ЗАЩО ГРОЗДЕТО Е ЕДИН ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ПЛОДОВЕ?

07 Sep 2021

  

   Произход на гроздето - гроздето принадлежи към плодовете тип ягода. Производстовото му датира от преди 6000 години, а родината му е Близкия изток. Първите следи за отглеждане на грозде водят към древна Грузия. Археологическите разкопки потвърждават този факт с откриването на най-старата винена изба в света. По-късно лозата се е разпространила и в Мала Азия, Европа, Америка и Австралия.

   Гроздето в нашето съвремие - в световен мащаб огромни земеделски площи са засадени с лози, за добив на грозде. То се консумира сурово, сушено (стафиди) и преработено - под формата на вино, оцет, сладка и конфитюри. Над 70% от световното производство на грозде е отделено за направата на така известната напитка - виното. Напоследък науката доказва, че гроздето е един от най-полезните за човека плодове. 

грозде

Какви витамини и минерали намираме в гроздето - то е богато на витамин С, витамини от групата В, РР, бета-каротин (провитамин А), калий, магнезий, калций, фосфор, желязо и др.

   Лечебни свойства на гроздето /лечение с грозде/ освен, че е много вкусно, гроздето е и лекарство. Лечението с грозде се нарича ампелотерапия и се отразява на цялостното здраве на човека. Консумацита на грозде подобрява паметта, функцията на черния дроб, сърцето, щитовидната жлеза и имунната система. Чрез ампелотерапията се подобрява най-вече работата на сърцето и нормалнизирането на кръвното налягане.

   Ако захарността на повечето плодове е до 10% от плода, то при гроздето този процент достига до 25. Захарите на гроздето (фруктоза и глюкоза) навлизат директно в кръвта, което подпомага сърцето, черния дроб и дава енергия на хора с големи физически натоварвания, спортисти, деца и възрастни. В гроздето се съдържат и много органични киселини - винена, лимонена, ябълчна, янтарна, фосфорна и др. Те подпомагат всички етапи на храносмилането и обмяната на веществата, затова гроздето се препоръчва при стомашно-чревни заболявания, чернодробни, жлъчни възпаления и запек. Консумацията на грозде също укрепва нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и подобрява зрението. Наличието на калий укрепва сърдечния мускул и подпомага изхвърлянето на излишните течности от организма. Минералите, които се съдържат в гроздето помагат при лечение на рахит, анемия и подпомагат изграждането на младите кости и зъби. 

   Защо сокът от грозде е толкова полезен - установено е, че сокът от грозде е най-богат на хранителни вещества сред другите натурални сокове. Той притежава повечето от необходимите хранителни вещества нужни на човека. Сокът се препоръчва при хора прекарали инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или жлъчката. Той лесно прониква в кръвта и бързо се усвоява от организма. По химичен състав гроздовият сок е толкова богат, че го наричат "растително мляко" - наподобяващо майчиното мляко.

   Семките на гроздето са мощен антиоксидант - гроздето е с високо съдържание на редица мощни антиоксидантни съединения

  Антиоксидантите са съединения намиращи се в растенията, които имат способността на борят щетите в нашите клетки,  причинени от свободните радикали (вредни молекули, причиняващи оксидативен стрес). Най-висок процент антиоксидантни вещества в гроздето се намират в ципата и семките му. Някои сортове червено грозде притежават повече антиоксиданти поради антоцианините, които им придават цвят. Интересно е, че антиоксидантите присъстват в гроздето дори след ферментация, поради което червеното вино е с високо съдържание на тези полезни вещества.   

   Как народната медицина използва гроздето - в древността с грозде се е лекувало туберкулоза, бронхит, плеврит. Червените сортове грозде са предпочитани за лекуване на хематологични заболявания поради благоприятното им действие подобно на цвеклото върху кръвта. Тъй като гроздето предизвиква газове (ако се консумира веднага след откъсване от лозата), то древната медицина препоръчва откъснатото грозде да престои ден-два и тогава да се консумира, за да се избегне подуването и дискомфорта в стомаха. 

Петмез от грозде

   Гроздов петмез - за приготвянето му се използва ширата (гроздовия сок смлян със семките и ципите на добре узлялото грезде). Ширата се слага в подходящ съд за варене и се добавя подсушена бяла пръст или пресята пепел (250гр на 10л шира). Слага се на огъня и се бърка докато престане да се пени. Когато пръстта падне на дъното на съда и сместа се избистря, се сваля от огъня и се прецежда през марля. Получената смес се налива отново в съд за варене. Отначало се поддържа силен огън, след това огънят се намаля, докото захарното съдържание достигне 60-65%. Готовият петмез има консистенция на течен мед и е много подходящ за влагане в кулинарни рецепти, като заместител на захарта и за директна консумация. 

    Рачел - той се приготвя като към петмеза се добавят някакви овощни плодове, като круши, ябълки, сливи, дюли, дори зелени доматчета, орехи или тиква.

   Технология на приготвяне: плодовете, които ще вложим в петмеза се нарязват на кубчета и се накисват за 2-3 часа във варов разтвор (150гр гасена вар на 5 литра вода). Разтворът се разбърква добре и се оставя варта да се утаи на дъното на съда. Бистрата част от разтвора се прецежда и се ползва за накисване на плодовете. Тази процедура се прави, за да останат те цели и твърди в петмеза. След като престоят достатъчно в разтвора, плодовете се измиват добре с чиста вода и се прибавят към врящия петмез, който е наполовина редуциран. Вари се при внимателно бъркане, докато плодовете се сварят и петмезът се сгъсти. Обикновено пропорцията е 1,5 кг плодове към 10 литра избистрена шира. Още топло се разпределя в бурканчета за съхранение. Пожелание може да добавите лимонена киселина преди да свалите от котлона и индрише за аромат. 

>>> Петмез от грозде <<<

>>> Гроздови семки на прах <<<

>>> Олио от гроздови семки Costa D'Oro <<<

>>> Базово масло от гроздови семки <<<

>>> Масло от гроздови семки Del Alma <<<

>>> Tоалетни трици с гроздови семки <<<

>>> Балсамов оцеет от сушено грозде <<<

>>> Тъмни стафиди 500гр <<<

   Използвани материали: https://bg.wikipedia.org/wiki/Грозде; 
 "Рецепти от подове, горски плодове и билки" Част 1; ИК "Нов живот"
 
Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top