С какво толкова са полезни ЛИМОНИТЕ?

03 Dec 2021

 

   лимони дървоДървото лимонЛимонът е един от най-консумираните и полезни цитрусови плодове. В нашата родина лимоните се купуват от всеки пазар или се отглеждат в домашни условия, като декоративно дръвче. За първи път лимона се появява в Индия, след това в Китай, а в Европа се разпространяват през първи век сл.Хр. 

   Дървото на цитрусовия плод е от семейство Седефчеви, средно голямо по размер с разклонена корона. През цялата година лимоните образуват пъпки, цветове и плодове, а листата им остават вечно зелени. Плодовете на лимоновото дърво могат да бъдат едновременно узрели и зелени. Цветовете на венчелистчетата са снежнобели или кремави. Узрелия лимонов плод е светло жълт на цвят с яйцевидна и овална форма, с дебела кора.

   Полезно ли е да се ядат лимони? Лимона е един от най-полезните цитрусови плодове, неговата месеста част съдържа вещества, доказали своите качества. На първо място това е лимонената киселина (действаща противомикробно), пектин, глюкоза, плодова захар, каротин, фитонциди, минерални вещества (калций, желязо, мед, фосфор), разбира се и много витамини, най-важни от които С и Р.

  Лечение с лимониКогато имаме настинка, на помощ идва лимонът. Комбинацията с чай, мед, джинджифил или сода го прави още по-мощно средство, най-вече при инфекциозни заболявания, като болки в гърлото, хрема и грип. Лимонът действа ефикасно, ако ви липсва витамин С в организма, също при скорбут и анемия, киселини или гадене. Помага и при камъни в бъбреците и подагра, при възпаление на стомаха и червата. Лимоновия сок убива всички микроби и нитрати. Сока влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. Резултати дава и при атеросклероза, съдови заболявания и затлъстяване. Пресния лимонов сок помага и ако имате разстройство на стомаха (диария). За болките в гърлото като гаргара се прави силно подсолен сок от лимон.

   Може ли да се яде кората на лимоните? В корите на лимоните е концентрирано най-голямо количество от витамин С, минерали и микроелементи. От кората се извлича и етерично масло. (Виж статията: "Ароматерапия - употреба на етерични масла").

   Консумацията на кората помага за пречистване на кръвоносната система от вредните свободни радикали. Съдържа също и флавоноиди, подтискащи развитието на раковите клетки. Не забравяйте, да измиете много добре лимоновата кора преди консумация, защото може да съдържа пестициди и инсектициди!

   Защо е важно да пием вода с лимон? Водата с лимон е доказано средство за тонизиране на човешкия организма. За предпочитане е да се пие на гладно. Добре стимулира чернодробните функции и действието на жлезите с вътрешна секреция. Изхвърля токсините и има силно антисептично действие.   

  • За помощ при главоболие се смесва сока от лимон с хладка вода.
  • За лек от простуда сока се смесва с топла вода.

   Лимонът като средство за разкрасяване Освен за вътрешно приемане, лимонът заема важна част и в козметиката. Много жени предпочитат да си правят разкрасителни процедури с натурални средства. Лимонът в домашната козметика помага при кръгове под очите или ако устните ви са пресъхнали или се напукват. Водата с лимон също се препоръчва за козметични цели. Виж статията ("Водата като козметично средство").

  • Как се приготвя лимонена вода при някои козметични процедури? - В 1 с.л. вода се капват 5 капки лимонов сок прецеден през марля. Съхранява се в стъклено шишенце.
  • За тъмните кръгове под очите се прави компрес със затоплен зехтин и лимонов сок, смесени на равни части. Памучетата се слагат под очите за 15 - 20 мин. Зехтина омекотява, а лимоновия сок избелва.

>>Лимонови корички<<

>>​Етерично масло от лимон<<

>>Зелен чай с лимон, гинко и джинджифил<<

Използвани материали: https://bg.wikipedia.org/wiki/Лимон; 
 "Рецепти от подове, горски плодове и билки" Част 1; ИК "Нов живот"
 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top