ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО

25 Mar 2022

   

   Правилна грижа за кожата на лицето - грижата за лицето е важна за всяка жена. Добре поддържаната кожа, ни кара да се чувстваме млади и красиви независимо от възрастта. С напредването на годините се забелязва видимата промяна на нашето лице. Поради тази причина е важно да започнем да се грижим за кожата своевременно. Оновните козметични и хигиенни препоръки се свеждат до почистване, подхранване, подобряване на кръвообръщението на кожата и подкожния слой.

   различен тип кожаГрижа за лицето според типа кожа - кожата на лицето се дели на няколко типа: нормална, мазна или суха. В зависимост от типа кожа се прилагат индивидуални козметични препоръки и процедури.

   Нормална кожа - тава е здравата кожа на лицето, защото няма никакви нарушения в нейното функциониране. Тази кожа е нито прекалено суха или прекалено мазна. Тя изглежда гладка, хидратирана и с равномерен тен, няма видими пори. За да се съхрани в този вид трябва се прилагат следните препоръки: хидратация и защита от вредните UV лъчи. 

   Мазна кожа - особените белези на този тип кожа е, че е лъщяща, а при докосване - мазна и с широки пори. Хората, които притежават такава кожа често страдат от акне или черни точки. Зоните на омазняване са челото, носа, брадичката. То се влияе и от климата, хормоналните промени по време на пубертета, при стрес и хормонален дисбаланс. Грижата за мазната кожа се състои в козметика и продукти за измиване, почистване, за отпушване и свиване на пори. Да се пази от слънце!

   Суха кожа - тя е светла на цвят, нейният блясък липсва и няма мекота поради дехидратацията. Много често при нея се наблюдава лющене и напукване, също така зачервяване, липса на еластичност и повече видими бръчки. Ако кожата се възпали това може да доведе до сърбежи. Факторите, водещи до този тип кожа са стареене, хормонални проблеми, генетични, излагане на ултравиолетови лъчи, сапуни, които дехидратират, лекарства. За сухата кожа се препоръчва козметика, която има силно хидратиращ ефект, използване на крем сапуни и гелове, кратки душове и вани, избягване на гореши и сухи помещения, предпазване от излагане на слънце.

   Грижа за лицето след 25, 30, 50 години - С нарастване на възраста способноста на клетките да се възпроизвеждат, да растат и да се обновяват намалява. Появяването на бръчките е невероятно сложен процес, който може да бъде свързан със самото стареене и генетичната предразположеност. Значително влияние оказват и навиците (пушене, алкохол, обездвижването), околната среда, наследствеността, физическа и нервна преумора. Например, хора на достолепна възраст може да изглеждат по-млади и привлекателни, от други по-млади. Затова грижата за кожата трябва да бъде своевременна.

   Дамите след 25 години може да се грижат за своята кожа като използват гел или лек овлажняваш крем около очите, (защото бръчките около очите и на челото се появяват първи), пилинг на лицето, маски за лице, които са хидратиращи, почистващи и подхранващи.  

   Другата група дами 30+ трябва да хидратират своята кожа сутрин и вечер. Използват се почистващи средства, пилинг, серуми и кремове с анти-ейдж съставки като витамин С, пептиди, АНА киселини, про ретинол.

   възрастна женаЗа жените над 50 години, поддържането на кожата има огромно значение. Първата причина за това е рязкото намаляне на естрогена в организма на жената. Количеството хилауронова киселина също значително намалява. Кожата става по-тънка, защитните й функции намаляват, изсушава се, подкожната мазнина почти изчезва и се появяват дълбоки бръчки. Дамите на тази възраст не трябва да изостават грижата за кожата на лицето си. Тя е възможна и в домашни условия с подходящите процедури за хидратация, почистване и подхранване. Поради факта, че след 50 години обмяната на веществата се забавя, в организма се задържа повече вода, което води до отоци и подпухналост на лицето. Затова добра практика е да се намали солта в храната. 

   Рутина за почистване на лицето Почистването на лицето е добре да се прави сутрин, веднага след събуждане и часовете след обяд, защото клетките се отделят от основния клетъчен слой на епидермиса два пъти дневно, техният ръст се наблюдава в ранните утрешни часове и веднага след обяд.

маска за лице

Ежедневна грижа за кожата на лицето в домашни условияПодхранването на кожата на лицето е много важна, за нейното освежяване и възтановяване. Освен скъпите кремове и лосиони в дома си ние може да намерим и натурални продукти, които да използваме. Билките, плодовете и зеленчуците са основните помощници на красотата.

Натурална козметика за лице

  • Маска от краставицаНезаменима за избелване, почистване и тонизиране на кожата.
  • Маска от лимони или портокали - Опъва бръчките, избелва, има затягащи свойства.
  • Маска за против бръчки - 1 с.л. намачкан банан или ябълка, 1 супена лъжица сурово прясно мляко, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. оризово брашно. Направете каша и я нанесете върху лицето. Оставете да престои 20 минути и след това изплакнете с вода. Върху все още влажната кожа се нанася хидратиращ крем.
  • Парна баня с лайков цвят - ​успокоява раздразненията на кожата и я увлажнява. Полезно е да се прави вечер преди лягане.
  • Почистващ и подхранващ лосион​Смесете 20 гр сок от босилек, 15 мл 70 градусов спирт, 240 мл розова вода и 25 гр глицерин. Течноста се съхранява в стъкле съд на студено.

>>> Маска с хума за мазна кожа <<<

>>> Маска с хума за суха кожа <<<

>>> Масло за лице РЕГЕНЕРИРАЩО <<<

>>> Масло за лице против бръчки <<<

>>> Масло за лице за всеки тип кожа <<<

>>> Масло за около очи <<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top