ПЧЕЛЕН МЕД - ползите му за нашето здраве

27 Apr 2021

 

   Благодарение на пчелите, всеки от нас е опитвал и се е наслаждавал на натуралния, ароматен, сладък и полезен продукт  - пчелния  мед.  Той представлява сладък елексир, получен от нектара на цветята, от мана и други  природни течности, пренесени и обработени от пчелите в пчелните килийки. 

   Нектарен  - Нектарът е течност, която растенията отделят през своите нектарници. Той съдържа 75 – 80 % вода, глюкоза (гроздова захар), фруктоза (овощна захар) и захароза (цвеклова захар) в различни съотношения. Срещат се и в по – малки количества (азотни вещества, белтъчини, минерални соли, багрила и др).

   Мана – сладка течност, която се отделя по листата и клонките на растенията от листни и щитоносни въшки, хранещи се от соковете им. Маната съдържа въглехидрати (глюкоза и фруктоза).

  Пчелния мед –  затова, че преобладават повече въглехидрати (фруктоза и глюкоза 75- 80%), които са  прости захари, те се усвояват от организма без да се нуждаят от разграждане и това ги отличава от индустриалната захар. Също така, съдържа  вода, минерални соли, ензими, витамини, етерични и смолисти вещества, алуминий, калий, калций, бор, кобалт, фосфор, цинк, сяра, хлор, силиций, стронций и др. Редица ензими като (инвертаза, диастаза, каталаза, кисела фосфатаза, глюкооксидаза) биологични  катализатори,  които усвояват  химичните процеси в живия организъм. Пчелният мед е от основните  енергийни източници на човешкия организъм. Витамините, които са открити в пчелния продукт са B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), витамин К, витамин С, витамин А (каротин ) и др.

   Видове пчелен мед - В зависимост от вида и броя на растенията, пчелния мед бива монофлорен (едноцветен) и полифлорен (многоцветен, букет, билки).

    Монофлорен мед:

    Акациев – един от най качествените видове мед. Светъл, прозрачен, жълтозлатист на цвят. Приятен и сладък аромат. Съдържа ароматни етерични масла и се употребява при безсъние.

   Липов – един от висококачествените видове мед. Светложълт, прозрачен цвят с приятна миризма. Когато кристализира придобива бял цвят.

видове мед

   Манов - уникален дар на българската природа – той е изключително полезен и затова трябва се консумира постоянно. В него има концентрирано количество витамин В1, В2, В6, РР и В12. Медиците казват, че концентрацията е 16 пъти по-голяма, отколкото е в ябълките и в кайсиите. Освен това, в мановия мед има фолиева киселина и биотин.

   Магарешки бодил - е интересен вид мед, който много рядко се среща в природата. Има светло жълтеникав цвят и много приятен и сладък вкус. Медът от магарешки бодил кристализира сравнително бавно и съдържа малко количество полен.

   Слънчогледов –  светлокехлибарен  със златист отенък цвят.

   Лавандулов мед  - златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие.

   Полифлорен (многоцветен/букет/билков) мед:

  Билков мед -  събиран от многобройни полски и планински растения, този мед има комплексни качества, като лечебно и профилактично действие на дихателните пътища, стомашно - чревния тракт и гинекологични заболявания.

 Всички изброени видове мед може да се приемат и заедно с пчелната пита.

Лечебни свойства на пчелния мед 

   Разнообразието от всички вещества, които съдържа медът го прави много полезен за нашето тяло. Той е отличен биологичен стимулатор, много подходящ при диетично хранене. Пчелният мед съдейства за увеличаване на хемоглобина в кръвта, укрепва сърдечно – съдовата дейност, подобрява усвояването на калий при децата. Ензимите, намиращи се в меда подпомагат храносмилането, стимулират секреторната дейност на стомаха и червата, с което се улеснява усвояването на храната. Той е в диетата на тежко и хронично болни, във възстановителния процес след боледуване, дава се на деца имащи намелен апетит. Приемането му има ободряващ ефект, затова се препоръчва за хора с умствено и физическо претоварване. Това се дължи на етеричните и смолисти  вещества, които се съдържат в него. Има антимикробно и противоплесенно действие. Установено е, че някои от попадналите в меда бактерии и плесени загиват за няколко часа, а други биват потиснати и не се развиват. Различните видове мед, които консумираме имат лечебни свойства, зависещи от вида на растенията.

   Акациев мед - съдържа ароматни етерични масла и се употребява при безсъние, стомашно  - чревни и жлъчни заболявания, успокоява кашлицата.

   Липов мед - има антимикробно, противовъзпалително и отхрачващо действие, препоръчва се при простудни заболявания, действа успокоително на нервната система.

   Манов мед - При наличие на възпалителни процеси, защото действа антисептично; Той изпълнява функцията и на антиоксидант – изчиства тежките метали и другите вредни вещества от организма. Ако задържате течности в организма, яжте манов мед, който има свойството на диуретик При кашлица и други проблеми с дихателната система;

   Мед от магарешки бодил - Според опитни пчелари медът от магарешки бодил действа и на жените, и на мъжете, като възвръща увереността и помага за пълноценен интимен контакт.

Мед в козметиката

   Освен за лечение на нашето тяло, пчелният мед се използва и в козметиката за направа на кремове за лице, маски за лице, балсами за устни и за коса. Прилага се и в домашни условия комбиниран с други природни продукти. Медът ефективно помага в поддържане на правилното хидратиране на кожата на лицето и шията, на устните и косата. Чудодейните му свойства  са познати и признати още в древноста. Използването на меда е истинско облекчение за увредена и нуждаеща се от регенерация кожа. Той почиства, хидратира и освежава кожата, има ексфолиращо действие, премахва мъртвите клетки и изравнява цвета на тена, подобрява еластичността на кожата. Пчелният мед се използва и за грижата на косата. Комбинация от 100 грама мед с две супени лъжици зехтин, нанесена за половин час на косата я прави гладка и лъскава.

Как да разпознаваме истинския и чист пчелен мед

   Повечето хора смятат, че когато меда е кристализирал не е качествен. Трябва да се знае, че кристализацията на меда е естествен процес, който зависи от състава и съхраняването му. Колкото повече фруктоза съдържа медът, толкова по - бавно кристализира. Например, Акациевия мед не кристализира или кристализира бавно (до две години), защото фруктозата в него е висока. Докато медът от рапица, слънчоглед, памук и др. видове в които преобладава глюкозата, кристализират бързо. Ако меда се съхранева правилно, срокът на годност е неограничен!

   На пазара се предлага т.н "захаросан мед". Той не съдържа минерални вещества и аминокиселини, които са от ценните съставки за продукта, затова той се отличава от нектарния и манов мед. Получава се когато пчелите са захранвани със захарен сироп. Захарният мед е светъл, подобен на цвета на акациевия. У нас захарният мед не е стандартизиран, поради което се смята за фалшив. Медът може да бъде фалшифициран с декстрин, царевично брашно, желатин, вода и т.н..Тези примеси се откриват по химичен и механичен начин.

  Как да съхраняваме меда

мед филия

   Както всеки продукт, така и пчелният мед изисква определени условия за съхранение, за да се запязят хранителните му качества. Най-добре се съхранява в затворени съдове около 10°C. При по-висока температура и недобре затворена капачка се създават условия за вкисване. Медът не бива да се държи в едно помещение заедно с кисело зеле, нафта, риба, газ, химикали и др. продукти със силни аромати, защото поглъща миризмите и качеството му се влошава.

    Как да консумираме меда 

    Медът трябва да се консумира намазан върху филия или да се пие разтворен във вода или в мляко. Дирекната употреба с метална лъжица предизвиква дразнене на стомаха, особено при децата. Обикновено, една супена лъжица мед се разтваря в 100мл. течност. Дневната доза е 60 - 100гр. мед разделена на три части - сутрин, обед и вечер. Най-правилно е медът да се консумира 1 - 2 часа преди или 3 часа след ядене. Добре е да се допълва в комбинация с мляко. Лекарите и диетолозите препоръчват за възрастните хора ежедневно да приемат чаша прясно или кисело мляко, подсладено с 1-2 лъжички мед. Кисело мляко с мед действа отпускащо преди лягане.

     Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top