ШИПКАТА - повишава имунитета на малки и големи

28 Sep 2021

   Шипки в България - шипките са плодове на диворастящ вид на розата. Те се разпространяват в огромно разнообразие и форми, но най-често срещания вид са Rosa canina или Кучешка роза. Rosa canina е т.нар. обикновена шипка и представлява многогодишен бодлив храст, който цъфти от месец май до юни. Цветовете й са бледорозови, а плодовете узряват през септември и са червеникави до оранжеви. 

шипка цвят

  Витаминен състав на шипката - по разнообразие и количество на витамините, шипката превъзхожда всички растения у нас. Те са изключително богати на витамин С, каротин (провитамин А), пектин, витамин В1 и В2, витамин РР, Е и К, минерални соли (калий, магнезий, натрий, калций и фосфор) и етерични масла. 

   Колко витамин С съдържа шипката? - днес се знае, че действието на шипките се дължи на забележителното съдържание на витамин С, което е най-високо преди пълното узряване на плода. Дневната доза витамин С, от която се нуждае възрастен човек е 100мг, а в шипката то е около 600мг на 100гр плод. Това количество превъзхожда дава пъти повече лимоните като източник на витамин С. 

  Ползи от шипката - този уникален плод помага при проблеми с черния дроб, стимулира образуването на червени кръвни телца, повишава енергията на организма, засилва съпротивителните и оздравителните му сили и спира инфекциите. Препоръчва се на хора болни от диабет, при физическа преумора, простудни заболявания и авитаминоза. 

   шипкиНародната медицина използва шипката за - В миналото шипките са използвани против кучешки бяс. Наблюдавало се е как птиците предпочитат да ядат от плодовете им, защото те привличали вниманието им отдалеч. Установило се, че шипките са много витаминозни и полезни както за птиците, така и за хората. Така на тях се преписват способностите да лекува болести свързани с липса на витамини (авитамониоза). Използва се и за нормализиране на храносмилането, против глисти, неврастении, атеросклероза, бъбречни заболявания, треска и чувствително намалява предразположението към инфекции. Поради съдържанието на пектин (той е 3 пъти повече от този в ябълките), народната медицина препоръчва шипката при стомашно-чревни заболявания. 

   Традиционната медицина препоръчва шипката при - липса на витамини; като богат източник на витамин С; за повишаване на защитните сили на организма, особено на есен, зимата и ранна пролет. Също така, шипката се препоръчва като средство за укрепване на сърцето и кръвоносната система. 

   Шипката подобрява работата на - костната система, сърчено-съдовата система, черния дроб, жлъчните пътища, бъбреците, стомаха и червата.

шипково масло

Масло от шипки за какво се препоръчва? - то е подходящо за завяхваща, изгубила еластичност кожа. То намалява във висока степен появата на дълбоки бръчки, белези и петна, силно омекотява кожата и я прави по-стегната и гладка. Редовната употреба на студено пресовано масло от шипки предпазва кожата от появата на белезите на преждевременно остаряване. Ефектът на шипковото масло се дължи на богатия витаминен състав, есенциални мастни киселини като Омега 3 и 6 и антиоксидантите. Дава отличен резултат и приложен върху изгаряния на кожата.  

Начин на употреба: Капнете 2-3 капки върху върховете на пръстите си и нежно втрийте шипковото масло в набелязаните зони по кожата до пълното му абсорбиране.

    Как да консумираме шипките? - като богат източник на витамин С и на минерални вещества, шиката е подходяща за консумация под формата на сок, чай, масло, пюре, мармалад и др. 

    Кои други части на растението се използват и за какво? -  семената на шипката се препоръчват при тении, камъни в жлъчката и бъбреците. Листата се препоръчват при диария, дизентерия, кръвоизливи, стомашни болки, обилна менструация и др. Корените се препоръчват при лошо храносмилане, глисти и кръвохрачене.  

Рецепти за приготвяне на отвара, шипково "вино" и мармалад:

   Отвара от плодове шипки - препоръчва се при пясък в бъбреците, подагра, албумин, диабет, главоболие и безсъние. Начин на приготвяне: 1 с.л. счукани сушени шипки се заливат с 300мл студена вода; варят се за 10 минути; пие се наведнъж. 

   Шипково "вино" - 500гр счукани пресни шипки се заливат с 4 литра вода и 500гр захар. Кисне за 5-6 дни на стайна температура при често разбъркване. прецежда се през фина марля и се пие като вода. Със същите шипки може да се повтори процедурата с нова вода, захар и в добавка лимон или портокал за аромат. 

   Как да си направим шипков мармалад  в домашни условия? - Необходими продукти: 4кг прясно набрани шипки, 3кг бяла кристална захар, 10гр лимонена киселина (лимонтозу).

шипков мармалад

   Начин на приготвяне: измийте добре шипките, сложете ги в дълбок съд и залейте с вода, която да ги покрие два пръста отгоре. Варете на тих огън около 2 часа. Шипките започват да се напукват; разбърквайте от време навреме. Свалете от огъня и намачкайте шипките в уред за мачкане на картофи до получаване на гъста каша или пюре. Вземете гефгир поставен върху купа (в която ще се стича прецедената течност) и върху гефгира тензух или ситна марля. Започвате да претривате сместа през тензуха и ако е прекалено гъста - добавете малко вода. Сложете прецеденото фино пюре отново на котлона. Добавете захарта и варете за 1/2 час. Ще забележите, че сместа започва да се разпенва. Тогава добавете 10гр лимонтозу. Проверете за готовност като сложите малко от сместа в чиния и направите следа с лъжицата. Ако следата остава без да се слее означава, че мармалада е готов за сваляне от котлона. Сипете в сухи бурканчета и обърнете, за да се вакумира капачката. Приятен апетит!

Авторска рецепта на Хава Муса 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top