Какво трябва да знаем за ЧЕСЪНА

27 Aug 2021

 

    Какво представлява чесъна Чесънът е луковичен зеленчук, който се характеризира със своята силна миризма. Използваната част е неговата луковица или глава, образувана от отделни скилидки. Горните части на растението също се използват докато са млади и зелени. Родината му е Южна Азия. Някои хора не обичат да консумират чесън, заради миризмата, която остава след себе си и предпочитат да стоят на разстояние от него. Това обаче, не може да промени факта, че той е един от най-полезните зеленчуци за човешкото здраве.

зеленчук чесън   Какво съдържа чесъна - той има богато съдържание на  етерични масла, азотни вещества, глюкозиди, фотостирини, калий, калций, фосфор, витамин С и В, желязо. Противомикробното му действие се дължи на фитонцидите (летливи фракции на етеричните масла, имащи способността да поглъщат микробите) и алицина (антибиотикоподобно  вещество). Острият вкус и мирис се дължи на големия брой сяросъдържащи вещества, които се разпадат, когато клетката на скилидката на чесъна се разруши чрез рязане, мачкане или дъвчене. Миризмата се освобождава чрез сярно-органичното съединение диалил дисулфид, а причина за лютивината е алицинът.  

   Пресен чесън или зрял чесън - Ползите от чесъна са големи за нашето здраве и дали хапваме пресен или зрял чесън, той еднакво ни помага. На първо място, чесъна дезинфекцира, също така понижава кръвното налягане, увеличава потентността, изчиства от паразити. Фитонцидите, отдялящи се от зеленчука могат да унищожат болествотворни микроорганизми като стафилококи, стрептококи, приченителите на холера, тиф, туберколоза. Чудесно средство са за лечение на белодробни заболявания, защото при консомацията му етеричните масла (фитонцидите) се отделят през белите дробове, което помага на оргазнизма да се справи с болестта. Алицинът (етеричното масло) е най-ценните му съставки, защото убива над 20 вида бактерии. При термична обработка алицинът в чесъна се разрушава, затова при лечебни цели трябва да се консумира суров.

   Какво лекува чесънаТой има лечебен ефект при развитието на атеросклероза и тежките усложнения от нея като миокарден инфаркт, гангрена на крайницитеи др. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания, защото разширява кръвоносните съдове и така намалява съсирването на кръвта. Понижава нивото на холестерола в кръвта, укрепва сърдечния мускул. Използва се при подуване на корема и газове, тъй като потиска процесите на гниене, стимулира апетита. Има наблюдения, че употребата на чесън влияе върху туморни заболявания. Оказва голямо влияние върху клетките на имунната система. Той е средтство за борба с инфекциите, рака и дори спина. Лечебните му свойства се прилагат и външно при ухапване на насекоми, ечемик на окото, болки в ушите или зъбобол. В първите два случая е достатъчно да се натърка мястото с разрязана скилидка, при болки в ушите се загрява малко олио със скилидка чесън, течноста се прецежда и се капе в ухото. 

   Всекидневно ядене на чесън - Това зависи от състоянието на човека и неговия начин на живот. Употребата на две скилидки чесън дневно подържа нормалното ниво на холестерола в кръвта, това предпазва от инфаркт и атеросклероза. При 10 скилидки на ден ние се предпазваме от инфекциозните заболявания. 

  Спиртен екстракт от чесънБелят се и се счукват скилидки от две едри глави чесън. Заливат се със спирт или силна ракия и се оствят да престоят две седмици. От екстракта се приемат по 20 капки 3 пъти дневно с някаква течност преди хранене, а за хора, които имат стомашни проблеми - след хранене. Така се нормализира кръвното налягане.

   Прекаляване с чесънПрекаляването от друга страна може да пречини някои странични ефекти. Например, кожни обриви и дразнене - дължащи се на ензима алиниаза, причиняващ повръщане и кисилини, също главоболие или мигрена, понижаване на кръвното налягане и лош дъх.

>>ТИНКТУРА "ЧЕСНОВИ КАПКИ" <<

>>ЛЕВУРДА, МЕЧИ ЛУК, ДИВ ЛУК, ДИВ ЧЕСЪН, ЛИСТ<<

Използвана информация от книгата "Рецепти от зърнени храни, зеленчуци, подправки"

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top