ГРИЖА ЗА УСТНАТА КУХИНА И ЗЪБИТЕ

25 Feb 2022

 

   ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ се показват всеки път, когато се усмихнем. Тяхното здраве и вид имат голямо значение за красотата и самочувствието ни. Добрата грижа за устната кухина и зъбите се състои в няколко важни стъпки. 

   1/ Редовна профилактика и превенция на зъбните заболявания. Прегледа поне два пъти в годината ще предотврати появата на серозен проблем и ще помогне да се отстрани ако има заболяване в начален стадий. 

   2/ След всяко хранене е необходимо да се измият зъбите с четка и паста за зъби. 

   3/ Предпазване от зъбен камък - за целта е добре да се ограничат приемането на много подсладени напитки и храни. След консумиране на сладки храни е добре да се изплакне устата с хладка вода.  

   СТРОЕЖ НА ЗЪБА - Зъбът е изграден от емайл (най-външния слой), дентин (междинен среден слой), зъбна пулпа (меката вътрешна част на зъба; вътрешна съединително-тъканна част на зъба), пулпна артериявена и нерв, и цимент (здрава съединителна тъкан намираща са около корена, който държи зъба за венците и челюстта). Цветът и белотата на зъбите зависи най-много от емайла и дентинът. Емайлът е най-здравото и най-високо минарализирано вещество в човешкия организъм. Цветът му варира от светло-жълт до сивкаво-бял и е леко прозрачен, така че, цветът на дентина (който е жълтеникав) не рядко прозира под емайла. 

   Знаете ли, че 97% от емайла е изграден от Хидроксиапатит (съединение от Калций и Фосфор)? Вижте статиите: "КАЛЦИЙ - значението му за човешкия организъм" и "Яйчените черупки - фабрика за производство на калций"

 жълти зъбиЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЗЪБИТЕ? - Причинте за това могат да са различни. Като цяло, оцветяването на зъбите е част от процеса стареене, но не винаги това е причината за "пожълтяването" им. Ако искаме да избелим зъбите си, първо трябва да изясним причината за промяната на цвета им. Отношение към това има най-вече генетичната ни предразположеност към оцветяване на емайла на зъбите, но и други фактори имат отношение, като консумацията на определени храни и напитки, вредни навици и хигиена. Някои храни и напитки директно оцветяват емайла, а други постепенно го "събарят" и дентинът отдолу започва да прозира. 

    ДОМАШНИ ТРИКОВЕ ЗА ЗДРАВИ И БЕЛИ ЗЪБИ

 сода бикарбонатЗа да имате бели зъби - сутрин на гладно жабурете устата с 1 ч.л. зехтин за 1-2 минути. Изплюйте и измийте зъбите с паста и четка. Зехтинът обира всички токсини в устната кухина и предпазва от заболявания на венците. Този метод за детоксикация е познат от древността и днес все повече хора признават ползите му.

   За избелване на зъбите - направете разтвор от 1ч.л. сода бикарбонат, 2мл (1кафена лъжичка) кислородна вода (6%) и 1ч.л. от средата на мек хляб. Направете каша от тези състваки и с нея натъркайте зъбите. Изплакнете обилно с вода. 

  Избелване на зъбите с лимонов сок и сода бикарбонат - содата е с абразивна структура и механично премахва наслоената плака по зъбите. Също така, алкализиращите й свойства са безспорни и способстват за нормализирането на Ph - то на устната кухина (виж статията "Алкално-киселинен баланс на организма" ). Комбинацията между лимоновия сок (киселина) и сода бикарбонат (неутрализатор на киселината) помага на зъбите да се избелят, а на устната кухина да се освежи и пречисти от нежелано окисляване. Смесете 2ч.л. сода бикарбонат с прясно изцеден сок от 1/2 лимон. С направената смес намажете зъбите добре и оставете да действа 1 минута (не повече). С четка за зъби изчеткайте внимателно зъбите (без голям натиск). Изплакнете обилно с вода. Ще почувствате момнетално освежаване на устната кухина. 

 свеж дъх ТАЙНИТЕ НА СВЕЖИЯ ДЪХ - лошият дух е известен с медицинското наименованието халитоза. Това е доста неприятно състояние, причиняващо се от бактериалната плака, която се натрупва между зъбите. Други причини за лошият дъх може да са намаленото слюноотделяне през нощта, особено ако зъбите не са добре измити преди лягане. Лошият дъх неминуемо влияе на самочувствието ни. Ето някои полезни съвети за възвръщане на свежия дъх:

   Сутрешно почистване на устната кухина - измийте старателно зъбите и езика с паста за зъби. Изплакнете устата и направете гаргара с отвара от лайка, босилек или подходяща вода за уста. 

   Чай от лайка, жълт кантарион, мента, босилек - този чай, освен, че е много полезен също така, освежава дъха на устата, овлажнява кожата и снабдява организма с витамини. 

  маймуна с конец за зъби Почистване на пространството между зъбите с конец - една от тайните на свежия дъх е поддържането на чисто пространство между зъбите. Не рядко там се задържа определено количество хранителни остатъци, които загниват, влошават състоянието на зъбите и допринасят за лошия дъх в устата. Редовното почистване с конец за зъби (вижте нашето предложение за органичен конец за зъби с царевична нишка, обработена с восък и мента >>>тук <<<ще предотврати този нежелан ефект. 

   Розова вода върху бучка захар - това е стар изпитан трик за освежаване на дъха. Сложете няколко капки розова вода върху бучка захар и сдъвчете. Неприятния дъх в устата ще изчезне моментално!

   Карамфил плод - друг ефикасен метод за бързо осявежаване на дъха е сдъвкването на едно зърно карамфил (цял плод). Освен, че освежава дъха, карамфила действа противовъзпалително на устната кухина, има противопаразитно и болкоуспокояващо действие.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top