МАЛИНАТА - сладка и полезна

03 Aug 2021

 

  Малината - вкусен, сочен и ароматен плод - Тя се образува от малки и многобройни костилчести плодчета долепени едно до друго. Нежните плодове на малината имат сладко-кисел вкус. Тя е медоносно растение, при което събирайки нектар, пчелите увеличават добива на малини с 60-100%. Плодовете на малината може да се съхранят и за по-дълго, ако се замразят. Така запазват полезните си вещества, аромат и вкус. От малините се правят компоти, сокове, сладка, сиропи, конфитюри, мармалади и др.

   Малината - вкусен коктейл от витамини - Освен, че са вкусни, малините съдържат антиоксиданти като витамини С, В1, В2, РР, А, минерални соли (железни, калиеви, медни), захар, свободни киселини като лимонена и ябълчна, каротин, много пектин, целулоза и фолиева киселина. В тях има също следи от етерично масло, кетони, семената съдържат до 22% мастно масло. Тези вещества се намират и в техните листа.

   Малина, действие и приложение на билката - Още в древността, гърците и римляните използвали малините, освен за храна, но и като лечебна билка. Пресните плодове, утоляват жаждата и подобряват храносмилането, употребяват се при диетично хранене, също така при малокръвие, стомашни болки. Салициловата киселина в малините сваля и температура. Листата на малините също имат неуспорими ползи за човешкото здраве. 

малина листа

   Листа от малина - Действат витаминозно, общо укрепващо, потогонно, тонизиращо, температуропонижаващо и затягащо. При диарии, стомашно-чревни възпаления, стомашни кръвоизливи, менорагия /обилна менструация/, заболявания на дихателните органи, кожни обриви и висока температура, настинки, грип. За гаргара при възпаления в устната кухина. 

   Малините не трябва да се консумират при болни от подагра и нефрит, защото имат високо съдържание на пуринови основи. Бременните жени също трябва да ги консумират с внимание. През първите седмици от бременноста, не трябва да се пие отвара или чай от листата от малина, защото съдържа салицилова киселина, която може да окаже влияние на плода и дори да предизвика аборт. Може да се хапват в ранните етапи на бременоста, шепа пресни плодове, няколко пъти седмично,но  не трябва да се прекалява.

   Кога се берат листата на малината - Листата се берат след цъфтежа, от юни до август, като се откъсват с част от общата дръжка. Сушат се на сянка или в сушилня при температура 45 градуса С. Изсушените листа са със зелен цвят на петурата отгоре и белезникав отдолу. Плодовете се берат след узряването им.

чай от малина   Чай от плод на малина - Прекрасно средство против простудни болести. В начален стадий се препоръчва да се изпият в продължение на 1 час 2-3 чаши горещ чай от малина. Сушени малини - 2 с.л. на 1 ч.ч. вряла вода.

   Мехлем - 1 част пресен сок от малинови листа и 4 части вазелин или краве масло. Използва се при възпаление на кожата, като червен вятър и при акне.

   Чай от листа на малина - Листата могат да служат като заместител на чая. 1 с.л. от листата се залива с 250 мл вряща вода и се оставя да престои 20 минути. Изпива се след прецеждане като топъл чай. В народната медицина се използва за забременяване в комбинация с червена детелина цвят.

>>> Малинови кетони <<<

>>>Малина лист<<<

>>>Конфитюр от малини<<<

>>>Мюсли с къпини и малини<<<

>>>Зелен чай с нар и малина<<<

>>>Кафе за отслабване с малинови кетони<<<

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top