и мурсалски чай, които са едни от най-мощните имуностимуланти познати на народа ни от векове. Мащерката и лайката са добавени освен за аромат, но и като силен антисептик (унищожаващ вредни микроорганизми), успокояващи нервната система и заедно с боровите връхчета - предпазващи дихателната система. Малината поддържа добрата работа на стомашно-чревния тракт и нормалната телесна температура. Хибискуса допринася със своя уникален цвят, вкус, антиоксидантни и холестеролопонижаващи свойства. Портокаловите корички както може би се досещате са добавени за аромат, но не само: те имат висок хранителен профил - много витамини, антиоксиданти и способността да инхибират (потискат) протеин свързан с рака. Те перфектно допълват комбинацията "Зимна приказка".

   Насладете се на тази униклана комбинация от аромати и вкусове!

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top