С КАКВИ ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ДА СИ ПОМОГНЕМ ПРИ ЦИСТИТ?

14 Jan 2022

 

 Какво представлява циститът? - това е възпаление на лигавицата или на цялата стена на пикочния мехур. Заболяването е доста разпространено и се среща се във всички възрасти. От него боледуват седем пъти повече жени отколкото мъже. Циститът може да бъде предизвикан от бактериална, вирусна или гъбична инфекция. Има случаи, в които се предизвиква в следствие от прием на лекарства или излагане на радиация. В зависимост от начина на протичане, цититът се дели на остър и хроничен

   Симптоми при цистит - болестта се проявява с чести болезнени позиви за уриниране, наличие на бактерии и кръвта в урината (при направено изледване). Парливата болка при уриниране, особено накрая е признак за остра фаза на инфекцията. Обичаен признак е и нощното често уриниране. При тежките случаи на цистит може да има усещане за болки в гърба, които да се сбъркат с болки в бъбреците, също и болки в корема, висока температура, мътна урина, повръщане, цялостно неразположение и чувство на отпадналост. 

   Как се лекува циститът? - при доказан остър цистит се употребяват антибиотици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства. Винаги имайте предвид, че антибиотиците не унищожават само вредните бактерии, но и тези, които са полезни за човешкия организъм!

   пиене на вода С какви природни средства да си помогнем при цистит?

  •  Пиенето на вода е много важно по време на инфекцията - 1 чаша вода на всеки 20-30 минути. 
  • Сложете бутилка със затоплена вода между краката си или близо до пикочните пътища.
  • Гореща баня на краката или седяща гореща баня е ефикасно средство за лечение на цистит.
  • Чай от чесън - Чесънът е естествен антибиотик. Счукани 1-2  скилидки чесън се разбъркват в чаша топла вода. Пие се няколко пъти на ден. 
  • Пиенето на билкови чайове е много добро и изпитано средство за лечение на цистит. Билките, които са най-подходящи са Американската червена боровинка (сушен плод и листа), магданоз (корен и листа),  хвойна (листа), мечо грозде (листа) и полски хвощ.
  •  Лечеба билкова комбинация при цистит: Равни количества от лайка, мента, магданоз, бобови шушулки, босилек, липа. Вари се чай от 2 с.л. в 500мл вода. Пие се три пъти на ден по 150мл.

 

    Профилактика на цистита - Ето и някои препоръки:

  • Висока лична хигиена след всяко изхождане. 
  • По-често къпане под душ, отколкото във вана. Добавките за вана като шампоани, сапуни и др. могат да раздразнят лигавицата пикочния канал. 
  • Използвайте памучно бельо, защото то попива потта и влагата. Изкуствените материи задържат влагата, а в такава среда бактериите лесно се размножават. 
  • Перете бельото си с изпитани и екологично чисти препарати.
  • При жените не се препоръчва използването на тампони при месечния цикъл, заради химичните вещества в тях, който могат да наранят лигавицата. 
  • Цистит на алергична основа може да се излекува след отстраняване на алергените в храната (бяло брашно, бяла захар, лук, бобови, житни култури и др.).

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top