ЧЕРНИЦИТЕ ПРЕЧИСТВАТ КРЪВТА

29 Jun 2021

 

  Всеки от нас е опитвал от тези малки плодчета наречени черници, които зреят в началото на лятото. Черницата е род от покритосеменни растения от семейство Черничеви. Нейната родина е Индия. Дървото й обикновено е ниско но понякога достига до 10 - 15 метра. Листата и са лъскави, длановидно нарязани или цели, назъбени. Цветовете са еднополови, зеленикави, събрани в ресовидни съцветия. След прецъфтяването на женските цветове околоцветникът става месест и сочен, образуват се бели, розови или червени плодове с дръжки, размерът на плода варира от 2 до 4 см. Най-широко разпространени  у нас са бялата, червената и черната черница. Плодчетата узряват през юни - август.

   Защо черницата е толкова полезна за здравето  - Според китайците, черницата е знак на живота и слънцето. Тя се отглежда лесно, но е много нетраен плод, затова трябва да се възползваме бързо от нея. Дали е бяла, червена или черна, химичният й състав я прави много полезна за нашия организъм. Тя е източник на протеини, калций, желязо, витамин С, витамин К, фибри, витамин В2, съдържа над 10% захари, органични киселини, флавоноиди, антоцианини и др.

   Здравословни ползи -  Освен плода, листата и кората също намират приложение в народната медицина. Те са лек притив стареене, диабет и лош холестерол.

черница черна   Бялата черница полезни свойства действа противодиабетично, отхрачващо, противовъзпалително. Намалява високото кръвно налягане. Това се дължи на съдържащите се в черницата бутанолови съединения и витамин В2. Употребява се при диабет, против кашлица, като леко слабително средство при малки деца, при задух, за подсилване на организма. Младите кори или корите на корените на разстението се препоръчват за регулиране на менструацията, при полова слабост и бъбречна недостатъчност.  Черниците съдържат антоцианини, които предотвратяват болестта на Алцхаймер и подсилват паметта. Листата на бялата черница съдържат флаваноиди, борещи се с оксидативния стрес и умиращите клетки, причина за висок холестерол, образуване на катаракти и хипогликемия.

   Черната черница полезни свойства - помага при малокръвие, премахва умората, безсилието, сваля холестерола, предотвратява стомашни язви. Тя пречиства кръвта и укрепва целия организъм. Витамините които съдържа въздейстават върву цялото тяло, те спомагат за синтеза на колаген за здрава кожа и лигавици, за съсирването на кръв, за изграждане на устойчивост срещу инфекции и поддържането на тъканите в добро здраве. 

  Черницата в козметиката -  Черницата забавя процеса на стареене - това се дължи на високата концентрация на антиоксиданта ресвератрол, затова те намират приложение и в козметиката. Черничевите листа са основни съставки на някои козметични кремове, които намаляват образуването на меланин и появата на пигментни петна. Черниците съдържат също и танини, имащи изсушаващ ефект - действащ при дерматози. Черниците помагат и при акне и екзема.    

   Мехлем от черница при прорезни рани, леки изгаряния и драскотини: - Кората се стрива на прах и се разбърква със зехтин в съотношение 1:30.

   Чай от черница - За чай или отвара може да използват листата и корите на черниците. Листата на растениято трябва да са брани по време на цъфтежа (април- май). Срок на годност на изсушената билка е 2 години. 

   ​​​Чай от бяла черница:​ Като запарка - 2 с.л. от листата в 0,5 л вода за ден. Като отвара - 1 с.л. от корите в 0,5л вода за ден.

   Чай за предотвратяване на инфекция на кръвта: Шепа сушени бели черници се слагат в половин литър вряла вода. Варят се в продължение на шест минути на слаб огън. Охладената течност се рзделя на две части. В продължение на 25 дни се пие 20 минути преди закуска и 20 минути преди вечеря.

  Черница рецепти - От плодовете могат да се приготвят компоти, сиропи, сладка, петмези, шейкове, мармалади. Използват се и за плънка на сладкарси изделия. 

 Сладко от бяла черница

 Необходими продукти - Бяла черница - 1,400кг; захар 0,700кг; лимонена киселина - 1 пакет (10гр.)

  Начин на приготвяне: Черниците се измиват и се оставят да се отцедят, поставят се в тенджера или тава заедно със захарта. Не се добавя вода. Готвят се на тих огън, като от време на време се отпенват. Сладкото се вари 25-30 мин., след което се оставя да изстине и повторно се загрява за още толкова време. След второто загряване се прибавя лимонена киселина и сладкото се разбърква внимателно. Готовото горещо сладко се слага в сухи буркани, които са леко затоплени за да не се спукат. Затварят се с капачките и бурканите се обръщат наопаки до тяхното пълно изстиване. Сладкото се съхранява в хладни и тъмни помещения.                                                                                                               

   ​>>> Петмез от черници<<<       

       >>>Бяла черница, лист<<<         

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top