ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНА ТИНКТУРАТА?

14 Apr 2022

      В народната медицина билките са широкоразпространени като лек за множество болести. Многообразието им в природата е огромно и благодарение на химичния им състав (алкалоиди, гликозиди, сапонини, витамини, ферменти, етерични масла, фитонциди, мазнини, фосватиди, липиди, восъци, въглехидрати, органични киселини, белтъчини, растителни хормони, неорганични вещества), помагат за поддържането и лекуването на нашето тяло. Важно е да се знае кога и как се берат билките, как се съхраняват и как се употребяват, за да се извлече най-голяма полза от тях. Те може да се използват както пресни, така и изсушени. От тях се приготвят чайове, запарки, отвари, мехлеми, етерични масла и не на последно място, тинктури.

   Какво представлява тинктурата?  Тя е неконцентриран препарат, който е получен чрез извличане на сух растителен или животински материал. За получаване на билкова тинктура, спирта или алкохола е най-важната съставка, тъй като той е разтворител за билките. Алкохола извлича всички мастноразтворими вещества, полезни за нашето тяло. В процентно състояние етанола (етилов алкохол) трябва да е от 25% - 40%. Понякога може да се правят тинктури и с повече процентно съдържание на етанол (основният действащ елемент на алкохолните напитки). Може да се използват и други видове течности за разтвори като оцет, глицерин и др. 

   За  какво са полезни тинктурите? - тинктурите са полезни и се използват за различни състояния в човешкото тяло. Може да се приемат вътрешно (разредени във вода или чай) и външно (за компреси и разтривки). Според състава на билките, от които се приготвя течния екстракт, съответно и действието на тинктурата е същото като на билките, но в по-голяма концетрация. Другото, което отличава тинктурата от чая е технологията на приготвяне. Билковите чайове и запарки се получват чрез варене или запарване на висока температура, докато при тинктурите технологията е извличане на полезните съставки на суровите билки чрез алкохол. Тинктурите помагат на нервната, половата, репродуктивната, отделителната, храносмилателна, дихателната система др. Билковите тинктури са полезни за енергията, имунитета, за изгаряне на излишни мазниниза съня, костите, кожата, ставите и за други вътрешни и външни органи на човешкото ни тяло. Течният екстракт най-лесно, най-естествено и бързо се възприема от организма ни, ето защо трябва да го ползваме често.

   Как може да си направим тинктура? - За да си направим тинктура в домашни условия са необходими пресни билки и алкохол (ракия или водка). В стъклен съд (бутилка или друг добре затварящ се съд), се слагат съотвените билки, без да се натъпкват и притискат след, което се заливат с алкохола. Плътно затворения съд се държи на топло около 20°C, в продължение на 14 дни (може и по-дълго), като често се разклаща. Накрая, получената течност се прецежда.

!!! Важно е да познаваме лечебните свойства на билките, от които ще приготвяме тинктурата и дали се съчетават добре помежду си. Ако не вземем това предвид, вместо да си помогнем, може да си навредим!

   Рецепти за тинктура:

   Тинктура от Бял равнец - Цветове от бял равнец се слагат в бутилка до гърлото й без да се натъпкват и се заливат с 40°C алкохол (ракия или водка). Бутилката трябва да престои 14 дни на слънце или близо до печката. Течността се прецежда и се съхранява в тъмни стъклени бутилки с капачки. 

   Тинктура от жълт кантарион В един литър ракия се накисват 4 шепи цветове от жълт кантарион. Бутилката се оставя да престои три седмици на слънце или на топло място. Течността се прецежда и се съхранява в тъмни стъклени бутилки с капачки. 

>>ЖЪЛТ КАНТАРИОН, Тинктура<<

>>ТИНКТУРА БЯЛ РАВНЕЦ<<

>>ТИНКТУРА ПОДАГРА<<

 >> ТИНКТУРА ДЖИНДЖИФИЛ<<       

  >>МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА (тинктура)<<       

                                                                                                                                         

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top