БАМЯТА ПОНИЖАВА КРЪВНАТА ЗАХАР

22 Sep 2023

   Произход на бамята - тя е растение произхождащо от Етиопия и е познато още от древността. Разпространена е в Южна Европа, Африка, Амарика и Азия. В България се отглежда в южните равнинни райони.

   Сортове бамя - Тя е едногодишно тревисто растение, култивиран вид. В нашата страна има два разпространени сорта Каваклийска (дребна, черна бамя) и Лясковска бамя, която е най- често срещания сорт. Плодовете й са светлозелени, тънки, дълги и заострени, покрити с космици.бамя цвят

   Каква хранителна стойност има бамята? тя е богата на витамини и минерали, включително витамин С, витамин К, фолиева киселина, магнезий, калий и антиоксиданти (кверцетин и рутинозид, които могат да помогнат за защита на клетките на тялото от увреждане на свободните радикали). Семената съдържат до 20% масло, подобно на зехтина. Шушулките на бамята са богати  на слузести вещества и съдържат много протеини, въглехидрати, органични киселини, витамини и различни минерални соли. 

Колко е полезна бамята и нейните семена? - Бамята,както споменахме съдържа редица хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за поддържане на здравето и предотвратяване на определени заболявания. Ето някои от тях:

бамя семена

  • Нива на кръвната захар: Бамята може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което я прави полезна за хора страдащи от диабет. Тя е с нисък гликемичен индекс и съдържа фибри. 
  • Поддържа здравето на сърцето: Калият в бамята може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Подкрепа на имунната система: Витамин С в бамята помага за поддържане на здрава имунна система.
  • Храносмилане: Бамята е богата на фибри, което помага за подобряване на храносмилането и може да помогне за предотвратяване на запек.
  • Здраве на кожата: Витамин К и антиоксидантите в бамята могат да помогнат за поддържане на здравето на кожата и укрепване на колагена.

  бамя яхния За какво се използва бамята?Бамята е ядливо растение, което се използва в много кулинарни ястия по света. Шушулките се употребяват като гарнитура, може да задушават и пържат с ралични зеленчуци и подправки или да се консервират. От нея често се правят супи и яхнии, слузта която отделя служи като естествен сгъстител. Интересен факт е че семената на бамята може да се използват като заместител на кафето след като се запекат. Освен, че има уникален вкус и текстура, полезните й хранителни вещества я правят част от здравословната и разнообразна диета.

 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top