ЯЙЧЕНИТЕ ЧЕРУПКИ - фабрика за производство на калций

20 Apr 2021

 

   Какво представлява черупката на кокошето яйце -  Лечебните свойства на яйчените черупки са привлекли интереса в средата на XIX век. Било потвърдено, че уникалността на яйчената черупка е в нейната естествена природа. Образуването й в организма на птицата е сложно "конструиран" процес. Учените са пресметнали, че за преобразуването на органичния калций в неорганичен са необходими огромни разходи и сложна технология. А за кокошката, това е един ден и шепичка храна. Черупката на птичите яйца се състои 90% от калциев карбонат. Образуването й се осъществява чрез почти 100% - вото усвояване на органичния калций от храната на птицата и преобразуването му в неорганичен. Черупката съдържа 27 ценни микроелементи като мед, флуор, желязо, селен, силиций, манган, фосфор, сяра, цинк и др. Калцита, който се съдържа в нея е една от кристалните форми на калцевия карбонат. Суровината за кристалите на калцита (калциевите и карбонатните йони) постъпва от кръвната плазма, а самата "матка" на птиците е обилно снабдена с кръвоносни съдове. Когато кръвта преминава през кръвоснабдения орган (матката), в плазмата попада концентрация както на калций свързан със сложни белтъчини, така и на калций във вид на йони. Концентрацията на калций в кръвта е много по-висока при самките (младите птици в периода на тяхното размножаване), отколкото при птиците които не са в период на размножаване.

Ползата от яйчените черупки за нашето здраве  

    За лечебни цели -  за домашно лечение се използва богатият на калций яйчен прах от черупките. Редовната употреба на яйчената черупка на прах помага за предотвратяване  появата на остеопороза и за заболяванията, причинени от недостиг на калций. Както знаем, този ценен минерал помага на тялото да произвежда нови клетки от костен мозък – който е от голямо значение за здравето ни. Също така, калцият спомага за нормализиране на кръвното налягане, намаляване на вредния холестерол, предотвратяване на остеопороза, навременно лечение на киселини в стомаха, профилактика на рахит и анемия при деца, лечение на алергия, нормализиране обмяната на веществата и намаляване на естественото тегло, подобряване здравината на косата и ноктите, лечение на акне (черупката съдържа цинк, който има благоприятен ефект върху кожата), лечение на хронични заболявания на вътрешните органи и др.

    Какви черупки са подходящи за лечение Холандски учени смятат, че най- ценен състав от микроелементи има в черупката на пъдпъдъчите яйца, на второ място са кокошите. По състав те се дублират с пъдпъдъчите, но процентния състав на някои минерални вещества е по-малък. Черупките на патешките и гъшите яйца е по-добре да не се използват, тъй като са често инфектирани, но пък са много подходящи за наторяване на почвата. 

калциева вода

Как се приготвя прахът от яйчени черупки? Изпразнете съдържанието на яйцето и изплакнете добре черупките. След това варете в продължение на 5 минути. Изсушете черупките – след 5-6 часа ще бъдат готови за употреба. Отделете тънката ципа от вътрешната страна на черупката, след което пригответе праха, като счукате в хаванче възможно най-ситно. На ден се изяжда по 1/2 чаена лъжичка от тях. За по-добро усвояване приемайте с лимонов сок. Съхранявайте праха на яйчената черупка на сухо и тъмно място в плътно затворен контейнер.

   Калциева вода - отдавна е известно, че калциевата вода има огромни ползи върху здравето на човека. Тя участва в алкално-киселинния баланс на организма и в запазването здравината на костите ни. Включването на калциевата вода в менюто гарантира терапевтичен резултат при чупливост на ноктите, кръвотечение от венците, запек, раздразнителност, безсъние, сенна хрема, астма и др. 

   Как да приготвим калциева вода Най-добре е да се използват черупки от варени яйца. Отделя се вътрешната ципа под черупката, защото в противен случай, тя ще направи водата с неприятен гнилостен мирис. Прашецът от яйчена черупка се залива с питейна вода (черупка от едно яйце е достатъчна за 1л вода). Той веднага влиза в съединение с нея и за 3 до 5 минути й придава своите уникални свойства. Не само я прави кристално чиста от всички примеси (например хлор и тежки метали), но и я насища с калциеви йони. Може да използвате филтърна кана, в която да си доливате вода. Така след седмица или две, може да подмените черупките с нови. Тази вода може да се използва за чай, кафе, супа и всякакви ястия. 

   Така черупчестата - калциева вода ефикасно решава проблемите свързани с дефицит на калций. Съдържащият се във водата калций бързо и лесно се усвоява от организма, тъй като се намира в йонна, готова за усвояване форма. Особено калциевата вода е полезна за малките деца, тъй като процеса на костната тъкан протича най-интензивно и се изисква непрекъснат внос на калций. 

   Еко тор от яйчени черупки - Черупките също така се използват и за наторяване на почвата, а какво по-хубаво от естествен еко тор, без химия. Те се употребяват за наторяване на кисели почви. Под влияние на калция почвата се алкализира и дава високи добиви. Най- добрата тор за саксийните цветя е калциевата вода.

   Пригответе яйчните черупки по този начин: измийте черупките, изсушете ги няколко дни, счукайте, докато станат на прах и поставете на тъмно място.

   Течните торове могат да бъдат приготвени чрез смесването на черупки от 5 яйца и 1 литър вода. След една седмица престой под капак, течността ще стане мътна и с неприятна миризма - тя е готова за употреба. Непосредствено преди поливане, трябва да се разреди с вода (1:3) (тор:вода). Тази смес може да се използва в градината и в оранжерията.

   Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

 

 

 

 

 

Коментари 2

Laura Willson

Laura Willson
Веска

ОТДАВНА МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ЕСТЕСТВЕННИТЕ НЕЩА,А КЪДЕ МОГА ДА ПИТАМ КАК МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ ХАПЧЕТА,АЗ ИМАМ СЪБРАНИ ,ИЗМИТИ ИЗСУШЕНИ СМЛЯНИ В МСШИНКА ЗА КАФЕ ПРАХ,МИСЛЯ БИ БИЛО МНОГО ПОЛЕЗНО,ДАЛИ МОЖЕТЕ ДА МИ СЪДЕЙСТВАТЕ

2024-01-07 21:40:21
Laura Willson
Валентина Иванова Псалтирова

Знаех, че яйчените черупки са полезни, но сега разбрах как точно да ги използвам. Отделих си черупки, измих ги и потърсих информация за тях. Попаднах на вашата статия. Благодаря за информацията!

2023-06-18 17:20:53

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top