КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО?

17 Nov 2023

   КАК СЕ НАРИЧА НАУКАТА ЗА БИЛКОЛЕЧЕНИЕ? - лечението с билки се нарича фитотерапия. Това е форма на алтернативна медицина, при която се използват различни растения и техните части (листа, цветове, корени) с цел подобряване на здравето и лечение на заболявания. 

   Фитотерапията се практикува от векове в много култури по света, които вярват в благоприятното действие на билките върху здравето на човека.  В България лечението с билки има дълга история. 

   ИСТОРИЯТА НА БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ - традициите на фитотерапията у нас са тясно свързани с богатството от лечебни растения по географските ни ширини и с дългата история на народната ни медицина. билки

   Предците ни са се възползвали от лечебните свойства на билките. Всички познания за тях са се предавали от народните лечители, наричани още "бабици" или "бабинци", билкари, знахари. Те били хората, съхраняващи знанието за лечебните свойства на билките и имали задачата да го предат на идните поколения. 

   С развитието на българската народна култура и лечебните традиции, определени билки са ставали популярни и приложими в народните рецепти. Като най-известни и често добавяни се нареждат лайка, мащерка, мента, розмарин, копър, бъз и мн. др. 

чай   СВОЙСТВА НА БИЛКИТЕ - Свойствата на билките са разнообразни и благоприятни за човешкия организъм. В тях се съдържат лечебни, антиоксидантни, противовъзпалителни, антимикробни, спазмалотични свойства, които помагат за подобряване на имунната система. Билките имат химични съединения, които могат да помогнат при лечение и облекчаване на различни заболявания и симптоми. Ето някои основни класове съдинения: флавоноиди, танини, етерични масла, алкалоиди, гликозиди, полифеноли. Те притежават още мазнини, витамини, липиди, восъци, белтъчини, органични киселини и др.

   ЗА КАКВО ПОМАГАТ БИЛКИТЕ? -  Благодарение на свойствата  си, билките могат да бъдат полезни при редуциране на болки и мускулни спазми, борят бактерии, вируси и гъбични инфекциии, подобряват сърдечното здраве, имат противоракови свойства, действат благоприятно върху ума и тялото, като помагат на организма да се адаптира по - ефективно към стреса и външните влияния. Антиоксидантите например в някои билки помагат при борбата със свободните радикали в организма, които допринасят за стареенето на клетката. 

   РЕЗУЛТАТИ ОТ БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО Резултатите от билколечението могат да бъдат различни върху индивидуалното здравословно състояние и симптомите на човека. Има определящи фактори, като например вида на билката, начина на прием, каква е дозировката й, реакцията на организма.

    Всеки може да се погрижи за здравето си чрез лечебните билки ако своевременно се информира за ползите от тях и подбере подходящите рецепти за здравословното си сътояние. За хора тепърва поемащи по пътя на билколечението е необходимо да започнат с кръвопречистващите билки като глухарче, коприва, живовляк, великденче, левурда и др.

   Някои билки може да взаимодействат с лекарства или да предизвикат нежелани реакции. Преди да се започне билколечение е препоръчително консултирането с лекар или здравен специалист, особено при бременни, кърмачки, или хора с хронични заболявания.  

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top