БИЛКОВО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ АСТМА

21 Jan 2022

  

   Астма (бронхиална астма) Това е хронично възпаление на бронхите, което се характеризира с несъответстваща реакция на дихателните пътища. Това се дължи на стесняване на бронхите, което може да предизвика недостатъчна обмяна на кослород и въглероден диоксид, водещо до чувство на задушаване. Симптомите при астма включват хриптене, пристъпи на кашлица, задух и трудно отделяне на храчки. 

   Видове астма Причина за астма може да бъдат околната среда, генетиката, медицински заболявания и др.  Астмата може да се класифицира като атопична (външна) и неатопична (вътрешна).     Атопичната астма се провокира от различни алергени като, цветен прашец, прах, плесен, косми от козина на животни, различни аромати, лекарства, химични вещества и др. Неатопичната астма може да се прояви в следствие на стрес, физическо натоварване, вируси, силни миризи, студен и замърсен въздъх. 

   Как се диагностицира астмата? -  астмата се открива, ако има повтарящи се симптоми като хриптене, кашлица и затруднено дишане или влошаващи се симптоми породени от фически упражнения, вируси или замърсен въздух. Самата диагноза се потвърждава от спирометрия (медицинско изследване за измерване на въздушния поток при влизане и излизане от белите дробове).

   Лечима ли е астмата? - счита се, че астмата не може да бъде изцяло излекувана, но може да се доведат до минимум астматичните пристъпи и да се подобри състоянието на човека. За превенция на астмата може да се вземе предвид следното: 

  • да се подобри начина на живот - въздържание от тютюнопушене, алкохол, храни съдържащи алергени (мляко, риба, яйца, изкуствено оцветени, ароматизирани храни, орехи, морски деликатеси, малини, ягоди и др). Да се избягват домашни животни, цъфтящи растения, да се внимава със студа и простудите. Препоръчва се пиене на достатъчно течности, да се диша през носа (защото той действа като филтър , който предпазва от много нечистотии). Да се проветрява и почиства праха от мебелите.
  • Приемане на медикаменти повлияващи астмата
  • Поддържаща терапия и упражнения за правилно дишане

   Домашно лечение на астма - домашното лечение или така наречените бабини рецепти също имат благоприятен ефект върху астматичните пристъпи. Използването на подходящи билки в чай или отвара успокояват и помагат при астма. Използват се билки като Мурсалски чай, джинджифил, мащерка, теснолист живовлек, подбел, бисилек и др. 

   Билков чай за бронхиална астма:

​Начин на приготвяне: 2 с. л. от билките се заливат с 500мл вряла вода.

Начин на приложение: Пие се по 100мл преди ядене подсладено с мед.

Мурсалски чай за астма  

Начин за приготвяне: Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 суп. лъж.) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин.

Начин на приложение: Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно.

Като запарка 2с.л от билката се заливат в 500мл вода за ден. Пие се подсладена с мед.

Лечение на астма с джинджифилНарязва се джинждифил на мали парченца и се добавят към вряща вода. Оставя се да се накисне около 5 мин и се пие 1-2 пъти на ден.

Пресен сок от подбел Пресните листа на подбела се измиват и се истискват в сокоизстисквачка. Пресния сок се използва при астма и хронични бронхиални заболявания.

Начин на приложение:  2-3 чаени лъжички пресен сок от подбела се разбъркват в месен бульон или топло мляко.

Използвани материали: https://bg.wikipedia.org/wiki/Астма

"Сборник от рецепти, природолечение" Издатество "Нов живот" 

"Да бъдем здрави с Мария Требен" Издателство "Кибеа" 

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top