БЯЛА БРЕЗА в помощ на отделителната система

10 Dec 2021

 

   Бяла бреза – бялата бреза е дърво от семейство Брезови достигащо до 30 метра. То е с гладка бяла кора. Листата са с дълги дръжки и ромбоидна форма, тъмно зелени и лъскави назъбени отгоре, а отдолу са по–светлозелени. Цветовете са еднополови, като мъжките са събрани в цилиндрични реси и имат 4 делен околоцветник с 2 тичинки, а женските са в изправени реси, без оклоцветник, с 2 гнезден яйчник. Кората, листата и пъпките на растението се използват като билки в народната медицина.

   брезаЛечебните свойства на бялата бреза – В основните части на бялата бреза като листа, пъпки и кора се съдържат различни и полезни вещества.

  • Листа – в тях се намират дъбилни вещества, никотинова киселина, сапонини, смола, етерично масло, горчиви вещества, захари, витамини С и А .
  • Пъпки – етерично масло с алфа, бета и гама бетуленол, сапонин, жълто багрило и др.
  • Кора – смолисти киселини, сапонини, стерол, фитостерин и др.

   Бяла бреза ползи и приложение – Благодарение на смолистите вещества, флавоноидите и калиевия нитрат, листата и пъпките на брезата имат жлъчегенно, пикочогонно, антисептично действие. Също помагат и против отоци, ревматизъм, подагра, спазми на стомах и черва, артериосклероза. Корите намират приложение за стимулиране на апетита и притив малокръвие. От дънера на дървото може да се получи сок , което е ефикасно средство за лекуване на пясък в бъбреците, пикочния мехур, прилага се и като общоукрепващо средство.  Може да се правят бани, компреси , при екземи, кожни болести. Катрана от брезата също намира своето приложение с тази цел, той действа антисептично.

   Брезови пъпки, листа и кора, бране Трите части на дървото се берат по различно време на годината. Брезовите пъпки и кората се берат рано напролет, а листата преди или по време на цъфтежа. Листата и пъпките имат срок на годност 2 години, а кората 3 год.

  Чай от брезови пъпки, листа и корачай

  • Като запарка – 1 с. л. от пъпките или 2 с.л. от листата с прибавка на сода бикарбонат в 0,5 л вода.
  • Настойка от пъпки на бреза – в червено вино съотношение 1: 10 , киснат 10 дни употребява се при болки в стомаха и червата.
  • Отвата от кора на бреза – 1с.л. кора в 0,5л вода.

 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

"Енциклопедия на лечебните растения в България" 

автор: Илия Ланджев
Издателска къща "Труд"
 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top