СЛЪНЧЕВИТЕ UV ЛЪЧИ - полезни или вредни?

27 Jun 2023

   С идването на лятото, дали на плаж или разходка, всеки иска да се полюбува на топлите слънчеви лъчи. 

    Какво представляват UV лъчите (ултравиолетови лъчи)? - Това е електромагнитно излъчване с дължина на вълната по-малка от тази на видимата светлина, но по-голяма от ренгеновите лъчи. Те са невидими за човешкото око. Такова ултравиолетово излъчване се съдържа и в слънчевата светлина. Спектъра на ултравиолетовото излъчване се разделя в различни области на науката и техниката. Той бива три вида в зависимост от дължината на вълната. Това са UVA, UVB, UVC диапазоните, които слънцето излъчва в ултравиолетовия спектър. 

slance uv lachi

   Каква е разликата между UVA, UVB, UVC лъчите? -   Независимо от това, че съдържанието на озона в атмосферата е много малко, той има голямо значение за живота на земята, защото поглъща вредното ултравиолетово излъчване от слънцето. Разликите между трите типа лъчи е, че тип С са най-вредна за хората, но тя се поглъща от озоновия слой на височина от около 35 км. Следва тип В, която има къса дължина на вълната и много енергия и това води до по-разрушителен ефект върху тъканите, причинител за слънчевите изгаряния по кожата. Прекомерното излагане може да причини и генетични изменения. Най-голям процент ултравиолетова радиация, достигаща до земната повърхност е UVA деапазона (типА), тя е значително по-безвредна, има по-малко енергия и е с по-голяма дължина на вълната. Прониква дълбоко в кожата и предизвиква преждевременно стареене и бръчки. Също  може да бъде причинител на генетични изменения. 

изгаряне по кожата

    UV лъчите - полезни или вредни? - Излагането на слънце носи ползи за нашето здраве. В умерени граници, то допринася за естественото образуване на меланин и витамин D ( от UVB лъчите) в човешкото тяло. Различни заболявания като екземи, псориазис и дерматити, могат да се контролират благодарение на слънчевите лъчи.

  Вредите, които UV лъчите причиняват са най-вече върху нашата кожа. Всеки иска да има хубав загар на плажа и затова не щадим достатъчно кожата си, а това води до здравословни проблеми. Прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи води до бързо застаряване на кожата, появата на доброкачествени кожни тумори или дори да бъде животозастрашяващо. Очите също могат да бъдат засегнати от слънчевите лъчи при прекалено вглеждане в тях.

   В какво се състои вредата и как се отразява върху  кожата? - Има хора, които "хващат" загар или изгарят по-лесно. Това се дължи на различните типове и цвят кожа. Изгарянето на човешката кожа се причинява от разрушителните ефекти на UV лъчението върху клетките, което може да доведе и до рак на кожата. Слънчевото изгаряне е възпалителен процес в тъканта, който се задейства в ДНК от ултравиолетовите лъчи. Когато клетъчната ДНК се увреди достатъчно, се задейства клетъчна смърт тип 1, а тъканта започва да се заменя. Симптомите при изгаряне са зачервена кожа, която е топла и болезнена при допир.

   predpazvane ot uv lachiКак да се предпазим от вредните лъчи? - За да се предпазим от вредните лъчи, трябва да използваме слънцезащитни средства. Това са различни лосиони, масла и кремове с фактори на защита 20 SPF, 25 SPF, 30 SPF, 50 SPF.

   Слънцезащитния фактор се определя от степента на предпазване на кожата. Основните съставки на слънцезащитните кремове съдържат молекули, които абсорбират високоенергийните ултравиолетови лъчи с по-ниска енергия, като по този начин предотвратяват тяхното достигане до кожата. Слънцезащитните продукти в зависимост от начина на действие могат да остават на повърхноста на кожата и да отклонят UV светлината или тези, които да обсорбират UV светлината. Този вид продукти се обозначават със слънцезащитен фактор (SPF), който измерва частта от слънчевите изгарящи UV лъчи, които достигат до кожата. Например SPF15 блокира 93% от UV лъчите, SPF30 - 97%, а SPF50 - до 99% от вредните ултравиолетовите лъчи. 

   под чадъраПрестоя под чадър допринася за предпазване от изгаряне и слънчев удар. Дори и тогава е добре да използваме слънцезащита, шапка и очила с предпазващ филтър, защото чадъра, а дори и облаците блокират едва 40% - 50% от вредното UV лъчение. 

   Ако кожата ни вече е пострадала, препоръчително е да използваме продукти, съдържащи Д-пантенол, алое вера, розова вода, бадемово масло и др., които спомагат за регенерирането и успокяването й (виж тук).

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top