СЛЪНЧОГЛЕДА - растението, което винаги следва слънцето

01 Sep 2022

 

 карта   История на слънчогледа - Слънчогледа е растение, което радва очите ни през летните месеци със своите ярко жълти цветове. Той е важна част от стопанските посевни култури. Неговата родина е Северна Америка. Слънчогледа се е използвал за храна в продължение на близо 4000г. Местното население (индианците) са извличали още тогава масло от него, като са го използвали и за своето тяло или за получаване на бои и декорации. Също така, стъблото на слънчогледа е било пригодено в строителството. В Европа слънчогледа е бил пренесен през 1510 година от испански моряци. Европейците тогава, са използвали слънчогледа главно като декоративно растение. Като маслодайна култура слънчогледа се отглежда от началото на 19 век в Русия.

цвят слунчоглвдов

   Защо слънчогледа се нарича така? - Името на слънчогледа произлиза от приликата на цвета му със слънцето. Цветовете са събрани в съсцветие тип кошничка или пита, която е плоска или леко изпъкнала. Те са два вида - езичести (разположени по периферията на съзцветието) и тръбести (двуполови, във вътрешността на питата). И другия интересен факт, е че самият слънчоглед винаги следва слънцето. Слънчевите лъчи сякаш приканват цветовете на това слънчево цвете да гледат право във тях. Според учени, през нощта западната част на стеблото расте по–бързо и завърта главата на изток, през деня растежът на стеблото регулира завиването на главата. Това поведение се нарича хелитропизъм, което означава "слънчев завой".

   Сортове слънчоглед - Слънчевото цвете или слънчогледа принадлежи към семейство сложноцветни. Известни са над 100 вида от този род, повечето от които диворастящи. Като полски култури се отглеждат два вида: културният слънчоглед и ерелмаз (земна ябълка). Културният слънчоглед е с различно предназначение, като може да бъде използван за масло, за семки или за декоративно цвете.  В нашата страна растението е пренесено в края на XIX-ти век, а през 1917 год. се отглежда като земеделска, а след това се превръща в основна маслодайна култура. Сорта слънчоглед  (ssp. Sativus) е най -разпространен в нашето земеделие и се използва за извличане на масло. 

слънчогледови семки

  Слънчоглед - полезни свойства - Като основна суровина от слънчогледа се използват семките, богати на витамини, минерали (магнезий, селен), ненаситени мастни киселини (линолова и олеинова). Витамин Е, който се съдържа в тях е важен антиоксидант. Той помага при заболявания на черния дроб, артрит, анемия. Благодарение и на високото съдържание на магнезий и селен в слъногледовите семки, се  ускорява метаболизма, успокояват се мускулите, кръвоносните съдове и нерви, намаляват се асматични пристъпи и се предпазва тялото от ракови клетки. Семената на  слънчогледа се използват за получаване на различни хранителни продукти, като  масла (олио), брашнатахани и др.; намират приложение и в козметиката. 

 ​олиоСлънчогледово масло- съдържа ненаситени мастни киселини, които сформират добрия холестерол и спомагат за диетичното хранене. Студено пресованото слънчогледово олио притежава богат специфичен вкус и аромат. Получава се от студено пресоване на висококачествени белени слънчогледови ядки и фина филтрация без химическа обработка. Богато е на Витамин Е и Омега – 6 мастни киселини.

   Корените на слънчогледа това е друга важна част от растението, защото те се използват в природната медицина като билка. В състава на корените са включени калий, калций, желязо, полизахариди, цинк, фосфор, магнезий, танини, пектин и др. вещества.  Лекарственото им свойство е да отделят соли. Действат благоприятно при пясък, камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Премахват солта от ставите, лекуват хипертония, сърдечни заболявания, лекува диабет, цистит, облекчават главоболие.

   Интерестни факти за слънчогледа   sunflowers-van-gog

  • В цвета си слънчогледа съдържа от 1000 до 2000 по-малки цветчета. 

  • В тъканите на слънчогледа се съдържа хормона ауксин, който стимулира растежа и развитието при насищане със слънчева светлина.

  • През 2014 година е регистрирана рекордна височина на слънчоглед над 8 метра.

  • Слънчогледа е вдъхновител за много творци в изкуството. Като най–популярна  е картината „ Слънчогледи” на Винсент Ван Гог.

 

Aко тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

>>ШАРЛАН<<

>>БЕЛЕН СЛЪНЧОГЛЕД<<

>>СЛЪНЧОГЛЕДОВО БРАШНО<<

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top