ЛАЙКАТА и нейната лечебна сила

02 Apr 2021

 

 

 

Лайка

(Matricaria recutita)

    Цветовете на Лайката ухаят прекрасно! Ароматът им напомня този на зрели ябълки, затова се нарича още "ябълково цвете". В цялото растение има нещо нежно и изящно. Главичките на цветовете на лайката са кухи. лайка как се береПо това тя се различава от своя двойник "полско придрумниче", чийто цветни главички са пълни със сърцевина. Когато цветното легло придобие сводеста форма и белите листенца в периферията на цвета се насочат надолу, е дошло времето за бране на билката.

   В древен Египет лайката е смятана за свещена и се е използвала за лечение на рани, простуди, стомашни проблеми, нервно разстройство и при гинекологични проблеми. Тя е наричана още "майчината билка" заради ботаническото й наименование - Matricaria (от латински "mater" - майка, и "matrix" - матка). 

   Силата на лайката - цветът й е изключително ефикасен при възпалителни смущения на стомашно-чревния тракт, при спазми, газове, повръщане или стомашно разстройство. Билката дори предпазва от язва и подпомага излекуването й. Приложена външно е изпитано средство за заздравяване на рани. Баня с отвара от лайка успокоява раздразнената детска кожа, а парната баня успокоява при акне. При възпаление на венците, устната кухина или гърлото направете гаргарата с чай от лайка. А филтърно пакетче чай от билката може да прилагате директно при зъбобол, главоболие, болки в ушите и корема. Лайката успокоява нервната система, облекчава спазмите по време на месечен цикъл, а антибактериалните свойства на етеричните й масла действат против вируси, бактерии, простуда и кожни заболявания. 

   Етерично масло от лайка (>>>виж го тук<<<) - е универсално обезболяващо средство. Ефективно е при възпаление на клепачите и конюнктивит. Действа релаксиращо, успокояващо, подобрява съня, успокоява кожни раздразнения и възпаления. Използва се и за профилактика на устната кухина - премахване на лош дъх. Има антиейдж ефект - възстановява застаряваща и уморена кожа. 

   Кога се бере лайката - цветчетата й се берат цялото лято. Ако иската да ги изсушите в домашни условия ще ви е необходима ленена или памучена кърпа, върху която да разстелите цветовете. След като се изсушат трябва да ги приберете (в стъклен буркан или хартиен плик) на тъмно, за да се съхрани ароматът им. 

Предпочитани рецепти

   Чай от лайка - Залейте 2ч.л. цвят от билката с една чаша гореща вода, покрийте с капак и след 7 минути прецедете. Пийте 3 пъти дневено по една чаша между храненията. За да засилите ефекта, добавете на една чаша чай по 15 капки тинктура от лайка. 

    Лечение с лайка при язва на стомаха - Запарете 5 с.л. от билката в 1л гореща вода, след 7 минути прецедете и добавете по 15 капки тинктура на чаша от запарката. Изпийте 2 чаши рано сутринта на гладен стомах и се претъркаляйте в леглото по 5 минути първо по гръб, после наляво по корем и накрая - надясно, за да се облее добре лигавицата на стомаха от всички страни. Процедурата трае общо около 20 минути. След това си починете половин час. Останалата чааст от приготвения чай изпийте през деня и преди лягане. Провеждайте тази лечебна процедура една седмица. 

   ВНИМАНИЕ! Рядко се получават алергични реакции. При появата им имайте предвид, че това най-често се дължи на объркването на лайката с двойника й (полското придрумниче). Не прилагайте билката при алергия към семейство Сложноцветни. 

Разгледайте нашите предложения за продукти с Лайка:

>>> Тинктура от Лайка <<<

>>> Масло етерично от Лайка <<<

>>> Лайка цвят <<<

>>> Чай филтърен Лайка, мед и ванилия <<<

>>> Пилинг с екстракт от лайка <<<

>>> Интим душ гел с екстракт от Лайка <<<

Рецептите и част от информацията изплзвана в тази статия са от:

"Билки през цялата година", Урсел Бюринг, Коала Прес 2012

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top