АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ОРГАНИЗМА

26 Mar 2021
 
 
 

    Защо е важен алкално-киселинния баланс в организма? - Знаете ли, че учените са открили взаимовръзка между липсата на кислород на клетъчно ниво и развитието на раковите заболявания? Около 1931г професор Ото Варбург, чийто интереси са в областта на клетъчното дишане и обмяната на въглехидратите открива, че туморните клетки могат да живеят и да се развиват и при отсъствие на кислород. В изследванията си д-р Варбург описва средата, в която се развива раковата клетка. Нормалната здрава клетка, която не може вече да приема кислород и да превръща глюкозата в енергия, претърпява не добра промяна. При липса на кислород тя "превключва"  на режим самоизхранване като преобразува глюкозата чрез процес на ферментация. Млечната киселина, отделена при тази ферментация, понижава pH на клетката (алкално-киселинен баланс) и унищожава способността на ДНК и РНК да контролират клетъчното делене. Така раковата клетка започва да се размножава. Най-общо казано, причината за рака е високата киселинност в човешкия организъм. 

    Какво е pH на клетката? - това е нивото на киселинност в клетката. Индексите на pH се измерват в биохимични лаборатории и не могат да бъдат отгатнати с просто око. Някои храни се оказват изненадващо окисляващи или алкализиращи. 

   вредна хранаОкисляващи храни - една от най-окисляващите храни е сиренето "Пармезан". Плътно до него се нарежда свинското месо с много високи киселинни стойности. Други храни попадащи в графата окисляващи са: бяла захар, полуфабрикати, пържени храни, безалкохолни напитки, орехи, фъстъци, алкохол, лекарства, изкуствени добавки, захарин, аспартам, консерви, сладолед, ферментирали храни, спагети, паста, бяло брашно, отлежали сирена, пастьоризирано мляко, кафе, черен чай и др.

   спанак смутиАлкализиращи храни - една от най-алкализиращите храни е спанакът. На върха на pH таблицата са и ябълките, броколите, целината, студенопресования зехтин, зеленолистните зеленчуци. Други алкализиращи храни са зеленчуковите сокове, сок от моркови, цвекло, сок от зелени стръкове, смокини, стевия, зеле, домати, краставици, зелен чай, маруля, горски плодове и др. 

    Защо е важно да знаем какви са pH стойностите на храните? - важно е, защото така ще можем да преценим каква е способността им да повишат алкалността на организма ни. Общо разпространено е, че се напълнява от консумиране на мазнини, но знаете ли, че се надебелява от яденето на сирене, не защото е богато на мазнини, а защото има много високо ниво на киселинност (pH)? В отговор на тази киселинност организмът създава мастни клетки, за да може да съхранява киселинността. Например бадемите имат 70% мазнини, а свинското месо само 58%, но то има една от най-високите киселинни стойности, докато бадемите са леко алкализиращи, затова от тях не се пълнее толкова. Ето защо е важно да познаваме не само хранителните показатели, но и pH на храните. Това знание може да ни помогне да балансираме личния си хранителен режим. 

    Храната не е единствения фактор, който влияе на pH баланса Всеки стерс може да остави киселинна следа в организма ни. Други външни фактори, коите могат  да допринесат за повишаване на киселинността са остри и груби думи, силна музика, уплаха, шум, желание за отмъщение, скръб, страшни филми, бебешки плач, дълги разговори по телефона, плащане на сметки и кредити и всичко друго, което предизвиква в нас неприятно усещане на стрес и напрежение. 

    игра смяхСред факторите, които могат да увеличат алкалността са смехът, шегите, милите думи, усмивките, класическа или тиха музика, красивия залез или изгрев, гледката на смеещи се и играещи деца, разходка, работа в градината сред цветята, пеенето, удовлетворението от добре свършена работа, свиренето на музикален инструмент, искрените разговори с приятели, почивката и много други. 

   Как да измеря нивото на киселинност в организма си? - Нивата на киселинност в организма ни са тясно свързани с нашето здраве, затова е добре да следим рН баланса си всеки ден. Един от начините да направим това е като закупим от аптеката лакмусови ленти със скала за измерване на pH. Никак не са скъпи, а са много на брой в опаковка и имат разграфена скала с голям диапазон (1-8). Чрез тези лентички може да се измерва както киселинността на тялото (рН на урината и на слюнката), така и на всичко, което консумираме през устата си (храна, сокове, вода). Начина на употреба е много лесен - потапяме тест лентата в субстанцията, която ще тестваме и след секунда я изваждаме. Сравняваме промяната на цвета на хартията с цветната скала. 

    Ако желаем да повишим алкалността на организма си в менюто ни всеки ден трябва да присътва свежа, прясна и зелена храна. Измежду всички възможности за консумиране на зелена храна смутито е победител, защото представлява пълноценна прясна храна, приготвена за по-малко от минута. За повече информация по темата за Зелената храна разгледайте статията ни "Зелените храни - защо са толкова полезни"

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Използвани материали: "Енергични за цял живот" 

Виктория Бутенко, ИК "Хермес" 2015

Свободна енциклопедия >>> Ото Варбург <<<

Коментари 2

Laura Willson

Laura Willson
Юлия Мазнева

Благодаря за полезната информация!

2022-08-12 21:31:49
Laura Willson
Милена Радева

Изключително полезна статия!

2021-04-06 11:51:51

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top