КАЛЦИЙ - значението му за човешкия организъм

16 Apr 2021

 

    Защо ни е необходим калций? - той е изключително важен макроелемент, играещ главна роля в изграждането на човешкия организъм. Калцият е "строителния материал" за образуването на костите и зъбите, алкализира организма, регулира процеса на растежа и дейностите на всички видове тъкани. Този ценен минерал влияе и върху обмяната на веществата, необходим е за дейността на мускулната и нервната система, осигурява нормалното съсирване на кръвта, оказва противовъзпалително действие и устойчивост на организма.

   Колко калций има в човешкия организъм? - Калция в организма на човек с тегло 70 кг е около 1000гр. Основната маса (ок.99%) се намира главно в костната и зъбната тъкан под формата на хидроксиапатит (ХА - в естествения си вид е съединение от Калций и Фосфор, което изгражда около 97% от зъбния емайл на постоянните зъби, около 70% от дентина и 60% от костите) и флуорапатит. Останалият калций влиза в състава на кръвта и др. тъкани.

   Колко калций трябва да приемаме на ден? - Възрастният човек се нуждае от около 1гр. калций на денонощие. Организма на подрастващите лица, бременните и кърмещите жени се нуждаят от около 1,4 - 2 гр. на денонощие. Потребността му зависи от възрастта и индивидуалните изисквания на организма. 

  Болести при недостиг на калций - когато има недостиг на калций в тялото започват да се появяват различни неразположения като умора, депресия, безсъние и др. Болести характеризиращи се с недостиг на калций са остеопороза, парестезия (неврологични симптоми при недостиг на калций) и др. 

    Немският биохимик Ото Варбург посвещава по-голямата част от живота си на най-страшното заболяване - ракът. Той е номиниран за нобелова награда, за доказването характера на процеса на развитието на рака, а именно недостигът на кислород, който прави течностите в организма кисели, т. е., когато киселинно - алкалният балаланс на организма е нарушен започват да се развиват злокачествени клетки (виж статията). Той е работил с известния американски доктор Карл Рич над проучването, че калция може да лекува рак. При биохимични анализи, те са установили, че при неизлечимо болни има сериозен недостиг на калций, при което заключили, че основната роля на калция е да алкализира киселата среда на организма! 

    калцийУсвояването на калция -  зависи от храната, витамините и съдържанието на други елементи в организма като фосфор, магнезий, стронций и йод. За да бъде провилно усвоен калцият, трябва да бъде органичен - хранителните продукти да бъдат в суров вид. При топлинната обработка, той преминава в неорганично състояние и не се усвоява от организма. Затова привържениците на суровоядството много рядко страдат от артрози, радиколит и остеопороза. Калцият в пресните плодове и зеленчуци се усвоява много по-добре. В суровото прясно мляко също има много повече органичен калций, от този в преработеното (пастьоризираното).   

   Кърмата е най добрият източник на калций за малките децата. В детските млечни смеси калцият е също преработен, следователно почти не се усвоява от организма на децата. А майчиното мляко е извор на калций, особено ако майката спазва добър хранителен режим с прием на сурови плодове и зеленчуци, които са особено богати на този ценен минерал. Доказано е, че децата, които са кърмени, са най-малко предразположени към рахит, те нямат проблеми с недостиг на калций и зъбките им поникват по-рано от тези на връстниците им, които са на изкуствено хранене. 

 БАЛАНСИРАНА МИНЕРАЛНА ОБМЯНА

    Важно условие за усвояване на калция е балансираната минерална обмяна. Той е много важен и "капризен" елемент. За да се усвои добре трябва да се спазват правилата за съдържанието и на други елементи в организма, като фосфор, стронций, магнезий, йод и витамин D. 

    Калций и фосфор - в комбинация тези два минерала съставляват основата на костната тъкан и осигуряват нормалната водна обмяна в човешкия организъм. Функцията на фосфора е да придава здравина на костите и зъбите, които съдържат 85% от фосфора в организма. Останалата част от него участва в множество химични реакции (произвеждането на енергия, метаболизма на белтъчините, въглехидратите и мазнините). Но фосфорът не трябва да бъде в големи количества в организма, защото така съдържанието на калций намалява и това води до отслабване на костите.

   информационна табела калций и други елементи - взаимодействиеКалций и стронций - Стронцият се среща заедно с калция. Атоми на стронция винаги присъстват в кристалните решетки на калциевите минерали. Двата елемента вземат участие в изграждането на скелета. Стронцият е по-подвижен и не се задържа дълго в костната тъкан. При дефицит на калций в никакъв случай не бива да има високо количество стронций, защото той може да причини рехавост на костите, деформация, т.нар. стронциев рахит и болест на уровка, която се характеризира с "омекване" на костите.  

    Калций и магнезийСъдържанието на магнезий на човек с тегло 70кг е 19гр и по-голямата му част се намира в състава на костната и мускулната тъкан. За да има баланс между тези два елемента съотношението на магнезий и калций е 0,5:1. Голямото количество на магнезий може да провокира недостига на калций, който за да запази баланса започва да излиза от костната тъкан.

   Калций и йод - Йодът участва в производството на хормони от щитовидната жлеза, метаболизма и растежа. Йодът помага на калция да се внедри в организма.

 Калций и витамин D - Витамин D е незаменим за абсорбцията на калция от стомаха. Това е така, защото калцият в организма се пренася чрез специален протеин, който изисква витамин D за синтезирането му. Витам D е стериоидно съединение и е известен под формата на витамин D(ергокалциферол) и витамин D(холекалциферол) - много близки по строеж химико - физични съединения с влияние върху човешкия организъм. Постъпващия с храната витамин D се преработва в черния дроб и бъбреците, в резултат на което се образува 1,25 - дихидрокси - витамин D с хормоноподобно действие. Това съединение влияе върху генетичния апарат на клетките на червата, като подпомага синтеза на белтъчините, свързващи по специфичен начин калция и осигуряващи движението му в организма. При недостиг на витамин D се нарушава всмукването и обмяната на калция, което предизвиква реакция в паращетовидните жлези и увеличава секрецията на хормона, регулиращ обмяната на калция и фосфора. Излишъкът на този хормон води до извеждането на калция от костната тъкан и потискане на фосфатите в бъбречните каналчета, с което намалява съдържанието на неорганични фосфати в кръвта. 

 ХРАНИ БОГАТИ НА КАЛЦИЙ

   Богати на калций са семената мак, сусам, целина и чиа. В 1 с.л. маково семе се съдържа 126 mg калций (13% от препоръчителната дневна доза).

мляко, масло, яйца

   Млечни продукти - от тях най-богати на калций са бялото саламурено сирене, суроватката, козето сирене, кашкавалът и киселото мляко (една чаша обикновено кисело мляко съдържа 30% от препоръчителната дневна доза за калций и фосфор, калий и витамини В2 и В12). Нискомасленото кисело мляко е с още по-високо съдържание на калций (от 245гр. набавяме 45% от препоръчителната дневна доза). 

   От всички ядки бадемите са с най-високо съдържание на калций – 22 ядки, доставят 8% от препоръчителната дневна доза. От сушените плодове най-богати на калций са смокините, фурмите и стафидите

сардини консерва

   Сардините и консервите от сьомга ни зареждат с калций, благодарение на ядливите им кости.

   Различни видове мюсли също са богати на калций (вижте нашите предложения: мюсли с ягода и шоколад, мюсли с лешници и ябълки, мюсли с къпини и малини).

  Освен в храната, калций откриваме и в билките: люцерна, корен от репей, люти чушки, лайка, врабчови чревца, сминдух, ленено семе, хмел, хвощ, лимонова трева, коприва, чушки, магданоз, мента, живовляк, листа от малина, червена детелина, шипки, овчарска торбичка, листа от теменужки, бял равнец и къдрав лапад.

  Хранителните добавки също спомагат за регулирането на  калция в организма: Калций, Магнезий, Цинк + Витамин D - 30 капсули; Калций + Магнезий - 400 таблетки 

   Очаквайте следващата ни статия - "ЯЙЧЕНИТЕ ЧЕРУПКИ - фабриката за производство на калций"!

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top