БИЛКИ за красива и здрава кожа

09 Apr 2021

 

   Истинската красота идва отвътре и се отразява навън.

   Всеки човек се чувства прекрасно, ако кожата му е чиста, свежа, нежна и има добро оросяване. Природосъобразният начин на живот и ведрия поглед към света са най-добрите съюзници на хубавата кожа. Освен, че тя се поддържа външно, се подхранва и от веществата, които приемаме с храната. За да бъде здрава, кожата ни се нуждае от достъчно течности, светлина и въздух. Колкото по-добре я поддържаме, толкова повече тя ще изпълнява своята защитна функция, а освен всичко друго, здравословното й състояние е свързано и с красотата ни. 

   За да съхраним привлекателния вид на нашата кожа използваме козметика. Още в древността хората са употребявали средства за разкрасяване и поддържане на кожата и косата. Думата "козметика" произхожда от старогръцки и означава "ред", "приличие", "украшение", и се употребява във връзка с грижата за тялото и красотата. В началото хората са използвали само природни съставки за производството на мехлеми, отвари, компреси, маски за лице и коса. Днес в производството на козметиката се влагат много допълнителни багрила, консерванти, омекотители и емулгатори. Понякога съдържащото се в скъпите на вид опаковки не е упоменато на етикета и в последствие може да предизвика зачервяване на кожата, възпаление, дори алергии. 

   Грижата за кожата е грижа за здравето, затова е добре да внимаваме с използването на козметичните продукти. Поради тази причина мнозина прибягват към естествените съставки от съкровищницата на природата за да усетят ефекта им върху своя организъм. Има много добри натурални козметични средства, с които можем да поддържаме здравият вид на своята кожа. 

   Билки в козметиката - още от древността хората са използвали билките в козметиката. Доброто познаване на лечебните свойства на растенията помага при избора на подходящото средство за кожния проблем, който имаме или за поддържането на здрава и красива кожа. Билките правят чудеса! Днес те все повече се завръщат в производството на съвременната козметика. 

Чай от следните растения или поотделно може да прилагате

като компрес, тоалетна вода за лице или парна баня:

билки козметика

 

   Билки за нормална кожа - лайка, роза, маточина, липов цвят, портокалов цвят.

   Билки за чувствителна, суха или застаряваща кожа - горски слез цвят, лавандула, рози, невен.

   Билки при проблемна кожа - мащерка, градинска теменуга, липа цвят, лайка цвят, салвия.

   Билки за мазна кожа - хамамелис листа, салвия, жълт кантарион стрък, бъз цвят, маточина, розмарин.

   Билки за смесен тип кожа - мащерка, жълт кантарион, бял равнец, полски хвощ.

 

Рецепти за красива и здрава кожа:

    Почистващо мляко - Сипете 25мл мътеница, 1ч.л.сок от грейпфрут и 1/2ч.л. течен мед в бутилка и разклатете. Навлажнете памучен тампон със сместа и почистете лицето си, след което го измийте с хладка вода. Това тоалетно мляко е подходящо за всеки тип кожа, защото възстановява защитния й слой по естествен начин. Срок на годност - 1 седмица (съхранено в хладилник).

   Успокояващ лосион за кожа Оставете 400мл чай от лайка да се охлади до 70°С. През това време, смесете 100мл бадемово масло или масло от невен с 15-20гр растителен емулгатор (хидрогениран палмов глицерин или хидрогенирано кокосово масло) и го затоплете до 70°С. Изсипете маслената смес в голяма бутилка и добавете чая от лайка, който се е охладил до 70°С. Затворете добре бутилката и я разклатете енергично за около минута. Оставете лосиона да се охлади. 

   Маска с авокадо за чувствителна кожа - смесете 1/4 авокадо с 1 жълтък (или кисело мляко/заквасена сметана) и малко лимонов сок. Нанесете върху лицето и шията и след 1/2 час изплакнете. Авокадото е богато на ценни мастни киселини и витамини А, В, С и Е. Те подхранват кожата. 

   Маска с морков за деликатна кожа - пасирайте с блендер 1 био морков, смесете го с 1ч.л. бадемово масло и внимателно го нанесете върху лицето и деколтето. Оставете да подейства за 20 минути, след което измийте с хладка вода. Маската придава гладкост и мекота на кожата поради съдържащия се в морковите ценен витамин А.

    Шампоан за коса с лайка - Оставят се да киснат 1/2 час в 1л гореща вода 6-12 с.л. цвят от лайка. Смесват се с 2с.л. шампоан и се остава да действа на косата 15 минути. Тази рецепта се препоръчва за подсилване на русия цвят на косата, тъй като лайката придава златист блясък. Внимание! Колкото повече е количеството цветове от билката, толкова по-силен ще е ефекта!

    Дезодорант с лайка - Разтворете по 5 капки чисто етерично масло от Лайка и Лавандула в 30мл Тинктура от Лайка. Смесете със 100мл вода с хамамелис и налейте в шише с пулверизатор. 

Рецептите и част от информацията изплзвана в тази статия са от:

"Билки през цялата година", Урсел Бюринг, Коала Прес 2012

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top