ЯГОДИТЕ - ЗА КАКВО СА ПОЛЕЗНИ?

03 Jun 2022

 

   Биологични особености на ягодата - Ягодата е един от най-разпространените дребни плодове в нашата градина. Това растение е от семейство розови и произхожда от Северна Америка. Кореновата система на ягодата се състои от дебело влакнесто коренище, листа с овална форма на ромб (назъбени по краищата с тъмно зелен цвят) и съцветия с малки и много цветове (разположени в горната част на дръжките). Цветчетата на ягодата могат да бъдат двуполови и еднополови, опрашват се и имат розови, бели, червени, жълти листенца с много плодници и тичинки. В днешно време има към 600 разновидности на ягодата. Плодчетата може да с различна големина и дори цвят. Освен в обичайния червен цвят, се срещат и видове с почти бял цвят и с червени семчици.

   Градинска и горска ягода - Освен градинската ягода, която сами засаждаме и отглеждаме, в природа се среща и горската ягода. Макар и от един вид, между тях има и някои разлики.  Горската ягода е многогодишно тревисто растение, което вирее в планините. Плодът й е по-дребен от този на градинската, но е по-сочен, приятен, ароматен, сладко-кисел и много полезен. Горските ягоди се разпространяват из храсталаци, поляни, гори до 2000 м надморска височина. Те са издръжливи растения. Плодовете узряват в началото на месец юли.

   Състав на ягодата - Ягодата е с високо съдържание на витамин С и въглехидрати, съдържа също захари, органични киселини, желязо, мед, цинк, фибри, витамините В1, Е, Р, фолиева и пантотенова киселина. В 100 гр. ягоди се съдържат около 90% вода.

   За какво са полезни ягодите? - Ягодите със своя химичен състав са полезни в случаи на безсъние, гастрит, нервни припадъци, подагра, заболяване на бъбреците и жлъчния мехур, бронхиялен задух, умствена и физическа умора. Плодовете подобряват жлезите с вътрешна секреция. За мъжете, например е много важна простатната жлеза, която произвежда полови хормони, консумирането на плода действа добре върху сексуалната функция и повишават потентноста, а витамин С предотвратява образуването на карцерогени. За дамите този плод също е от голямо значение, особено при планирана бременост, благодарение на фолиевата киселина и витамини, които са неодходими за имунната и репродуктивна система и за здравословното развитие на плода. Ягодите се препоръчват при нормализиране и въстановяване на хормоните и метаболизма, забавят процеса на стареене.

  Листа на горска ягода също са полезни -  Народната медицина предписва листата на ягодата при хемороиди, пясък и камъни в бъбреците, гастрит, колит, малокръвие, маточни кръвотечения, склероза, високо кръвно налягане, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, кожни заболявания. Листата на горската ягода съдържат танини, флавоноиди, етерични масла, които действат пикочогонно, протъвовъзпалително и затягащо. Листата се изсушават и от тях може да се правят настойки, бани или чайове. За външно приложение се използват при екземи, гнойни рани, при потене на краката. Листата на градинската ягода също може да се употребяват, но се берат без дръжките.

  Чай от листа на ягода - 

  • ​​Отвара - 2 с.л. в 500мл вода на ден.
  • Запарка от ягодови листа в комбинация от други билки - смесват се листа от ягода с равни количества от мащерка, мента, сушени малини, бял равнец, маточина и риган. Прави се запарка в 200 мл топла вода, като се слага по една лъжица от сместа. Прецежда се и се изпива на гладно с малко мед.

​   Ягода противопоказания - В някои случаи, ягодата трябва да се кансумира в умерени количества, защото е алерген и хора предразположени към алергии, може да развият такива, затова и не се препоръчват за много малки деца. Ако ягодите се приемат в големи количества могат да удължат и времето на кървене и да се повиши риска от кръвоизливи при хора с нарушения в кръвосъсирването, ако им предстои някаква операция.

Aко тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

>>> КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ /БЕЗ ЗАХАР + ФИБРИ/ <<<

>>> ХРУПКАВО МЮСЛИ С ЯГОДА И ШОКОЛАД <<<

>>> ГОРСКА ЯГОДА - лист <<<

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top