КОИ ХРАНИ ВРЕДЯТ НА МОЗЪКА?

10 Jun 2023

   Кои са съвременните болести на мозъка? - ако можем да попитаме някои от своите баби и дядовци от какво са умирали хората по тяхното време, сигурно щяха да ни кажат от старост или от ненавременно посещение на лекар. От средата на XX -ти век се говори за сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, депресия и психични заболявания, затлъстяване. Голяма част от болестите днес се предизвикват от заседнал начин на живот и нездравословен режим на хранене. 

   Съвременните заболявания на мозъка обхващат широк спектър от неразположения, които засягат централната нервна система и функциите на мозъка. 

  • Алцхаймерова болест - е прогресивно невродегенеративно заболяване, което причинява постепенна загуба на паметта, когнитивни умения и поведение. Характеризира се с образуване на амилоидни плаки и неврофибриларни плетеници в мозъчните клетки. 
  • Паркинсонова болест - Хронично прогресиращо заболяване, което причинява нарушения в движението поради загуба на допамин в мозъчните клетки. Характеризира се с тремор, бавно движение, мускулна твърдост и нередовност в баланса.
  • Мигрена - Хронично заболяване, характеризиращо се с рецидивиращи и силни главоболия, често съпровождавани от фотофобия (чувствителност към светлина), фонофобия (чувствителност към звук) и други симптоми.
  • Епилепсия - Неврологично заболяване, при което се появяват епизодични пристъпи на необичайна активност в мозъчните клетки, което предизвиква различни симптоми, включително конвулсии, неволеви движения и изменено съзнание.
  • Множествена склероза -  Автоимунно заболяване, при което имунната система атакува миелиновата обвивка на нервните влакна, причинявайки нарушения в проводимостта на сигналите в мозъчните и спиналните нерви. Характеризира се с разнообразни симптоми, включително умора, проблеми с координацията, зрителни нарушения и проблеми с паметта.
  • Инсулт -  Инсултът възниква, когато кръвоснабдяването на част от мозъка е нарушено, обикновено поради заслабено кръвоносно съдово или прекъснато кръвоснабдяване, което причинява увреждане на мозъчните клетки.
  • Депресия и други психични разстройства - Психичните заболявания като депресията, шизофренията и биполярното разстройство могат да засегнат мозъчната функция, настроението и поведението на човека.​

   Храната може ли да вреди на мозъка? - Да, някои храни могат да окажат неблагоприятно въздействие върху мозъка и нервната система. Ето някои фактори, които могат да навредят на мозъка:

  •  Неправилно хранене с некачествени храни, богати на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар и високо съдържание на въглехидрати. Дългосрочната консумация на подобни храни крие риск от развитие на инсулт, диабет тип 2 и деменция. 
  • Недостатъчно приемане на витамини - някои хранителни вещества, като витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини са от съществено значение за здравето на мозъка. Недостатъчното количество от тях в диетата може да доведе до намалена функция на мозъка и повишен риск от различни заболявания. 
  • Токсини и прегряване на маслото - някои изкуствени добавки, консерванти и трансмазнини могат да имат негативно въздействие върху мозъка. Прегряването на маслото при готвене също може да произведе токсини, които да повредят нервната система.
  • Алкохол и наркотици: Злоупотребата с алкохол и употребата на наркотици имат доказано вредно действие върху мозъка. Те могат да повредят нервните клетки, да доведат до намалена когнитивна функция и да причинят други сериозни проблеми със здравето.

въглехидрати

   Въглехидратите полезни или вредни са за мозъка? - Въглехидратите са основен източник на енергия за нашия организъм, включително и за мозъка. Като главния източник на глюкоза, въглехидратите осигуряват необходимата горивна смес, която мозъкът използва за да функционира правилно.

Различните видове въглехидрати могат да имат различен ефект върху мозъчната функция. Пример за това е гликемичният индекс (виж статията "Гликеминия индекс и връзката му с отслабването"), който описва как бързо даден хранителен продукт повдига нивата на глюкоза в кръвта. Продукти с висок гликемичен индекс (например бял хляб и захар) могат да предизвикат бърз и краткотраен възход и падане на нивата на глюкоза, което може да доведе до умора и трудности в концентрацията.

 

инсулин Инсулинът, както сигурно знаете е едно от най-важните за организма клетъчни вещества. Работата му е да пренесе глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и мазнините. Попадне ли веднъж там, тя (глюкозата) може да се използва за гориво. Обикновено здравите клетки са силно чувствителни към инсулина, но когато са изложени на постоянни високи нива от хормона (поради неспирния внос на глюкоза от консумацията на преработени, пълни с рафинирана захар храни) - нашите клетки са принудени да се адптират и тогава те намаляват броя на инсулиновите рецептори по повърхността си.

Намалената чувствителност към инсулина води до инсулинова резистентност - състояние, при което клетките игнорират инсулина и възпрепятстват вноса на глюкоза в кръвта. В отговор панкреаса започва да отделя още повече инсулин. По-високите нива на инсулин от своя страна се нуждаят от още повече захар, която да се внесе в организма. Създава се един порочен кръг, който води до Диабет тип 2. Диабетиците имат висока кръвна захар, защото организмът не може да внесе тази захар в клетките, където ще се използва за енергия. Високите нива в кръвта водят след себи си много проблеми като инфекции, увреждане на нервите, сърдечни заболявнаия и болестта на Алцхаймер.

 

Въпреки това, не всички въглехидрати са вредни за мозъка. Комплексните въглехидрати, като плъннозърнестия хляб, паста, ориз, картофи и зеленчуци, осигуряват по-стабилни нива на глюкоза в кръвта, което поддържа по-устойчиви нива на енергия за мозъка. Освен това, въглехидратите са важни за производството на серотонин - хормон, който играе важна роля в настроението и общото благополучие.

 

Една балансирана и разнообразна диета, която включва адекватно количество въглехидрати, е важна за оптималното функциониране на мозъка. Трябва да се стремим да избягваме прекомерната консумация на прости захари и да предпочитаме по-комплексни източници на въглехидрати.

За повече информация виж статията: "Гликеминия индекс и връзката му с отслабването".

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top