СТОМАШНИТЕ КИСЕЛИНИ - полезни или вредни?

19 Mar 2021

 

Колко от хората знаят каква е концентрацията на стомашните им киселини?

   Когато имаме киселини  - всъщност, всички ние произвеждаме киселини в стомаха си. Тяхната роля е важна за смилането на големите белтъчни молекули и за усвояването на хранителните вещества. Стомашната киселина унищожава вредните микроорганизми, патогенни бактерии, паразити, техните яйца и гъбичките, които навлизат в организма през устата. Знаете ли, че там (в стомаха) се произвеждат 2-3 литра стомашен сок за денонощие? Неговата основна роля е храносмилането и pH му е от 1 до 2 (силно киселинно). При някои хора усещането за парене в стомаха и хранопровода е силно осезаемо и придружено с особен дискомфорт. Има случаи при които се касае за т.нар. "Гастоезофагеална рефлуксна болест", при която клапата над стомаха (гастоезофагеален свинктер) не се затваря достатъчно след, като храната е попаднала в него и киселините от стомаха тръгват нагоре по хранопровода. 

обилна храна - преяждане

При това състояние силнaтa солнa киселинa (CHI) попада в среда, която не е толкова устойчива както са стените на стомаха и създава усещане за парене чак до гърлото. Това може да се превърне в хронично състяние, но може и да се появява в редки случаи при прием на определени храни. Ако имаме "стомашни киселини всеки ден", тогава вероятно е добре да се консултираме с лекар, за да се направят необходимите изследвания и да се установи дали имаме "Гастоезофагеална рефлуксна болест" или се касае за "Хиатална херния". Това е другата често срещана причина за изпускане на солна киселина по хранопровода. При това състояние част от стомаха и гастроезофагелания свинктер застават над диафрагмата, чиято основна роля е да разделя гръдната от коремната кухина. 

   Кои храни и вредни навици причиняват "Стомашни киселини"? - смесването на храни, късното ядене (непосредствено преди лягане), люти, мазни храни, обилни порции, газирани напитки, кисели сокове, прекалено много сол в храната, липса на фибри в менюто и др. 

    

    Знаете ли, че медицината познава друго състояние свързано със стомашните киселини - "Ниска стомашна киселинност" (хипохлорхидрия)? Тя настъпва, когато в човешкия организъм не се произвежда достатъчно стомашна киселина. Това възпрепятства храносмилането и усвояването на повечето важни хранителни вещества. Симптомите могат лесно да се сбъркат с неразположение. При наличие на ниска стомашна киселинност човек може да изпитва особена болка и тежест в стомаха след хранене, оригване с "дъх на сяра", запек, гадене и повръщане след хранене, наличие на газове и подуване.

   

   Какви могат да са причините за намаляване на солната киселина (CHI) в стомаха? - естественото ниво на солната киселина започва да намалява с възрастта, особено след четиридесетгодишна възраст. Това е периода, когато повечето хора започват да забелязват наличие на бели коси. Има изследвания, които откриват взаимовръзкатa между ниска киселинност в стомаха и наличието на повече бели коси. Има и интересни случаи, при които хора с диагностицирана понижена киселинност в стомаха решават да променят режима си на хранене, включвайки много зелени храни в различен вид (смлени, сурови, пресни...), след което установяват, че естественият цвят на косата им се е завърнал.

    

сурови плодове и зеленчуци

   Солните киселини могат да започнат да намаляват и в по-ранна възраст ако измъчваме организма си с излишна храна, химикали и стрес. Прекомерната консумация на протеини и мазнини също изтощава организма и париеталните клетки, произвеждащи солна киселина. Приемането на обилно количество фибри е много важно за доброто смилане на храната, преминаването й през стомашно чревния тракт и изхождането й. Фибрите са особено необходими за изчистването на дебелото черво от всички токсини и отрови, натрупани в него. 

    За да могат хранителните вещества да се усвоят от организма ни, стомахът, с помощта на стомашните киселини трябва да раздроби храната на много малки парченца с размер (1-2мм). Суровите плодове и зеленчуци съдържат най-ценните хранителни вещества, но са трудносмилаеми поради твърдата си целулозна структора. Ако киселината в стомаха не е достатъчна, тялото не може да усвои всички вещества. Тук на помощ могат да дойдат Смутитата, които представляват питателна храна в смляна форма. Втечнените зеленчуци и плодове доставят цинк и други важни хранителни вещества по начин, лесен за усвояване, независимо от концентрацията на стомашна киселина. Така дефицитът се компенсира и нивото на солна киселина се нормализира. С други думи, никой не може да бъде истински здрав, ако няма нормално ниво на стомашната киселина!

   Много важно уточнение, което е необходимо да се направи тук: Не бива да се бърка киселинността в стомаха с алкалността на кръвта. Кръвта ни трябва да бъде леко алкална (основна), но за това ще откриете информация в другата ни статия "Алкално-киселинен баланс на организма"

Вижте нашите здравословни предложения за нормализиране на киселинния баланс в стомаха:

>>> Зелен детокс микс <<<

>>> Блатен Аир за киселини в стомаха <<<

>>> Шапиче, Цариче  <<<

>>> Лайка <<<

>>> Мащерка <<<

>>> Бял равнец <<<

 

Използвани материали: "Енергични за цял живот" 

Виктория Бутенко, ИК "Хермес" 2015

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top