КУКУРЯК - ЦВЕТЕ ИЛИ БИЛКА?

18 Feb 2022

 

    Какво е кукуряк?Кукуряка е многогодишно тревисто растение от семейство лютикови. Може да се намери в горите, ливадите до 1800м над морска височина. Малкото цвете има разклонено зелено стебло, листата са с дълги дръжки длановидно насечени, цветовета са бледо зелени разположени на върха на стъблото. Кореновата система се състои от червено-кафяво, силно разклонено пълзящо коренище. В природата кукурякът цъфти през зимата, но има сортове, които цъфтят през април и май.

   Кукурякът като цвете и билка -  Растението може да се отглежда като цвете и билка. Самият кукуряк е красиво цвете, което краси дворове и градинки. То е непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Може да вирее на суша и в по-влажни условия, но почвите трябва да са богати и добре дренирани. Използваемата част на кукуряка като билка са корените му, които се вадят през пролетта (февруари - март) или на есен (октомври - ноември). Някои от по разпространените сортове са черен кукуряк, розов кукуряк, зелен кукуряк

   Полезни свойства на кукуряка - В корените на билката се намират химични вещества, които допринясят за неговите лечебни свойства. Това са азотосъдържащи органични вещества (алкалоиди), гликозиди, стероидни сапонини, горчиви вещества, мазнини, растителни мазнини. Алкалоидите извлечени от растението се използват в хомеопатията и народната медицина.

   Кукуряка и неговото приложениеКукуряка може да се прилага, както външно така и вътрешно. За външна употреба най-често се използва при косопад, против пърход и да стимулира растежа на косата. За вътрешна употреба кукуряка помага при сърдечно-съдовата система, заради гликозидите, които стимулират сърдечната дейност. Също така, при заболяване на нервната система, водянка, хемороиди, сърдечна недостатъчностплеврит. Действа диуретично, стимулира перисталтиката на червата. Когато се приема за вътрешно ползване, трябва много да се внимава с билката, защото съдържа амотиди (от групата на алкалоидите)част от които са отровни в големи количества. Народната медицина използва Черния кукуряк и като приспивателно средство (но в разумни и малки дози). 

   Народни рецепти с Кукуряк - както казахме, билката може да се използва външно и вътрешно като лечебно средство. Ето някои рецепти и практични съвети за употреба:

 Отвара при косопад и пърхот - сварете корени от кукуряк в оцет в съотношение съответно - 1:10. Използвайте за фрикции върху добре измита коса при пърхот и косопад. 

  Отвара от кукуряк за промивки на рани и язви - сварете корени от кукуряк във вода (1ч.л. в 500мл вода)

   Отвара от кукуряк за вътрешна употреба - прави се запарка от 1/2 чаена лъжичка ситно счукани корени в 300мл вряща вода. Пие се по 100мл 3 пъти дневно. ю

   ВНИМАНИЕ! Силно действаща билка! Употребявайте с внимание и не превишавайте дневната доза!

Използвани материали: bg.wikipedia.org/wiki/Кукуряк,

"Енцеклопедия на лечебните растения в България" автор Илия Ланджев

 Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

      >> Кукуряк корен<<

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top