ОСНОВНИТЕ ГЕРОИ В ТЕМАТА ЗА БЪРЗИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ

17 Jun 2023

   Сигурно много от нас се чудят каква е тайната на бързия метаболизъм? Искаме да разберем как да го активираме, за да изгори всички мазнини, които ни тормозят от години? Заедно с всичко това, бихме искали бързи и трайни резултати.

   храна  нездравословенНяколко факта за храната, която консумираме - Днес изискваме от телата си много повече, отколкото през който и да било период от историята на човечеството. Храним се с нискокачествена храна, която е силно преработена, пълна с консерванти, захар и изкуствени подсладители, генномодифицирана пшеница, царевица, млечни продукти пълни с хормони. Живеем в стрес, често на места със замърсен въздух, изтощена почва, пием вода от пластмасови бутилки, които отделят химикали в нея. Всички тези фактори накуп влияят на психическото и физическо състояние на организма ни. Искаме да не се тревожим за храната, мазнините, въглехидратите, които поемаме или какво показва кантара. Храната би трябвало да дава енергия на организма ни, а не умора, затлъстяване и болести. Много проучвания показват, че веднъж забавили метаболизма си, той няма лесно да се върне към обичайната си скорост. 

   Какво представлява метаболизмът? - процес, състоящ се от химически реакции, които протичат в клетките на всички живи организми, за да поддържат живота. Това е процеса на превръщане на храната в топлина и енергия или материя (мускул, мазнина, кръв, кости). Дейността на метаболизма във всеки един момент е да изгаря, натрупва или изгражда. Добре функциониращия метаболизъм ни осугурява достатъчно енергия, оптимално количество натрупани запаси готови за използване и силна и здрава структура

   Бавен метаболизъм - Постоянното спазване на диети забавя метаболизма, защото се възприeма от тялото като гладуване. То е враг номер едно на бързия метаболизъм, защото чрез него се активират надбъбречните жлези, които предизвикват редица химични реакции в тялото ни, подтискащи хормоните отговорни за изгарянето на мазнините. Резултатът е: мазнините започват да се трупат в запас (складират се) за критични моменти, в които ще липсва храна.

   Другият фактор влияещ на метаболизма е стреса. При силен стрес организма преминава в режим на трупане на мазнини, защото се увеличава кортизола, който влияе на хормоните на щитовидната жлеза, имащи пряко влияние върху метаболизма. Стресът извлича хранителните вещества от онези места в тялото, от които не можем да си позволим да губим, (например от мускулите). Ако начинът ни на хранене е здравословен и богат на полезни хранителни вещества, ще можем да управляваме стреса и метаболзмът няма да се забавя. 

   химикали изкуствени подобрители в хранатаХимикалите, изкуствените подсладители, консерванти, подобрители, оцветители, пестициди, пластмаса, хербициди, инсектициди, разредители за боя, които се влагат в храните не са хранителни продукти. Те блокитат усвояването на мазнините, нарушават нормалния хормонален баланс и забавят метаболизма. Черният дроб разгражда химикалите и преработва мазнините от храната, от натрупаните мазнини в тялото ни и от холестерола. Ние избираме с какво ще се занимава цял ден нашия черен дроб: като обезврежда химикалите от приетата храна или като изгаря мазнините в излишък. 

  изгаряне на мазнините Що е то "бърз метаболизъм"? - това е метаболизъм, който изгаря мазнините и не позволява те да се натрупват на нежелани места по тялото ни. Нашето тяло е предназначено да работи добре само, когато му се подава точното гориво. Възстановяването на метаболизма означава да се спрат забавящите го биохимични събития, причинени от стрес и постоянно спазване на диети. Има няколко фактора играещи важна роля в поддържането на бърз метаболизъм:

   - Удоволствието е естествен ускорител на метаболизма -  както стреса забавя метаболизма, така удоволствието го ускорява. Когато се наслаждаваме на нещата, които правим и ядем, надбъбречните ни жлези произвеждат ендорфини. удоволствиеЕндорфините, познати като молекули на щаститето карат мозъка да произвежда хормона серотонин (познат още като хормон на щаститето или удоволствието), който на свой ред подтиква щитовидната жлеза да произвежда изгарящ мазнините хормон. Това е впечатляваща серия от събития, които понижават нивата на лептина (хормона, който ни кара да се чувстваме гладни). 

   - Скоростта на изгаряне или метаболизма не се вляе само от поетите калории, а от много фактори като например дали сте здрави, дали сте се наспали, дали сте ходили по голяма нужда, дали сте поели достатъчно течности през деня, дали сте седяли на стола с часове, дали сте се движили? Не само калориите в храната имат значение, а начина, по който те се използват от организма. Това няма как да се изрази с числа.  Така че, пресмятането на калориите в храната не е достатъчно за подобряването на метаболизма. 

   - Истинската храна подобрява метаболизма - когато се храним с чиста храна (без консерванти, химикали, подобрители), тя е пълна с хранителни вещества и фибри. Всичко в нея може да бъде използвано от тялото за здраве и енергия, а не да се прочиства от химикалите и да се блокират важни метболитни процеси. 

   Колкото по-добре се грижим за тялото си и колкото по-здравословен е метаболизмът ни, толкова по-сигурни ще са системите в тялото ни за детоксикация, изгаряне на мазнини, отделяне, поддържане на здравословно тегло, хормонален баланс и предпазване от заболявания. 

Използвани материали: "Ключът към бързия метаболизъм" , Хейли Помрой, ИК "Вдъхновения" 2018

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top