ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ - значението им за човешкото здраве

30 Apr 2021

 

Видове пчелни продукти

Освен медът, съществуват и други производни пчелни продукти, полезни за нашия организъм. Всеки пчелен продукт е със своите уникални свойства, допринасящи за здравето на човека.Това са: пчелен прашец, пчелно млечице, пчелен восък, прополис, пчелна отрова.

Пчелни продукти – характеристика и употреба

   пчелен прашецПчелния прашец е продукт на цветния прашец (полена), който се намира в тичинките. Той е от основната храна на пчелите, който съдържа всички необходими вещества за нормалното им развитие. В зависимост от видовете растения, пчелния прашец представлява комплекс от различни вещества – органични и неорганични, необходими за растежа и развитието на организма (липиди, белтъчини, аминокиселини, витамини, хормони и др.). В незначителни количества прашеца съдържа никел, титан, кобалт, хром, живак, платина, стронций и др. С пчелния продукт човек може да задоволи ежедневните си потребности от незаминими аминокиселини, дори и без да консумира друга храна. Пчелния прашец съдържа и витамини: B1, B2, B5, E, C, фолиева киселина. С тези си характеристики, пчелният прашец се нарежда до най-полезните храни за човешкото здраве. Нека погледнем към лечебните му свойства:

    Употреба на пчелния прашец - Той е незаменима диетична храна, която може да се консумира от здрави и от болни. Знаете ли, че хора подложели се на гладна диета за отслабване, ако приемат дневно по 15 - 20 гр. пчелен прашец, ще предпазят организма си от увреждане? Той подобрява циркулацията на кръвта във вените и артериите, подобрява мускулатурата на сърцето, укрепва стените на капилярните съдове, действа диуретично, влияе противовъзпалително при белодробни заболявания, подобрява половата функция, успокоява нервната система. Прибавянето на прашец в храната осигурява необходими микроелементи; увеличава зрителната памет, спомага за правилното развитие на организма, съдейства за нормализиране функциите на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се за лечение на колит. Мед и прашец в съотношение 1:1 действа за успокояване на нервната система и за премахване на анемията. Препоръчва се и при умора, отпадналост, при психични депресии, безсъние, спомага за въстановяване на организма след операции, инфаркти и др.

   ВАЖНО! Относно съхранението на пчелния прашец, трябва да знаем, че за да не се разрушат неговите ензими, хормони и витамини, той не бива да се загрява над 40°C.

 

  пчелен восък Пчелен восък - восъкът е вторият по важност в пчеларството продукт. Восъкът се образува във восъчните жлези на пчелите работнички. По консистенция е твърд, има зърнеста структура, със светложълт до тъмножълт цвят, понякога е с тъмнозеленикъв и червеникъв отенък. Прясно топеният восък е с бял цвят, но след това придобива жълт отенък. Чистият восък е безвкусен, но с приятен аромат заради примесите му с меда и прополиса. 

   Употреба на Пчелния восък - намира голямо проложение в медицината при лекуване на рани, изгаряния, екземи и др. в него се съдържат и различни етерични масла, затова влиза в състава на кремове и мехлеми.

   Пчелното млечице се произвежада от пчелите работнички, той е секрет на глътъчните им жлези. Има специфична миризма и кисел вкус. То е богато на витамини, има голямо количество пантотенова киселина, биотин и витамини В, които подобряват обмяната на веществата и състава на кръвта. Съдържа всички аминокиселини – заменими и незаменими, заради което има голяма хранителна стойност и биологична активност. Минералните вещества, които съдържа пчелното млечице са представени от следните елементи: желязо, сяра, цинк, хром, магнезий, никел, кобалт, силиций и др.

   Употреба на Пчелното млечице - има голямо хранително, профилкатично и лечебно въздействие върху организма. Подобрява апетита и общия тонус, ускорява растежа, увеличава количеството на хемоглобина, подобрява обмяната на веществата, усилва половите функции, подобрява храненето на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Подходящо за лечение на бронхиална астма, атеросклероза, дегенериране и заболяване на централната нервна система, дерматози и екземи. Млечицето има добър профилактичен ефект, при застаряващи хора - забавя преждевременно остаряване и увеличава жизнеспособността. При малките деца има апетитовъзбуждащо действие. 

    Прополис (пчелен клей) смолисто вещество, което се събира или изработва от пчелите. Смята се, че е събиран от смолистите вещества от пъпките на ива, бряст, ела, кестен и от корите на хвойна и др. растения, след което е  преработен от пчелите в кошера. Прополиса е сложен смолист продукт, който съдържа следните вещества: смоли и балсами, восък, етерични масла и прашец. Основния компонент са флавоноидите, а в по-малки количества се откриват терпени, органични киселини, алкохоли и алдехиди, минерални вещества и аминокиселини.

Употреба на прополис (пчелен клей) - прополиса има противовъзпалително, противомикробно и обезболяващо действие. С него се лекуват възпалителни процеси в дихателните пътища, устната кухина, околоностните кухини, лигавицата на носа, отделителната система и кожата. Прополисът проявява и противогъбично действие. Използва се под формата на прах, гранули, спиртен екстракт (клеева тинктура), прополисов мехлем. В народната медицина се използва и в естествен вид, като се дъвче, за лекуване на простудни заболявания, при зъбобол, възпаления на пикочните пътища, стомашни болки. Също така, се използва и като чай – малки парченца от 3-4гр. колкото бобово зърно, се слагат в цедка или марля, попарват се с чаша вряла вода, след което чаят се прецежда.

   При затопляне прополиса омеква, а след като изстине се втърдява. Той запазва своите качества, като след събирането му веднага се направи на топки по 100 до 500гр. За да не се изпарят етеричните масла, топките се затварят в херметични кутии или в черни найлонови пликове. Съхранява се в хладно и тъмно помещение.

   Пчелна отрова - Тя е биологичен продукт на пчелите, който служи за предпазване на пчелното семейство от възможни врагове. Пчелната отрова е бистра, прозрачна и безцветна течност, горчива на вкус и с дразнеща миризма. Бързо изсъхва на въздух и кристализира на малки кристали.

Употреба на пчелна отрова - пчелната утрова се използва за лечебен ефект срещу ревматични и ревматоидни артрити, бронхиална астма, невралгии, неврити, заболяване на периферната нервна система. Многобройни са и изследванията в медицинската практика. Ефективно и лесно се прилага пчелната отрова под форма на специални лекарствени препарати, също и за инжекционно приложение, за йонофореза, за комбинирано лечение с ултрзвук, за балнеолечение на ръцете и краката.

                                                                                                            

  Пчелни продукти в козметиката

   Приложението на пчелните продукти в козметиката е оценено от огромен брой хора. Белия восък, пчелното млечице, прополиса и медът се влагат в кремове, мехлеми, шампоани и балсами. Тази козметика има както лечебен, така и разкрасителен ефект. 

   Подхранва кожата, прави я мека, гладка, подобрява тонуса й. Грижи се и за косата, като я заздравява. Ние сме подбрали за своите клиенти органични, здравословни и качествени продукти с пчелен състав: 

>>> Шампоан с прополис <<< , >>> Мехлем с прополис <<< , >>> Ватрасин - В <<<

 

                                                                                                                                  Апитерапия

  Лечението чрез всички тези пчелни продукти се нарича апитерапия. Тя е клон на алтернативната медицина. Тя датира още от Древна Гърция и Китай. Всички, които искат да се докоснат до силата на пчелните продукти използват апитерапията. Тя лекува и помага в различни области на човешкото здраве, но трябва да се прилага под лекарски контрол. Колкото полезни и уникални да са пчелните продукти, с някои от тях трябва да се борави внимателно, защото предизвикват алергични реакции.

Други продукти с пчелен състав:

>>> Спрей с невен, смрадлика и прополис <<< 

  >>>Спрей бронхо с прополис <<< 

  >>>Спрей за гърло стоп- грип с прополис<<<

 

 

Коментари 1

Laura Willson

Laura Willson
Rumiana Zagorcheva

Благодаря ви, MOITEBILKI.COM, за изчерпателната информация! Вие се моят точен \'компас\' в здравословното хранене!

2021-05-14 10:53:51

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top