ЧЕРВЕНАТА ЧУШКА - най-богата на витамин С

18 Aug 2021

 

   Пиперът или чушката е един от най-разпространените зеленчуци, който консумираме или консервираме. Приготвяме я по различни начини в нашата кухня: в салати, основни ястия, като подправка или като консервиран продукт. Освен, че е вкусна, червената чушка помага за нашето здраве.

чушка състав   Червени чушки, състав - Те са многогодишни зеленчукови растения от семейство картофови. Плодът на пипера представлява куха ягода, най-често с издължена или овална форма. По цвят те могат да бъдат зелени, червени, жълти, бели, оранжеви и др. В зависимост от сортовете са сладки и люти. Червените чушки са по-сладки и ароматни от зелените. В тях се съдържат много захари, протеини, витамини, етерични и мастни масла. В лютите чушки се съдържа веществото капсаицин, което има дразнещо действие и създава парливо усещане, когато влезе в контак с лигавиците.

   Червената чушка бие лимона по витамин С - Витамините в червената чушка са разнообразни, срещат се А, В1, В2, В6, Е, но в пъти по-голямо е количеството на витамин С (до 240 mg в 100 g), дори  спрямо други цитрусови плодове. Именно това прави червената чушка по-полезна дори и от лимона. Съдържанието на каротин също е по-голямо в сравнение с други зеленчуци.

   Червени чушки за добро здраве - Богатия състав на полезни вещества в чушката я прави много добра за нашето здраве ако страдаме от депресия, диабет, отоци, дерматити. Веществото капсаицин, което се намира в лютивите чушки, може да помогне, като стимулира стомаха, задстомашната жлеза и апетита, намалява кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Друг по важност е бета каротинът, който е източник на витамин А, стимулира имунната система и предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите.  

   Сок от червена чушка - Сока от червена чушка се препоръчва при инфекциозни заболявания, зарежда с минерали, а богатото съдържание на витамин С предпазва от скорбут. В сока се намира и веществото силиций, което е много важно за косата и ноктите, помага за правилното фукциониране на мастните жлези.

   Начин на приготвяне: За сока се приготвя само тялото на чушката без семките и дръжката. От 100 гр чушки се добива около 50-60 мл сок. Достатъчна е половин чаша един - два пъти на ден.

конфитюр   Конфитюр от червени чушки 

 ПродуктиЧервени чушки - 0,500 кг; кафява захар - 250 гр; винен оцет - 120 мл; сол 1/2 ч.л.; черен пипер - 1/2 ч.л; дафинов лист - 1 листо; розмарин

  Начин на приготвяне: Чушките се почистват от семките и се нарязват на кубчета. Слагат се в тенджерата и се прибавят към тях всичките останали продукти без черния пипер. Отначало котлона се оставя на по-силна температура, докато заври сместа, след което се намаля и се оставя да къкри за 30 мин. Периодично се разбърква. Сваля се от котлона премахват се дафиновия лист и розмаринът и се добавя черния пипер, след това се разбърква. Сместа се сипва в сухи буркани, като се обръщат за да се вакумират.

   Червена чушка - противопоказания - Чушките са полезни, но в някои случаи трябва да се внимава с тях. Не бива да се прекалява с тях  ако имате заболяване на черния дроб, стомаха, червата и бъбреците, защото в тях се съдържат много сурови влакнини и етерични масла.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top