ДЖИНДЖИФИЛ - за силна имунна система

04 Feb 2022

 

   Какво представлява джинджифилът? - той е многогодишно тревисто растение с едро коренище, което е силно разклонено. Височината на стъблото може да достигне до един метър. Има кожести гланцовидни листа. Цъфти с красиви червеникави цветове. Използваната част от растението са неговите корени, намиращи приложение както в кулинарията така и в медицината. Родината на това прекрасно растение е Източна и Югоизточна Азия. Още в древността то се използва в Индия и Китай, най-вече в медицината. В Европа джинджифила навлиза през 13 век. Може да се използва както в прясно състояние, така и в изсушен вид, на прах, като етерично масло, билков извлек или сок. Джинджифила има парлив остър вкус. В кулинарията се употребява като подправка в изсушен или стрит на прах вид, като подправка за сосове и супи; в сладкарството се приготвят бонбони и сладка от  джинджифил. Може да се вари, пече, маринова. 

   Джинджифил /полезни вещества/ - Коренът на растението е богат на много вещества полезни за нашия организъм като витамини В1, В2, С, фолиева киселина и минерали (калций, магнезий, манган, фосфор, цинк, желязо). Съдържанието на етерично масло в коренищата е 1,5 - 3%. Суровият джинджифил е 79% вода.

   Джинджифилът е полезен за: - Лечебните му свойства са разнообразни: използва се за стомашно-чревни проблеми, действа добре против гадене и повръщане. Корена има мощно имуностимулиращо и противовъзпалително, антибактериално и антивирустно действие, изчиства организма от токсини, укрепва паметта, черния дроб, засилва половата потенция, разнася гъстите газове и изпарения в стомаха и червата. Също така, отстранява гъстите влажни материи от мозъка и гърлото, отстранява студенината на нервите. Корена има мощни противоглистни свойстава, като унищожава паразититеГори излишните мазнини, затова се използва и като средство при отслабване. 

   Какво лекува джинджифилът? - В сухо състояние джинджифилът има по изразен противовъзпалителнен ефект и се препоръчва при хронично ставни заболявания, като артрит, възпаления на тъканите в ставите и има болкоуспокояващ ефект. Например, най-известното свойство на пресния джинджифил е, че предотвратява гадене и повръщане при проблеми на храносмилателния тракт. Помага за дихателната система, защото допринася за отделенето на слуз от бронхите, има силно отхрачващо действие. Джинджифилът се прилага като превенция или лекуване на кашлица, бронхит, настинкапневмония. Премахва хроничната болка в главата, намалява стреса, понижава холестерола, понижава кръвното налягане, поддържа нормалното фукциониране на бъбреците и помага за изхвърлянето на камъните в тях.

   По колко джинджифил да консумираме на ден? - Препоръчителния прием на джиндживил е:

  • пресен корен от джинджифил между 2-4 гр. дневно, 
  • корен на прах между 0,25 - 1гр 
  • течен екстракт между 1,5 - 3гр

   Дъвчене на джинджифил - Може да се употреби и като подправка след храна. Приема се неголямо количество скълцан джинджифил на върха на лъжичката. Това подобрява храносмилането и оставя приятен аромат в устата. 

 

   Чай от джинджифил При редовна консумация се стимулира перисталтиката, помага при настинка и температура. Той потиска апетита и държи нивата на кръвната захар и холестерола под контрол. Чаша чай от джинджифил преди хранене предпазва от неразположения като подуване на корема. За по-добър резултат трябва да изпиете чая горещ, а не топъл. Зарежда организма с енергия. Колкото повече енергия имате, толкова по-добро ще е настроението ви. Това от своя страна ви помага да тренирате по-ефективно и да изгорите излишните калории.

  Как да отслабнем с чай от джинджифил? - 240 мл чай от джиджифил съдържа само 10 калории. Освен това той се справя успешно с неприятното чувство на глад.

Продукти:

  • 1/2 с.л. прах от джинджифил
  • 250 мл вода
  • мед на вкус

   Начин на приготвяне: Оставете водата да заври. Добавете джинджифила и оставете да къкри 2 минути. Прецедете и добавете мед по желание.

   Другите начини за използване на джинджифила са в комбинация с лимон и мед, които посдкрпят още повече нашата имунната система. 

   Възможно ли е предозиране с джинджифил? - Макар и джинджифила да е безопасен, в големи количества може да причини киселини и други странични ефекти. Също така, може да повлияе неблагоприятно на хора с камъни в жлъчката.

>>Захаросан Джинджифил<<

>>Масло от Джинджифил /етерично/<<

>>Маринован джинджифил<<

>>Джинджифил на прах<<

>>Тинктура Джинджифил<<

>>Джинджифилов Зелен чай<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Използвани материали: "Рецепти и съвети на древни лечители" 

https://bg.wikipedia.org/wiki

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top