КОИ БИЛКИ СЕ БЕРАТ ПРЕЗ АВГУСТ В БЪЛГАРИЯ?

23 Aug 2023

   През месец август в България има разнообразие от билки и растения, които могат да бъдат събрани за лечебни или кулинарни цели. Ето някои от тях:

      Лавандула (Lavandula angustifolia): Цветовете на лавандулата се събират през цялото лятото. лавандулаТе се използват за приготвяне на етерично масло, чай и ароматни подаръци. Лавандулата може да се използва като билка, както вътрешно така и външно. Тя действа успокояващо, употребява се при безсъние, главоболие, нервно сърцебиене, правят се бани при рани, екземи и язви, компреси при ухапване от насекоми.

    Коприва (Urtica dioica): Копривата е популярна билка в България и се събира през цялото лято, включително и през август. Листата й се използват за приготвяне на чай и за козметични продукти. Виж статията "ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КОПРИВАТА"

   Здравец (Sideritis spp.): Здравецът е характерен за българската флора и се събира през летните месеци, включително и август. Той се използва за приготвяне на популярния български чай "Планински чай" или "Горски чай". В природата се срещат различни видове здравец, които помагат при всякакви заболявания. 

розмарин

  Розмарин (Rosmarinus officinalis): Розмаринът расте в България и може да бъде събран през лятото и ранната есен, включително и август. Листата и цветовете се използват за ароматизиране на ястия и за приготвяне на чай. Билката розмарин се препоръчва за  регулиране на менструацията, лошо храносмилане, сърдечни болки, задух и др. Има пикочогонно, жлъчегонно и противовъзпалително действие, а това се дължи на етеричното масло, което се съдържа в нея.

   Кардамон (Elettaria cardamomum): Кардамонът е подправка, която се събира през август в някои региони на България. Семената му се използват за ароматизиране на храни и напитки. Освен като подправка кардамонът се използва и като билка за детоксикация и пречистване, както и при други проблеми в организма. 

   Мента (Mentha spp.): Различни видове мента растат в България и се събират през лятото, включително и август. Листата се използват за приготвяне на чай или за добавяне към ястия. Тя действа антисептично, обезболяващо, спазмолитично, успокоява перисталтиката. Ментата е много полезна, защото в нея се съдържа етеричо масло и ментол.

  Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea): Този дребен плод се събира през летните месеци, включително и август. Той може да бъде използван за приготвяне на сиропи и десерти. Червените боровинки са естествен източник на витамин С, който предпазва от вуруси и засилва имунитета; също така, те са добър източник на Омега - 3 мастни киселини. Плодовете и листата се прилагат при лечение на камъни в бъбреците и цистит. Червената боровинка е мощен антиоксидант, понижава холестерола и защитава клетките. Помага и при подагра, ревматизъм, нямалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

 Това са само някои от билките и растенията, които могат да бъдат събрани през месец август в България. Преди да събирате билки от дивата природа, е важно да сте сигурни в тяхната идентификация и да спазвате етични практики за опазване на природата. Ако нямате опит с разпознаването на билки, е добре да се консултирате с местен експерт или ботаник.

Ако тази статия е била полезна за Вас, моля напишете коментар под темата!

Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top