СМОКИНИ ЗА ДОБРА ПЕРИСТАЛТИКА

21 Sep 2021

   Смокините - плодът на боговете - Смокините са смятани в древноста за "плода на боговете" заради тяхната сладост и ароматност. Те били символ на изобилие и аристократичност. Смокинята може да бъде дърво или храст с височина достигаща до 3-10 м. Плодът на смокинята е голям 3-5 см. Неузрелия плод е със зелен цвят, а на узрелия цветовете могат да бъдат повече от един – зелен, жълт, лилав, кафяв, виолетов или черен със синкав оттенък. Смокинята е разпространена в средния Изток, в Северното и Южно Средиземноморие. В България тези вкусни плодчета виреят в Пазарджишко, Пловдивско, Санданско, Петришко поле, както и по Южното Черноморие.

смокиня   Какви витамини има в смокинята Полезните вещества намиращи се в пресните смокини са изключително разнообразни. Включващи - вода, плодови киселини, пектин, монозахариди, минерални вещества като: калий, калций, магнезий, фосфор, сяра, манган. 

   Ползи от смокините - Калия и захарите в смокинята я правят полезна срещу сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Мангана и желязото са полезни при анемия. Смокинята е много ефикасна ако страдате от запек. Малките зрънца в плода набъбват в стомашно–чревния тракт, засилват перисталтиката и регулират освобождаването на червата. Смокините съдържат химикалът псорален, който е бил използван в традиционната медицина в продължение на хиляди години за лечение на болести, свързани с пигментацията на кожата. 

   При запек - Всяка вечер се взимат 5-10 смокини, измиват се в хладка вода, поставят се в стъклен съд и се заливат с вода на стайна температура. На сутринта смокините се изяждат на гладно, а водата се изпива.

   В клоните и в стеблото на смокинята при чупене или срязване изтича т.нар. "мляко" или каучуковият сок. Той е полезен при кожни заболявания. Намазан веднага след отчупването премахва брадавици, папиломи, кокоши трън и акне. Но тъй като е много силно действието на изгаряне, трябва да се предпазва здравата кожа (да се намаже с крем около мястото за третиране). 

   Сушени смокини - Освен пресни, сушените смокини са също толкова полезни и вкусни. Те са с малко по-различен състав като процентно количество на вещества от пресните смокини. В тях освен вода, калий, калций, фосфор, плодови киселини, магнезий има и много полезни витамини: В1, В2, РР, Е и значително количество оксалова киселина. Смокините са сред най-силно алкалните храни, което ги прави полезни за балансиране на рН на тялото. Фито-химичните съединения в смокините помагат за отделянето на вредните кислородни свободни радикали и по този начин ни предпазват от рак, диабет, дегенеративни заболявания и инфекции. Освен това, изследвания показват, че хлорогеновата киселина в тези плодове контролира нивата на кръвната глюкоза при тип-2 захарен диабет.

   Листа от смокини /ползи/ - От смокинята се използват за лечение и нейните листа. Те действат в зависимост от тяхното приложение под формата на билка, приемат се вътрешно като чай или външно за промивки. Листата на смокинята помагат като леко слабително, противокашлично, противогъбично, диуретично. Външно - за лечение на циреи, абцеси, гъбични заболявания, за гаргара при ангина.

  • Начин на употреба: Прави се запарка от 1 чаена лъжичка билка и 250 мл вряща вода за 5 мин. Изпива се за 1 ден на глътки.

​   Противопоказания при смокините - Смокинята е противопоказна при възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт. Страдащите от диабет, също трябва да са предпазливи заради процентното съдържание на захари в тях.  Ако страдате от кожни алергии, може да има реакция с допира на плодовете и затова трябва да се пипат с ръкавици. 

   Смокините в кулинарията - Консумирайте смокините самостоятелно като вкусна и здравословна закуска, в комбинация с мюсли или плодова салата. Може да ги ползвате в сладолед, мелба, пълнеж за палачинки и сладки печива. От смокините става много вкусно и ароматно сладко и конфитюр.

СМОКИНИРецепта за „салам“ от смокини при запек

    Измиваме 500гр смокини и ги мелим в блендер. Замесваме от тях тесто, към което прибавяме 5гр брашно от майчин лист. Оформяме саламчета, увиваме ги във фолио и ги съхраняваме в хладилника. Всяка сутрин изяждаме на гладно парченце от салама, голямо колкото лешник, на децата даваме една трета от това количество - и така, докато храносмилането се нормализира.

>>Смокини сушени<<

>>Листа от смокини<< 

>>Конфитюр от смокини<<

 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top