НАРЪТ подсилва кръвта

05 Nov 2021

 

   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НАРЪТ? - той е храст или дръвче, достигащо височина до 5м. Листата му са срещуположни, лъскави, кожести и продълговато-елиптични. Цветовете на нара са огненочервени и големи, събрани по 2-5 в кичури. Родината му е Южна и Югоизточна Азия. У нас то е култивирано растение. Плодът на нара е едър, с твърда обвивка, многогнезден, изпълнен с червеникави семена, които са сочни с кисело-сладък вкус. Цъфти през май-август.

   КОИ ЧАСТИ НА НАРА СЕ ИЗПЛЗВАТ? - най-вкусната част от нара са червеникавите и сочни семена. Употребяват се също и кората на плода, кората на клонките, стеблото и корените на растението. 

нар

ХИМИЧЕН СЪСТАВ И ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА В НАРА - в нарът се съдържа обилно количество витамин С, до 22% танини (те са естествени растителни молекули от групата на полифенолите, които помагат за прочистването на кръвта и на тях се дължи тръпчивия вкус на някои растения), алкалоидите псевдопелетиерин, метилизопелетиерин, изопелетиерин и др. Цветовете съдържат пуницин (вещество силно токсично за чревите паразити)

   ЗА КАКВО ПОМАГА КОНСУМАЦИЯТА НА НАР? - нарът притежава славата на "лекарство" и "антибиотик", защото помага при различни заболявания и подсилва имунната система. Консумацията на нар подпомага работата на сърцето, нормализира нивото на кръвната захар и понижава високия холестерол. Поради наличието на много антиоксиданти в него организма се справя с оксидативния стрес, който води до злокачествени заболявания. Също така, нарът притежава противовъзпалително, противоглистно и запичащо действие. То се дължи на съдържащите се в него алкалоиди пелетиерин (който оказва парализиращо действие върху чревните парази, които така могат лесно да се отделят с изпражненията) и изопелетиерин. Сокът от нар понижава високото кръвно налягане, дава енергия на организма и премахва умората. Устаовено е също, че консумацията на нар подпомага понижаването на висока темепература

как да обелим нар

НАРОДНАТА МЕДИЦИНА ПРЕПОРЪЧВА ИЗСУШЕНИ КОРИ ОТ НАР - при диария, дизентерия, отделяне накръв с урината, силна менструация. Външно с епрепоръчва като гаргара при гърлобол и промивки при бяло течение. 

Запарка от сушени кори нар: 1 с.л. кори от нар се заливат с 500мл вряла вода. Пие се по 100мл три пъти на ден преди хранене. 

КАК НАЙ-ЛЕСНО ДА ОБЕЛИМ КОРАТА НА НАРА? - с остър нож се опитайте да отделите "капаче" от кората на нара от тъпата страната на плода. Когато го направите ще видите ясно секторите, на които е разделен плода отвътре. Прокарайте ножа от външната страна на кората на 2мм дълбочина, като следвате всеки от секторите. След това отворете плода и ще установите, че всеки от секторите пълен със зрънца стои непокътнат и цял, без да са намачкани или разрязани. По този начин най-лесно и бързо се отваря плода. Приятен апетит!

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top