РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

06 Jul 2021

 

   Какво е ревматоиден артрит  Ревматоидния артрит е автоимунно заболяване. Предполага се, че се причинява от нарушение на имунната система, която  атакува здравите тъкани, което води до увреждане на ставите и хронични възпаления.

  Симптоми на ревматоиден артрит - Освен болките, другите симптоми са подпухналост, повишена температура в ставите, отоци, зачервявания, намалена подвижност. Състоянието се развива до силно изразена деформация на ставите. Понякога се получава анемия и намаляване на теглото. Болестта се проявява по-често при жените между 35 – 45 годишна възраст. Най-често заболяват, ръцете, лактите, колената, отделните части на пръстите. При повечето страдащи от това състояние болестта причинява частична или пълна инвалидност.

  Причини за ревматоиден артрит - Причината за болестта в самата си основа не е известна. Рисковите фактори на заболяването могат да бъдат генетични или от алергии, инфекции, тютюнопушене. От ревматоидния артрит и други части на тялото изпитват проблеми. Състоянието може да навреди на кожата, очите, белите дробове, сърдечно – съдовата система.

   Стадии на ревматоиден артритРазделят се на 4 стадия:

Начален стадий първите признаци са изтъняване на костите, меките тъкани около ставите на пръстите са по плътни и по дебели. Може да възникне във всяка възраст и да протича дълго време без да се проявява. Открива се дори и в детска възраст, а болестта се проявява след години.

Втори стадий освен тънките кости започва да се уврежда и самата кост. Започва от ръцете в областта на лактите и китките. Развива се ерозия, която ако е разположена до хрущяла причинява ограничение в подвижността. Мускулите, които са около болната става започват да атрофират.

Трети стадий -  Се забелязва обширна мускулна атрофия, самата става вече започва да се деформира. Ставите на този етап вече са значително ограничени откъм движение.

Четвърти стадий – Това е етапа, на който се забелязват костни нарушения. Има очевидни ерозии и множество кисти. Ставата се деформира напълно, мускулите и меките тъкани около нея са атрофирали. Болестта засяга всички крайници, а страдащите от ревматоидния артрит се оплакват от силни и постоянни болки. Справянето с дейностите от нормалния живот стават непосилни.

   Лечение на ревматоиден артрит  - Няма пълно лечение за ревматоидния артрит. Възможностите за лечение варират в зависимост от вида на артрита и включват промени в начина на живот (диети и упражнения), използване на ортопедични средства, билки, лекарства и физиотерапия.

   Диета при ревматоиден артрит

  • Необходима е диета без мазнини, при която болките и отоците може напълно да изчезнат. Полезен е и няколко дневен глад, при който ставите се изчистват.
  • Препоръчва се да се отстранят всички храни, които причиняват алергии, преди всичко - кравето мляко и всички негови продукти, също така соевите произведения, яйцата, кафето и захарта. Кравето мляко е между най - силните алергени, което има често участие в проявите и влошаване на болестта!
  • Консумирането на повече плодове и зеленчуци помага да се изчистят ставите и оказва положително въздействие върху имунната система.
  • При лекуване на анемия свързана с ревматоидния артрит не трябва да се използват медикаменти съдържащи желязо, това може да влоши състоянието. Препоръчва се коприва (виж статията "Лечебните свойства на копривата")  която съдържа желязо в естествен вид.

   ​Гимнастика при ревматоиден артрит - Една от важните страни на лечението е гимнастиката. Тя отстранява болките и е профилактична мярка против деформация на ставите. Най - добре е да се практикува сутрин, когато ставите са подпухнали и трябва няколко минути или часове докато се отпуснат. Необходимо е упражненията да се правят редовно и постепенно да се увеличава натоварването.

   Примерни гимнастики:

  • Събират се пръстите в юмрук и след това рязко се разтваря юмрука.
  • Правят се кръгове с китките на ръцете; кръгове с ръцете от раменете.
  • В лежащо положение се свиват краката в колената, приближават се към корема и се изправят; 
  • В седнало положение на края на леглото, краката се движат като се кръстосат по средата на височина

   Гимнастиката се прави добре ако преди това тялото е загрято. Тя се прави внимателно и бавно. При болки трябва да се внимава да се ходи, стои, седи правилно, за да се избегнат възникването на деформации.

   Масажи Полезни са и масажи, но на съседните мускули, а не на ставите. Става с остро възпаление не се масажира!

   Компреси - Редуване на топло и студено (6 минути топло и 4 минути студено) ще подобри кръвообращението на засегнатите области.

   Рецепта: Прясно настърган хрян, счукано синапено семе или сместа от тези съставки 1:1. Към счуканото синапено семе се прибавя малко топла вода. Прибавя се и малко брашно. В марля се сгъва на тънка ивица, приготвената каша и се слага на засегнатото място. Компреса се държи докато се почувства силно загряване.

   Билки при ревматоиден артрит - Алтернативния начин за лечение на артрит са и билките. Ефикасноста им се определя от начина на приложение и на тяхната биологична активност. Използват се билките корени от репей, глухарче, бял равнец, плод хвойна, цвят иглика. От тях се прави чай или хранителни добавки, които да помогнат с лечението.

   Отвара за ревматоиден артрит Комбинация от корени репей (100гр.), стръкове хвощ(100гр.), стръкове бял равнец( 100гр.), плод хвойна(50гр), цвят иглика (50гр.), стръкове камшик (50гр.). 

Начин на приготвяне:   2 супени лъжици от билките се добавят в 500мл вода  и врят 5 мин. Пият се по 100мл преди ядене 4 пъти дневно. Отделно да се пие вместо вода отвара от шипки и листа коприва (по 1 шепа шипки и листа коприва в 2 л вода).

>>> Мехлем при ставни и артритни заболявания<<<

>>> Билков чай № 14<<<

>>>Ремоарт чай<<<

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top