КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА КОСАТА С ПРИРОДНИ СРЕДСТВА?

18 Mar 2022

 

    Много повече грижи, мисли и пари хората харчат за косата си, отколкото за която и да е друга част от тялото си. Косата е част от физическата красота и издава характера на човека. За някои хора здравето и красотата имат еднакво значение и това често си личи по вида на косата им. Коса, която е жизнена, блестяща и гъста отразява добрата грижа положена за нея. 

 Любопитни факти за косата: 

- Още от древността вида на косата е бил признак на икономически и социален статус в обществото. Въреки, че косата няма жизненоважна функция за човешкия организъм, до голяма степен тя определя самочувствието ни и влияе на добрия външен вид. 

албинизъм

- Цветът на косата е съвкупност от цвета на всички косми, които я съставят.  Знаете ли, че 75% от хората в света имат тъмна коса; 22% имат кестенява, 2% - руса, а 1% са с рижава коса? 

- Пигментът Меланин е отговорен за цвета на кожата, косата и ириса на окото ни. Хората, в чийто организъм е нарушено производството или въобще не се произвежда пигмента Меланин страдат от заболяването Албинизъм. Неговата липса прави очите и кожата на тези хора изключително чувствиетелни към слънчева светлина. Албинизма се среща рядко - около 1:17 000 души. 

- Гъстотата на косата се определя от броя косми на см2. За нормално се приема 250 - 300 косъма на см2. Това означава, че за да е нормално гъста косата, на главата си трябва да имаме около 100 000 - 120 000 косъма. 

- Космите на косата се подновяват постоянно. Нормално е ежедневно да падат приблизително по 150 - 200 косъма от главата ни. 

   Типове коса - Те се определят от типа на кожата на скалпа: тя бива "суха и нормална" и "смесена и мазна". На мазен тип кожа, съответно расте мазен тип коса, а върху сух скалп - суха към нормална коса. Според структурата си косата се дели на права, чуплива и къдрава

   Често срещани проблеми - най-разпространените проблеми с косата са изтощена, цъфтяща, боядисанa и коса с пърхот. 

   косопадКакво представлява косопадът? - както стана ясно, всеки човек губи част от косата си ежедневно и това е нормално. Можем да говорим за косопад, когато това количество коса е в пъти повече от нормалното (150 - 200 косъма на ден). Понякога косопадът не е притеснителен, тъй като може да бъде сезонен и с времето отшумява. Когато този проблем не се влияе от времето, тогава се изисква лечение. Причините за косопада могат да бъдат хормонални, наследствени, недостиг на витамини, проблем с щитовидната жлеза и др. В някои от случаите косопадът може да се дължи на често боядисваната коса и третирането й с различни стилизиращи продукти, сешоар, маша и преса за коса. Стресът и напрежението също могат да са част от причините за косопада. Важна стъпка за овладяването на проблема е намирането на причината за него. 

грижа за косата с природни средства

   Как да се грижим за косата с природни средства? - Има различни видове козметика за всеки от проблемите на косата. Природните средства се отличават с най-голяма поносимост от организма на човека. Изчистената от химични съставки козметика е най-подходяща за здравословния вид на косата. Има и лесни начини за подобряване кръвообръщението на скалпа и засилване на растежа на косъма. 

  Масаж на главата - Масажът на скалпа подобрява кръвообръщението на главата, затопля цялото тяло и подпомага добрия растеж на косъма. Това е един от най-отпускащите масажи, който е и изключително приятен. За целта главта се навежда леко напред и започваме да масажираме от врата нагоре (само с възглавничите на пръстите). Постепенно масажираме слепоочията, челото и накрая върха на скалпа. Засилването на кръвообръщението подпомага здравето и растежа на косъма. 

    Маските за коса са много подходящо средство за подхранване и поддържане на здравата коса. Специфичното при тях е че се нанасят пръсти и не се достига до скалпа. Целта е да се подхранят краищата на косъма, които са най-старата и изтощена част от косата. 

   зехтинПодхранваша маска за коса със зехтин - зехтинът е най-страхотното средство за укрепване на косата. Затоплете го леко и го нанесете равномерно по дължината на косата към краищата на косъма. Завийте главата с найлонова шапцица и покрийте добре с мокра (добре изцедена) затоплена хавлиена кърпа. Топлината ще помогне на хранителните вещества да проникнат в косъма. Оставете маската да подейства 15 - 20 минути, след което измийте добре косата с подходящ шампоан. 

Маска за суха коса - 2 с.л. зехтин, по 3 капки от етерични масло Розмарин, Чесън и Коприва. Затоплете леко сместа и втрийте в корнеите на косата. Оставете да престои през нощта и на сутринта измийте косата с шампоан. Всички тези масла са богати на витамини и ще подпомогнат подхранването и обезмазняването на скалпа. 

   Маска за мазна коса - 3 с.л. минерална вода 1 с.л. лимонов сок. Масажирайте скалпа на главата в продължение на 5 минути. Изплакнете с вода. 

   Масло от чесън при косопад и пърхот - можете да масажирате засегнатите места по скалпа с масло от чесън или със счукани на ситно скилидки чесън. Съществуват и други рецепти с чесън: 1 жълтък от яйце, една глава чесън (добре стрита на каша), 1 с.л. Тривитаминол (комбинация от витамини А, Е и D3, които могат да се намерят във ветеринарните аптеки). Маската се оставя да престои 20 минути (за да се смесят добре съставките), след което се нанася върху косата и се завива с найлонова шапка. Достатъчно е да престои 60 минути върху главата. Недостатък при този вид маска е силната миризма на чесън, която се освобождава всеки път, когато косата има допир с вода. 

  коприва при косопад Масло от Розмарин и Коприва при пърхот и косопад - можете да се направи комбинация от двете масла или да се ползват поотделно, като малка част от маслото се нананся върху скалпа и се оставят да престоят около 20 - 30 минути. След това косата се измива с шампоан. 

   Настойка от полски Хвощ при косопад - 1 с.л. стръкове от полски Хвощ в 250 мл. вода се вари за 1 минута, след което се оставя да кисне за 10 минути. С прецедената отвара ежедневно се втриват корените на косата. 

   Настойка от Коприва /корени/ при косопад - 1 с.л. корени от коприва в 250 мл вода ври 2 - 3 минути. Оставете да престои 10 минути. Прецедената отвара втривайте в корените на косата. Прилагайте процедурата от 7 до 10 дни. 

   Настойка от корени Репей при косопад - 1 с.л. корени от Репей се варят в 250 мл вода за 10 минути. Оставят се да киснат 3 часа. С прецедената отвара се втриват корените на косата. Прилагайте процедурата от 7 до 10 дни. 

>>> Чемерика корен при косопад <<<

>>> Шампоан с коприва <<<

>>> Шампоан с Репей корен <<<

>>> Масло против косопад с Арганово масло <<<

>>> Маска за коса АКТИВАТОР при косопад <<<

   Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top