ВОДАТА - ИЗВОР НА ЖИВОТ

02 Jul 2021

 

   Водата е един от най-важните енергоносители - след кислорода водата е един от най-важните доставчици на енергия за човешкото тяло и главна градивна част на организма. Тя осъществява всички обменни процеси, доставка на хранителни вещества и отделяне на продуктите от дейността на клетките. 

   Процентно съдържание на водата в организма ни - Ако можем да направим съпоставка между храната и водата като степен на важност за живота на човека, то водата ще спечели, защото заема повече от 70% от обема на човешкото тяло и е жизненоважна за него. Най-много вода се съдържа в мозъка (90%) и кръвоносната плазма. Без храна човешкото тяло може да издържи дори месец, но без вода - едва няколко дни. 

вода чаша

   Какво се случва с клетките при обезводняване? - Водата е второто след кислорода средство, необходимо за работата на мозъчните клетки и захранващ механизъм за всичките им функции. При обезводняване се нарушава работата на капилярите и това е причината за много неврологични разстройства като множествена склероза, Алцхаймер и болестта на Паркинсон. При обезводняване на организма, първо намалява клетъчната течност, след това извънклетъчната, и накрая водата се извлича от кръвта. Сухата кожа, бръчките и други кожни проблеми, може да се дължат на липса на достатъчно вода в клетките. Ето защо, ако не чувстваме жажда, не трябва да чакаме този признак, но да пием достатъчно количество вода, за доброто функциониране на организма ни.

   За компенсация на загубата на течности трябва да се пие подсолена вода. Солите на натрия трябва да са в изобилие в организма ни, защото чрез тях се осигурява благоприятна среда за преработка на хранителните вещества, преноса на енергия и всички биохимични процеси. 

  По колко вода да пием на ден - има различни мнения и формули за изчисляване на количеството вода, което човек трябва да приема за ден. Някои от тях са:

  • Водата за ден да е не по-малко от 4% от теглото на тялото
  • При тегло от 50-60кг водата да е не по-малко от 1,5 литра на ден
  • При тего над 70кг, водата да е не по-малко от 2 литра за ден
  • По 1мл вода за всяка консумирана калория храна за ден

   качеството на водатаКачеството на водата влияе на здравето ни - Постоянното влошаване на екологичната обстановка с бактериални, химически и други замърсявания налага използването на хлор за обеззаразяването на водата. Когато консумираме вода обработена с хлор и дори да я преваряваме, в организма ни се натрупва диоксин (вещество производно на хлора), който бавно води до нарушаване на имунната, ендокринната, репордуктивната и др. системи в тялото ни. Освен това, хлорът корозира тръбите и ние на практика пием ръждива вода.

   Съоръженията за пречистване на водата по правило отстраняват предимно естествените замърсители, като отделят най-опасните от тях. За да пием по-малко или повече пречистена вода в днешно време е създадена цяла индустрия за това. 

   минерална водаЗа минералната вода - тези води извират от земните недра и са богати както на органични, така и на неорганични соли, с киселинна или алкална реакция, биологично активни вещества, въглероден диоксид и др, затова имат и своите показания и противопоказания. Като цяло, минералната вода ще подобри обменните процеси в тялото ни, ще възстанови киселинно-алакалния баланс в организма ни, ще нормализира функцията на черния ни дроб, но от друга страна, лекомислената й употреба (без да сме запознати с химичните показтели на водата, която консумираме), може да доведе до влошаване на състоянието ни, особено при продължителна употреба. 

кристална решетка на водата

   Структура на водата -  Биологичната информация, която носи водата се съдържа в кристалната й структура. В природата съществуват повече от 50 вида разновидности вода, различаващи се по формата на кристалите - снежинки, топчета, висулки, неправилни форми и т.н. Най-подходящата вода за организма ни е тази от плодовете и зеленчуците. Подобни свойства притежава и снежната вода.  

  Пречистване на водата. Как да получим полезна вода? - хората, живеещи под топящи се ледници са привилегировани да пият вода със структура на лед (на правилни дванадесетоъгълници), но има начин да си я приготвим и в домашни условия.

  Приготвяне на вода със структура на лед: Поставете в хладилна камера бутилка изворна или минерална вода. След като замръзне я оставете да се разтопи изцяло. Консумирането на такава преструктурирана вода помага на организма да се справи с болестите и да подобрява здравето ни.

   Пречистена вода с мед, оцет и йод - в 1 литър вода прибавете 2ч.л. ябълков оцет, малко мед и 3-5 капки йод. Микробите не могат да се размножават в такава среда и загиват след няколко минути.

   Пречистена вода с листа от Офика - в каквато и да е вода (дори блатна), в която са сложени листа от Офика след няколко часа става чиста. 

   Пречистена вода с въглероден пероксид - в 1 литър вода сипете 1ч.л. кислородна вода. Водата освен, че ще се обеззарази, но и ще се обогати с атомен кислород. 

   Пречистена вода с черупки от яйца - на 3 - 5 литра вода сложете черупки от 2-3 яйца (без люспата). Освен, че водата ще се причисти, ще се насити и с калциеви йони (виж статията: "ЯЙЧЕНИТЕ ЧЕРУПКИ - фабрика за производство на калций").

Използвани материали: "Диабетът - митове и реалност",

И.П.Неумивакин, ИК "Жануа '98

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top