РАЙСКАТА ЯБЪЛКА - божествения плод

12 Nov 2021

 

   Дървото  райска ябълка Райската ябълка (Diospyros kaki) е вековно дърво от семейство Абаносови. Наименованието й произлиза от гръцки език и означава "огън на боговете". Тя е един от екзотичните плодове, които се отглеждат и в нашата страна. Нейната родина е Китай и Япония. В България може да се развива по Черноморието  и в други топли райони на Южна България. Райската ябълка е студоустойчива. Височината на дървото достига до 15 метра. Листата й са големи, елипсовидни, масленозелени с блясък. Цъфти през пролетта. Формата на плода прилича на домат; може да е овална или закръглено – сплесната. Има гладка, тънка и лъскава кора. На цвят тя е  жълта до червено-оранжева. Плодът зрее през октомври - ноември.

   Видове сортове райска ябълка - Има различни селекции сортове райска ябълка, които са разпределени в три основни групи : Тръпчиви - тази група ябълки може да се консумира в прясно състояние след период от 10 до 30 дни; Вариращи – плодовете им са с непостоянна тръпчивост; Нетръпчиви – може да се консумират директно след узряване. Най-известни селекции райски ябълки са Fuyu, Suruga, Gosho, Jiro, Costata.

   Райска ябълка - полезни свойства - Райската ябълка също се слави с много полезни свойства. Благодарение на тях се използва освен в кулинарията, но и за да бъде нашето тяло здраво и силно. Ето кои вещества присъстват в нея: Захари – глюкоза и фруктоза; органични киселини – лимонена, ябълчна, пектинови и багрилни вещества; с много витамин С, следват  витамините В, Р, А, Е и каротин; минерални соли- калий, калций, магнезий, желязо; микроелементи – манган, мед, йод

   Райската ябълка – мощен антиоксидантРайската ябълка дава енергия и е полезна при някои болестни състояния. Употребата й тонизира и укрепва организма, използва се и като отхрачващо средство. Наличието на йод в плода помага за лечение при заболявания на щитовидната жлеза. Магнезия в райската ябълка предпазва от проблеми на сърцето и за образуване на камъни в организма. За заздравяване на рани се прилагат месестата част на пресните плодове и листата. Стритите сухи листа се използват външно като кръвоспиращо средство. В ограничени количества райската ябълката помага при стомашно-чревни заболявания, анемия, малокръвие.

   Кои хора не трябва да ядат райска ябълка? - Райската ябълка е много вкусна и сочна и е нормално да искаме да си я похапваме неограничено, но трябва да я консумираме умерено. В нея, освен полезни вещества се съдържа и танини (те са естествени растителни молекули от групата на полифенолите, които помагат за прочистването на кръвта и на тях се дължи тръпчивия вкус на някои растения, но в големи количества могат да образуват вискозна слуз, която да с енатрупа в червата). Хора, които имат сраствания в червата, хроничен запек, не е добре да я консумират, защото води до проблеми с храносмилането. Заради високото съдържание на захари, страдащите от диабет е допустимо да консумират само по 1 ябълка на ден. В някои случаи консумацията на райски ябълки може да предизвика алергична реакция. Може да се консумира по 2-3 ябълки на седмица.

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари 1

Laura Willson

Laura Willson
Стефка Стефанова

952463 искам да поръчам 1бр.фиданка райска ябълка сорт kostata

2023-09-11 23:50:25

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top