СПРИ ЗАХАРТА - ВЪРНИ СИ ЗДРАВЕТО И ЕНЕРГИЯТА!

24 Jul 2023

   Каква е връзката на употребата на захар с физическата ни енергия? - захарта (глюкозата) е основният източник на енергия за тялото. Храните съдържащи захари се разграждат в организма на глюкоза, която се използва за доставяне на енергия на клетките. Глюкозата може да се използва незабавно за енергийни нужди или да се съхранява като гликоген в мускулите и черния дроб за по-късно използване. В случай на недостатъчно наличие на глюкоза в кръвта (например при интензивни физически усилия), тялото може да използва гликогена като енергиен източник. 

   Възможно ли е да прекалим с консумацията на захарта и до какво би довело това?Употребата на излишни количества захар може да има множество отрицателни ефекти върху здравето. Ето някои от причините, поради които е добре да ограничите количествата й в менюто си:

  • затлъстяванеПоддържане на здравословно тегло: Високото потребление на захар е асоциирано с наддаване на тегло и затлъстяване. Захарта съдържа "празни" калории, които не осигуряват значими хранителни стойности, но могат да допринесат за повишаване на общото енергийно потребление.
  • Риск от диабет тип 2: Увеличеното потребление на захар, особено от добавени захарни продукти и напитки, може да повиши риска от развитие на диабет тип 2. Високите нива на захар в кръвта могат да доведат до намалена инсулинова чувствителност и резистентност на клетките към инсулина (виж статията >>> "Гликемичен индекс и връзката му с отслабването"<<<).
  • сърдечно-съдова системаЗащита на сърдечно-съдовата система: Високата консумация на захар може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане и атеросклероза. Захарта може да допринесе за възпалителни процеси и окислително напрежение в организма.
  • Здравето на зъбите: Високото потребление на захар може да доведе до кариеси и други зъбни проблеми. Бактериите в устната кухина разграждат захарта, което допринася за образуването на киселини, повреждайки зъбната емайлова повърхност.
  • Енергийни скокове и спадове: понякога консумацията на големи количества захар може да доведе до бързи енергийни скокове и последващи спадове, което може да засегне настроението, концентрацията и стабилните нива на енергия.
  • Риск от развитие на хронични заболявания: Някои изследвания свързват високата консумация на захар с по-голям риск от развитие на различни хронични заболявания като рак, депресия и някои вирусни инфекции.

   ​За да намалите потреблението на захар, може да следвате някои практични стъпки:

готвене вкъщи
  • Избягвайте или ограничете консумацията на захарни напитки и сладки храни.
  • Четете етикетите на хранителните продукти и избягвайте тези с високо съдържание на добавена захар.
  • Предпочитайте храни богати на фибри натурални сладки алтернативи като плодове (виж статията: >>>"ФИБРИТЕ - защо са толкова важни за нашето тяло?"<<<).
  • Гответе у дома и избягвайте преработените и бързите храни, които често съдържат значителни количества захар.

Спирането на захарта полезно ли е?Спирането на излишната консумация на захар може да бъде изключително полезно за здравето ви. Важно е да забележите, че не е необходимо да спирате цялостно захарта, но ограничаването й до здравословни нива може да има множество положителни въздействия върху вашето здраве.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас моля, напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top