БАЗОВИТЕ МАСЛА - КАКВА Е ТЯХНАТА РОЛЯ?

10 Mar 2021
 

БАЗОВИТЕ МАСЛА - каква е тяхната роля?

   Много от етеричните масла са изключително концентрирани и силни, затова се налага да се разредят. За тази цел се използват т.нар. Базови масла - маслен екстракт от ядки или семена. Те също имат своя терапевтичен ефект върху кожата и е добре да познаваме свойствата им. Базовите масла помагат на етеричното масло да не се изпари прекалено бързо от повърхността на кожата ни, чрез което получаваме и по-добър ефект. Най-общо казано, базовите масла гарантират безопасната употреба на етеричните масла

   Какво може да се случи ако приложим върху кожата си неразредено етерично масло? - възможно е кожата ни да се раздразни до такава степен, че напълно да се осуети лечебния ефект, който искаме да постигнем. Също така е възможно, да развием чувствителност към конкретното масло до толкова, че организмът ни да прави алергична реакция всеки път когато се опитаме да го използваме. В много редки случаи е препоръчително приложението на неразредено Етерично масло върху кожата. Това се случва с т.нар. "нежни" масла или под наблюдение от обучен специалист. 

   Какви могат да бъдат възможните алергичните реакции?сърбеж, обрив, главоболие, гадене и др.

Видове базови масла

    Зехтин - той е идеално базово масло, защото е студенопресовано, а не извлечено чрез химична обработка или висока температура. Зехтинът е богат на витамини А, D, E и К. Повишава еластичността, увлажнява, регенерира и придава копринено усещане върху кожата. Чистият зехтин се втвърдява в хладилник. 

   Кокосово масло - това сладко масло има много приложения. Освен в кулинарията, то е добра база за етерични масла, защото е наситена мазнина, която лесно прониква в кожата без да остава мазна следа. Кокосовото масло е едно от най-популярните масла в домашната козметика; има антибактериално, противогъбично свойство.

  Фракционирано кокосово масло - при него са отстранени всички дълговерижни мастни киселини посредством хидролиза и парна дестилация. Това се прави за да остане маслото течно на стайна температура. То е много леко и подходящо за суха или чувствителна кожа, никога не гранясва и помага за удължаване на срока на етерияните масла.

   Бадемово масло - то е богато на хранителни вещества и също намира широко приложение. Съдържа витамин Е, В1, В2, В6, Омега -3, магнезий, цинк и много други. То е подходящо за всеки тип кожа, затова може да се използва без проблем и при бебета. Подобрява еластичността на кожата, може да се използва за сваляне на грим и против торбички под очите. 

   Масло от Кайсиеви ядки - то е подходящо за директна консумация (т.нар. "ядливи масла") и за козметични цели. Богат източник на Омега-9, витмаин Е, К и В17(леатрил). Увлажнява кожата, бори се с акнето. Директното прилагане на маслото върху скалпа насърчава растежа на косата и премахва пърхота. Най-лесния начин да се възползвате от здравословните ползи на кайсиевото масло е като го използвате за масажно масло.

   Масло от Жожоба - то има гъста консистенция подходящо за дълбоко проникване. Увлажнява кожата, не запушва порите, предотвратява образуването на акне, прилага се при Псориазис и Невродермит, подпомага синтеза на кожния колаген, подходящо е и за премахване на грим. Маслото от Жожоба е с дълъг срок на годност.

   Масло от Авокадодобива се от месестата част на плода около костилката. Богато е на витамин А, Е и С. Маслото от авокадо има близка до мастната тъкан на човека структура, затова прониква лесно в кожата. Има успокоителен, изглаждащ, слънцезащитен и противобръчков ефект върху кожата. 

   Масло от гроздови семкито е с лека структура и не оставя следи. Богато е на витамин Е и Омега-6 и един от най-силните природни антиоксиданти. Увлажнява и избелва кожата, стяга порите. То има доказан ефект в Ароматерапията като базово масло за намаляване на стреса и тревожността. 

 

Д-р Ерик Зелински в своята книга "Лечебната сила на етеричните масла" предлага на своите читатели любимата си смес от базови масла.

 Вижте рецептата: 1600мл сурово, нерафинирано Кокосово масло (разтопено), 475мл масло от Бадем, 235мл масло от Жожоба, 120мл витамин Е.  Смесете всички съставки в голяма тенджера и ги разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес. Изсипете сместа в стъклени буркани с капачка на винт. Съхранявайте на тъмно и хладно място, за да може базата да се запази за 1 до 2 години. Тази смес е много предпочитана поради полезните си свойтва сама по себе си. Рецептата е с по-големи пропорции, но може да се направи 1/2 или 1/4 доза от нея. След като веднъж сте я приготвили можете да правите свои собствени блендове използвайки от 6 до 12 капки етерични масла към 30мл маслена база. Според температурата в стаята Базата може да се върне в твърдо състояние. Лесно можете да я затоплите като вземете малко количество в дланите си и разтъркате или сложите в близост до отоплителен уред. 

   Очаквайте нашите предложения за комбинации от етерични масла с базови масла.
Може да видите Базовите масла  >>> ТУК <<
 
 
       Използвани мартериали: "Лечебната сила на етеричните масла" 
Ерик Зелински, ИК "Вдъхновения"2019

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top