ДА ПОМОГНЕМ НА ОРГАНИЗМА ДА СЕ СПРАВИ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА

30 Mar 2022

      

   Кога започва пролетната умора? С настъпването на пролетта всичко в природата се пробужда за нов живот под лъчите на слънцето. Със затоплянето на времето, в  човешкия организъм започват да настъпват някои промени, които повлияват на общото му състояние. Те са свързани с т.нар. "Пролетна летаргия или пролетна умора".   Тя се проявява най-често в края на зимата и начлото на пролетта.                    

   Фактори предизвикващи "Пролетна умора"                         

Фактори

  • През зимния сезон има по-малко светлина и липса на топлина. Когато слънчевите дни станат повече, в нашата нервна клетка настъпват биохимични промени.
  • Организма започва да прави нова настройка на психиката и биологичния часовник, за да се адапртира към промените в сезона.
  • Часовата промяна на времето.  

слънце

Причини 

  • Пролетната умора, оказва влияние върху нашите хормони. Когато има повече светлина се покачва нивото на серотонина (т.нар. "хормон на щаститето") в организма, от него се произвежда мелатонин, който е основен регулатор на съня, което води до пролетната летаргия.
  • От зимния период организма е изтощен от вируси и бактерии.
  • Поради зимните месеци, белтъчните загуби в организма са повишени, заради инфекциите, които увеличават техните процеси на разграждане.
  • Отново поради зимния период, нивата на много витамини и минерали (А, С, желязо, цинк, витамини от група В) в организма са намаляли.

главоболие​   Симптоми на пролетната умора - те са чувство на сънливост, отпадналост, полагане на повече услия при вършене на ежедневните задължения и занимания. Дори сънят да е добър и достатъчен, се наблюдава усещане за недоспиване. Друг симптом е липса на концентрация, чувство на умора и мързеливост. Симптомите, с които трябва повече да се внимава са раздразнителност, повишено главоболие, замаяност, депресия. Най-много се засилват симтомите при хора предразположени към депресивни състояния, тъй като при тях обичайно нивата на сератонин са ниски. 

плодове и билки    Как да се справим с нея? Пролетната умора е физиологично състоние, с което организма се справя и сам. Нашата психика се настройва към повече светлина и слънце. Добре е все пак, когато се чувстваме така да излизаме повече на чист въздух и да се разхождаме или спортуваме, да си приготвяме повече леки храни, плодове и зеленчуци, които да подсилят организма с витамини и минерали. Учените съветват, че трябва да се избират плодове и зеленчуци, особено тези, които са с червен, жълт и тъмно зелен цвят,(виж статиите за "Зелените храни - защо са толкова полезни", "Червената чушка - най-богата на витамин С" ) защото са богати на каротени. В нормално състояние пролетната умора отшумява за няколко дни, но ако продължи за по-дълъг период, тогава може да е хронична преумора. 

билки

    Билки срещу пролетната уморате идват на помощ на организма, за да се справи с това състопяние. Билките могат да тонизират, успокояват, укрепват. Те могат да се използват самостоятелно или като билкови смеси под формата на чай. Подходящи билки са змийско мляко, иглика, листа от коприва (виж статията за "Лечебните свойства на копривата"), розмарин, жълт кантарион, плод шипка, стръкове от великденче, корени от глухарче(виж статията за "Пролетно прочистване на оргнизма с глухарче").

 

>>> БИЛКОВ ЧАЙ при ниско кръвно налягане, безпокойство, страх, умора, анемия" <<<

>>> БИЛКОВ ЧАЙ при мигрена, световъртеж, гадене, лошо настроение, депресия" <<<

>>> Билков чай ДЕТОКС <<<

>>> ТИНКТУРА бял трън и глухарче - за прочистване на черния дроб <<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top