ПРОБИОТИЧНАТА ХРАНА - ЗДРАВЕ ЗА СТОМАХА

29 Sep 2023

     КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ? - Пробиотичните храни са храни или напитки, които съдържат живи полезни микроорганизми, известни като пробиотици. Тези микроорганизми имат положителен ефект върху здравето на стомаха и червата, като подпомагат баланса на микробната флора и могат да оказват положително въздействие върху храносмилането и имунната система. 

   Микроорганизмите живеещи извън, около и в нашето тяло са толкова много, че не бихме могли да ги изброим. Човечеството полага огромни усилия да унищожи вредните между тях, но все пак те са навсякъде - върху кожата ни, в устата, в стомаха. Голяма част от бактериите в стомаха са "добри" ( т.нар. пробиотици - "в полза на живота"). Най-просто казано, те пречат на лошите бактерии да ни разболяват. 

пробиотици - стомах

   Когато баланса между добрите и лошите бактерии в организма не е спазен, се наблюдава състоянието дисбиоза. Храната, която поемаме не винаги е толкова чиста. В нея може да се открият остатъци от пестициди и антибиотици, което автоматично нарушава баланса на микроорганизмите в стомашно-чревната флора. Това понижава имунитета ни и ни прави податливи към различни заболявания. Ето защо е толкова важно, да се приемат пробиотици (полезни бактерии). Чрез тях здравето на стомаха и устойчивостта на имунитета е гарантирано. 

   За да бъде наречена една храна ПРОБИОТИЧНА, тя трябва да съдържа голям брой пробиотици (живи полезни бактерии) по време на консумацията й. Друго условие е тези пробиотици да могат да оцелеят в условията на съдържимото на стомашно-чревния тракт на човека. Едни от най-богатите на пробиотици храни са някои от ферментиралите без стерилизация храни.

    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФЕРМЕНТАЦИЯТА? това е процесът на разграждане на въглехидратите при анаеробни (липса на кислород) условия до органична киселина. Има различни видове ферментация: млечнокиселаалкохолнамасленокисела и др. Ферментацията или анаеробното окисление е всъщност анаеробно дишане в клетката. Най-често подлагани на такъв тип ферментация са храните от растителен произход - плодове, зеленчуци, семена и бобови. Млечните продукти също се подлагат на този тип ферментация и съдържат изключителни ползи за човешкото здраве.

     Редица изследвания сочат, че ферментиралите храни помагат за отстраняването на токсините от тялото поради високото съдържание на фибри и пектин. Също така, киселиността, която е не повече от pH 4,5  предпазва от развитието на патогенни микроорганизми и потенциални заболявания. 

   КОИ СА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ПРОБИОТИЧНИ ХРАНИ? 

  • сиренеКисело мляко и йогурт -  Съдържат лактобацили и бифидобактерии, които помагат за поддържане на баланса на микробната флора в червата. Те могат да подобрят храносмилането на лактозата (т.нар. "млечна захар" или това е дизахарид, който се сътои от две молекули галактоза и глюкоза) и да подпомогнат имунната система.
  • Зряло сирене и кашкавал - освен, че са добър източник на протеини, зрялото сирене и кашкавалът са богати и на пробиотици. 
  • Кефир - Подобно на йогурта, кефирът съдържа разнообразие от пробиотични бактерии и може да има положителен ефект върху здравето на стомашно-чревния тракт и имунната функция. Виж статията: >>>"КЕФИР - фабрика за пробиотици"<<<
  • Туршии - те са в категорията естествено ферментирали храни, източник на "добри" бактерии за организма, така необходими за поддържането на здравето ни. Виж статията: >>>"ТУРШИИТЕ - естествения източник на пробиотици" <<<. Там може да прочетете кои са едни от най-известните пробиотици, които се произвеждат в червата ни, както и рецепти за приготвяне на туршии в домашни условия.
  • Мисо - Традиционен японски продукт, който се прави чрез ферментация на соеви зърна. Съдържа полезни микроорганизми и ферментирани съставки, които могат да подкрепят храносмилането.
  • Кимчи - корейска туршия състояща се от ферментирали зеле, ряпа, люти чушки, джинджифил корен, зелен лук и чесън. 
  • Канджи - Индийска ферментирала напитка от цвекло. Това е изключително полезна напитка, тъй като цвеклото е известно със способностите си да пречиства кръвта и черния дроб. kombucha
  • Комбуча - ферментирала напитка от гъбата Комбуча (колония от живи полезни бактерии). Родината на тази напитка е Източна Азия и се нарича още "елексир на безсмъртието".
  • Боза - напитка от ферментирали пшеница, ръж или просо. Полезните свойства на бозата са много - понижава холестерола, кръвното налягане, улеснява храносмилането, стимулира панкреаса и чения дроб, подобрява перисталтиката. 
  • Тофу и темпе - Продукти от соя, които съдържат ферментирани съставки и могат да предоставят полезни микроорганизми за стомашно-червената система.
  • Пребиотици - В допълнение към пробиотиците, консумацията на пребиотични храни (несмилаеми фибри) като целулозни влакна, лук, чесън, просо, ръж, аспержи, домати, гъби, цикория и банани може да подкрепи растежа и активността на полезните микроорганизми в червата.

       Пробиотичните продукти помагат на организма да разгради въглехидратите, обогатяват го с витамини и микроелементи, способстват за изработването на храносмилателни ензими, предпазват от диабет тип 2, инсулинова резистентност, понижават холестерола и още редица ползи за здравето на човека. Въздействието на прбиотичната храна може да варира при различните хора в зависимост от количествата пробиотици, които съдържат и от индивидуалната микро флора. 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, оставете коментар под темата! 

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top