ПРЕДИМСТВОТО НА ПАТЛАДЖАНА

14 Sep 2021

 

   Патладжан характеристика - Патладжанът е един от най-разпространените зеленчуци в нашата кухня. Неговата родина е Индия, а в Европа става познат през 16 век. Популярен също, като „син домат”, той е от род кучешко грозде на семейство картофови, затова е и роднина на домата и картофа. Патладжана е едногодишно растение достигащо до 40-150 см височина с големи нарязани листа. Цветовете са бели или виолетови, плодът е с продълговата и яйцевидна форма, месест с многобройни малки семена. Цвета на плода варира между бял, жълт, зелен, червеникав или тъмноморав. При нас най - разпространен е тъмноморавия патладжан (синьо-лилав).

патладжан   Патладжан /химичен състав/Патладжанът е богат на минерали, съдържа и много соли на фосфора, калций, сяра, калий, желязо и др., витамини от групата В и С, също и полифеноли и хлорогенова киселина. В миналото патладжана е съдържал голямо количество соланин, за което зеленчука е смятан за отровен. С времето, това се е променило, като в новите сортове количестовото соланин е много минимално (усеща се само горчивия вкус).

  •    Соланин - отровен алкалоид, който се съдържа в растенията от род картофови. Неговата основно предназначение е да предпазва растението от вредители. Той се намира в листата, корените и плодовете на растенията. Соланина е спечифичен с горчивостта си /Пояснено е по-долу в Начини за консумация/.
  •   Хлорогенова киселина - органично съединение на кафеената киселина и е основно фенолно съединение на кафето, слънчогледовите листа, но и в други растения. Това съединение действа като антиоксидант и забавя освобождаването на глюкоза в кръвта след храна. Следователоно, помага при превенция на захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

патладжан Лечебни предимства на пладжана Патладжана освен, че е вкусен е и лечебен. Той може да намали количеството холестерол в кръвта, затова се препоръчва за профилактика и лечение при атеросклероза. Патладжана предпазва от подагра, защото той увеличава изхвърлянето на пикочна киселина от организма. Пектиновите вещества почистват токсините. Калият, който съдържа патладжана пък подобрява работата на сърцето и подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци. 

    Патладжан /противопоказания/ Патладжана може да бъде противопоказен за хора, които имат  гастрит или язва заради високото съдържание на целулоза, която е трудна за преработване и може да дразни стомаха. Лица с бъбречни, чернодробни, жлъчни заболявания или подагра, при тях също не е препоръчително, поради съдържащата се в него оксалова киселина.

патладжан   Здравославни начини за консумиране на патладжана - Може да си приготвяте този невероятен зеленчук под формата на гювеч или печен, пържен, паниран, пълнен и др. Поднася се с различни сосове и гарнитури. В някои страни като Франция се приготвя известния рататуй, в близкия Изток - Баба гануш, а в нашата родина от него се приготвя кьопоолу. В Южна Индия, патладжана дори е наричан "Цар на зеленчуците". Има и някои правила за подготовката на патладжана, за да бъде по вкусен и здравословен.

   >>> Преди употреба патладжаните се нарязват и посоляват, изчаква се докато пуснат сок, след което се изплакват със студена вода. По този начин се премахва неговата горчивина от соланина.

   >>> При обработването му да не се употребяват метални съдове и уреди, защото потъмнява.

   >>> Преди да се сложи да се пече се набожда, за да не се напука.

   >>> Може да се консумира и с кожичката, но без нея той има по-нежен вкус

    Консервиране на патладжана - Консервирането и правенето на зимнина е традиция в България. Народа ни е усвоил не един начин за приготвяне на вкусни консерви. През зимата патладжаните се запазват най-добре по следния начин:

Вариант 1 - нарязват се на тънки кръгчета (посолени и изплакнати във вода) и се бланширт три минути. След като изстинат, се пакетират и поставят във фризера. 

Вариант 2 - нарязани на филийки (предварително посолени) се пържат 2 минути в горещо олио. След като изстинат се нареждат в кутии с капак. Съхраняват се във фризер. Така приготвени се запазват почти една година. 

 

Използвани материали: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD 
 "Рецепти от зърнени храни, зеленчуци и подправки" Част 2; ИК "Нов живот"

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top