ЛЕЧЕНИЕ СЪС СОЛ

27 Oct 2023

   С КАКВО Е ПОЛЕЗНА СОЛТА? - В миналото солта е била наричана "бялото злато",  дори по-ценна и от парите. Днес тя е широко разпространена за подобряване вкуса на храната и не само. Солта е химическо вещество, минерал от групата на солите. Съществуват различни по видове и източници сол, затова и в състава им има различни минерали и химични съединения. Най разпространени са:

  •  кухненска солКухненска сол (натриев хлорид) -  Това е най-познатият вид сол и се използва широко в кулинарията за подправяне и подсоляване на храни. Кухненската сол може да бъде с различна структура, като фино смляна и едра морска сол. Химичния състав е от два елемента - натрий (Na) и хлор (Cl) като така се получава натриев хлорид (NaCl).  Натрият играе важна роля в регулирането на баланса на течностите и функцията на нервната система. Хлорът също участва в регулирането на баланса на течностите и подпомага процеса на храносмилане.
  •  Морска сол -  Тази сол се добива чрез изпарение на морската вода и съдържа различни минерали и частици, които придават на солта различен вкус и текстура. В нея се съдържат: 

- Натриев хлорид (NaCl) - той е основният компонент на морската сол, както и на обикновената кухненска сол, представляващ основата за солния вкус. 

- Магнезий (Mg) - Морската сол често съдържа магнезий, който е важен минерал за тялото. Той може да допринесе за регулирането на нервната система и мускулната функция. 

 - Калций (Ca) - той е важен за костите и зъбите. 

- Калий (K) -  за регулирането на баланса на течностите в организма. 

- Селен (Se) - антиоксидант и играе роля в поддържането на здравето. 

- Желязо (Fe) - важен за транспортирането на кислород в организма чрез кръвта.

  • Розова сол (хималайска сол) -  тя е с розов цвят дължащ се на различните минерали в състава й и се добива от хималайските солни мини в Пакистан. Химичния състав на розовата сол е богат на Натриев хлорид, желязо, калций, калий, магнезий, селен и други. Тези минерали придават на солта богат вкус и се смятат за полезни за здравето.
  • Черна хималайска сол - розовата и черна сол се добиват от хималайските солни мини, но разликата между тях освен цвета е наличието на повече сяра (в 6 грама сол се съдържа 300 мг сяра) в черната сол, което влияе на вкуса и аромата й. Тя е с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на антиоксиданти, което я прави широко приложима в редица сфери като козметика, храни, алтернативни методи на лечение и др. Консумацията на Черна хималайска сол помага при лечение на на очни заболявания, високи нива на стрес, анемия, стомашни киселини, проблеми със зъбите и много други. 
  •  Английска сол -  Това е магнезиевият сулфат, известен също като английска сол, състоящ се от атоми магнезий (Mg), сяра (S) и кислород (O). Магнезиевият сулфат често се използва за медицински и битови цели. Има редица полезни свойства и приложения. Може да се прилага за облекчаване на мускулни болки и спазми, да се добави към ваната за релаксиращ ефект, за  намаляване на стреса и напрежението. Може да се използва като слабително средство за облекчаване на запек. Вътрешният прием на магнезиев сулфат може да допринесе за попълване на магнезиевия дефицит в организма.

  ВИДОВЕ ЛЕЧЕНИЕ СЪС СОЛ - солта може да се използва за медицински, здравни, терапевтични цели. Ето някои от тях:

  • Солни бани -  Солните бани могат да се използват за медицински цели, особено за облекчаване на болки в ставите и мускулите, понижаване на стреса. Това обикновено включва добавяне на морски и минерални соли към водата за баня и ваната.
  • Солна терапия или също е известна като халотерапия - Това е вид алтернативен метод за лечение, който включва терапия на различни заболявания в специални помещения, наречени хало камери или солни стаи, където въздухът е наситен с малки частици сол. Стените и подовете на тези помещения са облицовани със сол, обикновено халит (розова сол) или други солни минерали. Тя се използва за подобряване на проблеми с дишането, алергии, различни белодробни заболявания и други. 
  • лечебна лугаЛечебна луга -  лугата представялва краен продукт от добива на сол. При престоя на морската вода в солните корита, тя се изпарява и на повърхността се отделя гъста маслоподобна мътна маса. Тя е с много богат минерален състав, защото всички елементи на морската вода са концентрирани в нея (калий, натрий, калций, магнезий, цинк, желязо, стронций, мед и др.). Поради това, лечебното й въздействие е много положително върху човешкия организъм. То включва лечение на артритни заболявания, мускулни болки, ревматични заболявания, разширени вени, радикулит, респираторни заболявания и др. Процедурите включват потапяне във вана с лечебна луга или механично втриване в кожата. Въздействието й се дължи на проникването на всички полезни елементи през кожата. След провеждане на процедурите ефекта е подобряване на кръвоснабдяването, намаляване на отока и болката, подобряване на кръвообръщението и обмяната на веществата, спомагащи за възстановителните процеси. 

   ​ВРЕДНА ЛИ Е СОЛТА? - прекомерната консумацията на сол може да навреди, затова тя трябва да се приема с внимание. Това особено важи при хора с риск от развитие на хипертония и сърдечно-съдови заболявания, бъбречни проблеми, задържане на течности в тялото, мигрена, главоболие и др.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top